Ефросинија Полоцка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ефросинија Полоцка
EufrasinniaPolackaja.jpg
Ефросинија Полоцка
Место рођењаПолацк
Датум смрти1173.
Место смртиЈерусалим

Преподобна Ефросинија (блр. Эўфрасі́ньня По́лацкая), 1110–1173) је била кнегиња Полоцка, ћерка[тражи се извор] Всеслава, кнеза Полоцка.

Када су је родитељи хтели удати, она је побегла у женски манастир и замонашила се. У хришћанској традицији помиње се да јој се три пута јавио анђео Господњи и показао јој место где она има да устроји нови женски манастир. Привукла је у монаштво и своју сестру Евдокију, и многе друге девојке из властелинског сталежа. Њена рођака, Звенислава, по рођењу кнегиња Борисовна, донела јој је све своје благо, хаљине и драго камење и рекла: „Све красоте овога света сматрам ништавним, а ове украсе спремљене за брак дајем Цркви Спаситељевој, и сама желим обручити се с Њиме у духовни брак и потклонити главу моју под Његов благи и лаки јарам“. Ефронисија је и њу замонашила и дала јој име Евпраксија.

У старости кренула је на пут у Свету земљу, гд је посетила Јерусалим и преминула после 1167. године. Сахрањена је у манастиру Светог Теодосија 5. јуна (23. маја) 1173. године.

Након Саладиновог освајања Јерусалима 1187, монаси су њено тело пренели у Кијев, а 1910. њено тело је пренето у родни град Полоцк.

Српска православна црква слави је 23. маја по црквеном, а 5. јуна по грегоријанском календару.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]