Еуген Кватерник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Еуген Кватерник
Eugen Kvaternik's portrait.jpg
Еуген Кватерник
Биографија
Датум рођења (1825-10-31)31. октобар 1825.
Место рођења Загреб
Аустријско царство
Датум смрти 8. новембар 1871.(1871-11-08) (46 год.)
Место смрти Раковица
Аустроугарска
Универзитет Универзитет у Печују
Политичка
партија
Странка права

Еуген Кватерник (Загреб, 31. октобар 1825Раковица, 1871) је био хрватски политичар, писац и револуционар. Студирао је богословију у Сењу и Пешти, али је прешао на право, гдје је и дипломирао 1847. године.

Уз др. Анту Старчевића, својим је државноправним списима и саборским говорима положио идеолошке и борбено-политичке темеље Странке права и правашког светоназора. По њиховим замислима, Странка права је од 1861. године била на челу хрватског народног покрета против Аустрије и Мађарске.

Залагао се за самосталну Хрватску, али је сматрао да је за остварење тог сна неопходна помоћ неких страних земаља. Тако је био повезан са револуционарима Италије, Француске и Русије, а словио је као истакнути члан међународног револуционарног братства тог доба. Вратио се у Хрватску 1860. године, а прогнан је још 2 пута, док се 1867. године није вратио са циљем да остане у Хрватској.

Не видевши другог решења за ослобођење Хрватске од туђинске власти, он 8. новембра 1871. године стаје на чело народног устанка у Раковици, познатог као Раковичка буна. У жељи да не компромитује Странку права, као и др. Анту Старчевића, Еуген Кватерник преузима потпуну одговорност за тај устанак, премда му је циљ био довођење странке на власт у независној Хрватској. Притом су му активно помогли Анте Ракијаш, Вјекослав Бах, Петар Врдољак, Анте Туркаљ, браћа Чуић и други. Занимљиво је да су устанку приступили и Срби из захваћеног подручја, а проглашени политички циљеви буне су били:

  • ослобођење хрватског народа од аустријско-мађарског јарма
  • проглашење независне Хрватске
  • једнакост пред законом
  • општинска самоуправа
  • укидање војничке управе у Граници и увођење слободних жупанија

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]