Ејлсторм

Из Википедије, слободне енциклопедије
Alestorm
Alestorm at Bloodstock Open Air 2008.jpg
Ејлсторм
Основне информације
Активни период 2004—данас
Жанр(ови) фолк метал, пауер метал
Место оснивања Шкотска Перт, Шкотска Шкотска
Веб-сајт Alestorm.net

Ејлсторм (енгл. Alestorm, комбинација речи пиво [енгл. ale] и олуја [енгл. storm]) је шкотски фолк/пауер метал бенд. Њихову музику карактерише пиратска тематика, због чега њихов музички стил називају још и „пиратским металом“.[1][2]

Бенд је основан 2004. године под именом Бетлхарт (енгл. Battleheart - срце борбе). Након издавања два мини-албума, потписали су 2007. за Напалм и променили своје име у Ејлсторм.[3] Њихов први албум је изашао 25. јануара 2008.[4]

Биографија[уреди]

Испрва кренувши као двочлани састав који су чинили Гавин Харпер и Кристофер Боус, Бетлхарт су снимили независни мини-албум почетком 2006. године. Бенд је попуњен доласком басисте Данија Еванса и бубњара Дага Швирчека. Бетлхарт су имали свој први живи наступ већ пет дана након окупљања свих чланова.

Други мини-албум је снимљен исте године и на њему је Еванс учествовао у снимању, иако су бубњеви и овај пут били програмирани. У другој половини 2006. године песма „Set Sail and Conquer“ са тог мини-албума се појавила на промотивном издању часописа „Метал Хамер“ „Battle Metal V“, заједно са песмама већих бендова, као што су Тир, Хамерфол и Блајнд Гардијан.

Почетком 2007. године, бубњар Швирчек напушта бенд и на његово место долази Јан Вилсон. Након потписивања уговора с Напалмом, бенд је променио своје име у Ејлсторм. Промену имена је проузроковала сличност са именом бенда Бетллор (енгл. Battlelore - предање битака), који је имао уговор с истим издавачем. Њихов први албум, „Captain Morgan's Revenge“, издат је почетком 2008. године. Сингл „Heavy Metal Pirates“ издат је у априлу 2008. преко веб-сајта.[5] Јан Вилсон је привремено напустио бенд у јуну, пошто није могао да се потпуно посвети бенду. Привремено је замењен Немачким бубњаром Алексом Табисом, пре него што се вратио у бенд крајем августа.

Боус је у септембру 2008. изјавио путем интернета да је гитариста Гавин Харпер напустио бенд. Дани Еванс је прешао са бас-гитаре на гитару, а Герет Мурдок је приступио бенду као басиста. Јан Вилсон је у марту 2010. званично напустио бенд. Замењен је Питером Алкорном.

Албум „Black Sails at Midnight“ објављен је 29. маја 2009. године.

Састав[уреди]

Дискографија[уреди]

Студијски албуми

Мини-албуми

  • Battleheart 2006.
  • Terror on the High Seas 2006.
  • Leviathan 2008.

Извори[уреди]

  1. „ALESTORM”. MusicMight. Приступљено 30. 6. 2010. (енглески)
  2. Bowar, Chad. „Alestorm - Captain Morgan's Revenge review”. About.com. Приступљено 30. 6. 2010. (енглески)
  3. „Alestorm Interview A Conversation With Vocalist/Keyboardist Christopher Bowes”. About.com. Приступљено 14. 10. 2010. (енглески)
  4. Roadrunner records., Приступљено 01. 2. 2008.(енглески)
  5. „Heavy Metal Pirates on Amazon MP3”. Amazon.com. Приступљено 12. 10. 2010. (енглески)

Спољашње везе[уреди]