Жабљак Црнојевића

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Слика тврђаве из 1906. године
Жабљак, 1860. године (Илустрација неп. аутора у француском часопису).
Положај тврђаве у близини Скадарског језера

Жабљак је острвска тврђава у Скадарском језеру у близини ушћа Мораче. Претпоставља се да је Жабљак основан током X века, док прва позната писана сведочанства о њему потичу из средине XV века. Био је у поседу властелинске породице Црнојевића, па је по томе и добио назив. У време када се Зета налазила у саставу српске деспотовине, ово је утврђење било под влашћу Стефана Лазаревића а касније Ђурађа Бранковића.

Након тога постаје престоница Црнојевића, до 1478. године, када га заузимају Османлије. Жабљак Црнојевића је био опасан јаким бедемима са кулама, а имао је једну капију. У граду су се осим двора Црнојевића налазили: црква Св. Ђорђа (у време Османлија претворена у џамију) стамбени и војни објекти, као и складишта за робу и цистерна за воду. Од стране Црногораца Жабљак је освојен и попаљен шездесетих година XIX века, а године 1878. одлуком Берлинског конгреса, враћен је Црној Гори. До остатака утврде се може доћи од Голубоваца, копненим путем, кад вода није висока.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

  • Милатовић, Петар (17. 3. 2006). „Сред језера, међ’ жабама... Град”. Политикин забавник. година LXVIII. број 2823. Приступљено 12. 5. 2016.  Непознати параметар |coauthors= игнорисан [|author= се препоручује] (помоћ) - encoding: Cyrilic (Windows-1251)