Еуклид

Из Википедије, слободне енциклопедије
Еуклид
Scuola di atene 07.jpg
Еуклид
Датум рођења око 300. п. н. е.
Датум смрти 4. век п. н. е.
Поље математика, геометрија
Познат по Елементима - уџбенику геометрије

Еуклид (грч. Εὐκλείδης), познат и као Еуклид из Александрије је био антички математичар познат по својим делима Елементи, Дата, Оптика и алгоритму за израчунавање највећег заједничког делиоца (НЗД) који је по њему назван Еуклидов алгоритам.

Биографија[уреди]

О животу Еуклида се сасвим мало зна. Родио се у Грчкој и студирао је вероватно у Атини на Платоновој Академији где је геометрију научио од Еудокса и Теајтета. Краљ Птолемеј I (323—283. п. н. е.) позвао га је у новоосновану библиотеку у Александрији где је радио и вероватно и подучавао. Међу његове ученике вероватно је спадао и Архимед. Поред основа геометрије посвећивао се и теорији бројева и перспективи, конусним пресецима и сферној геометрији.

Његово главно дело су „Елементи“ (грч. Στοιχεῖα) у тринаест књига где почиње од постулата и аксиома у геометрији и долази до компликованијих конструкција све до тзв. Платонских тела. Елементи садрже и обједињују радове многих пређашњих математичара и философа свих доба који су се употребљавали 2000 година.

Рад[уреди]

Написао је бројна дела, од којих нека нису сачувана и позната су само по наслову. Сачувана дела су:

  • Елементи (геометрија као наука о простору) у 13 књига,
  • Дата (о условима задавања неког математичког објекта),
  • Оптика (са теоријом перспективе), и др.

У односу на друге научне области, геометрија је достигла завидан ниво око 300. п. н. е. појавом дела Елементи. Тада у математици геометрија доминира, па су и бројеви интерпретирани геометријски. Еуклид је покушао да излагање буде строго дедуктивно и управо због те доследности Елементи су вековима сматрани најсавршенијим математичким делом. Многе генерације математичара и других научника су учили из ове књиге како се логички закључује и ново повезује са раније утврђеним чињеницама. Касније су Елементи анализирани и допуњавани. Посебну пажњу су привлачили аксиоми и постулати. У овој књизи су садржана сва сазнања и открића до којих су дошли Еуклид и његови претходници и савременици у геометрији, теорији бројева и алгебри. Такође, доказане су и 464 теореме на начин који је и данас беспрекоран.

Литература[уреди]

  • P. Vopěnka, Úhelný kámen evropské vzdělanosti a moci. Rozpravy s geometrií 1—4. Praha 2000
  • P. Vopěnka, Horizonty nekonečna. Praha 2004

Спољашње везе[уреди]