Ејч-Би-Оу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ејч-Би-Оу
Типјавна телевизија
ЗемљаСАД
Доступностширом Земље
СлоганIt's Not What You Imagined.
It's HBO.
It's What Connects Us.
ВласникХоум Бокс Офис, Инк. (Ворнер мидија)
Датум покретања8. новембар 1972. год.; пре 47 година (1972-11-08)
Формат слике1080i
480i
Веб-сајтwww.homeboxoffice.com

Ејч-Би-Оу (од енгл. HBO (Home Box Office)) је огранак медијског конгломерата Тајм Ворнера, односно пеј ТВ кабловске ТВ-мреже чији се програм емитује у преко 150 земаља.[1] Канал емитује филмове који су се претходно приказивали у биоскопима, серије из своје оригиналне продукције, филмове направљене за телевизију, документарце, бокс мечеве, стендап комедију као и концертне специјале.

Ејч-Би-Оу има 49 милиона претплатника у Сједињеним Америчним Државама као и 130 милиона широм света. Канал је такође активирао услугу стримовања мултимедијалног садржаја преко интернета под називом "HBO Now" који је у фебруару 2017. године имао 2 милиона претплатника у САД.

Историја[уреди]

Оригинално је замишљен 1960-их као ТВ-станица која је, користећи кабловску ТВ и посебне микроталасне антене, требало да емитује програм за становнике Менхетна, који су имали проблема са пријемом због високих зграда. С радом је отпочео 8. новембра 1972. у граду Вилкибар у Пенсилванији. 1973. компанију је откупила фирма Тајм Инкорпорејшн, која од 1989. након фузије са Ворнер Комуникејшнс чини Тајм Ворнер.

Ејч-Би-Оу је била једна од првих америчких мрежа која је користила техничке могућности кабловске и сателитске телевизије, те тако почела прекинула дотадашњу доминацију 3 земаљске мреже (НБЦ, ЦБС и АБЦ). Те могућности је показао 30. септембра 1975. преносећи знаменити бокс-меч између Мухамед Алија и Џоа Фрејзера. Од 29. децембра 1981. отпочео је емитовати програм 24 часа дневно. Године 1986. ХБО је такође постала прва америчка мрежа која је користила енкрипцију за сателитски програм.

Рецеренце[уреди]

Спољашње везе[уреди]