Еуген Кватерник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Еуген Кватерник

Kvaternik.jpg

Биографија
Датум рођења 31. октобар 1825.
Место рођења Загреб (Аустријско царство)
Датум смрти 8. новембар 1871. (46 год)
Место смрти Раковица (Аустроугарска)
Политичка партија Странка права

Еуген Кватерник (Загреб, 31. октобар 1825Раковица, 1871) је био хрватски политичар, писац и револуционар. Студирао је богословију у Сењу и Пешти, али је прешао на право, гдје је и дипломирао 1847. године.

Уз др. Анту Старчевића, својим је државноправним списима и саборским говорима положио идеолошке и борбено-политичке темеље Странке права и правашког светоназора. По њиховим замислима, Странка права је од 1861. године била на челу хрватског народног покрета против Аустрије и Мађарске.

Залагао се за самосталну Хрватску, али је сматрао да је за остварење тог сна неопходна помоћ неких страних земаља. Тако је био повезан са револуционарима Италије, Француске и Русије, а словио је као истакнути члан међународног револуционарног братства тог доба. Вратио се у Хрватску 1860. године, а прогнан је још 2 пута, док се 1867. године није вратио са циљем да остане у Хрватској.

Не видевши другог решења за ослобођење Хрватске од туђинске власти, он 8. новембра 1871. године стаје на чело народног устанка у Раковици, познатог као Раковичка буна. У жељи да не компромитује Странку права, као и др. Анту Старчевића, Еуген Кватерник преузима потпуну одговорност за тај устанак, премда му је циљ био довођење странке на власт у независној Хрватској. Притом су му активно помогли Анте Ракијаш, Вјекослав Бах, Петар Врдољак, Анте Туркаљ, браћа Чуић и други. Занимљиво је да су устанку приступили и Срби из захваћеног подручја, а проглашени политички циљеви буне су били:

  • ослобођење хрватског народа од аустријско-мађарског јарма
  • проглашење независне Хрватске
  • једнакост пред законом
  • општинска самоуправа
  • укидање војничке управе у Граници и увођење слободних жупанија

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]