Жаклин Боаје

С Википедије, слободне енциклопедије
Жаклин Боаје
Jacqueline Boyer (1960).jpg
Датум рођења(1941-04-23)23. април 1941.(81 год.)
Место рођењаПариз
 Француска

Жаклин Боаје ((франц. Jacqueline Boyer), рођена Жаклин Дико (франц. Jacqueline Ducos), 23. април 1941) је француска певачица, ћерка Жака Пилса и Лисјен Боаје.

Каријера[уреди | уреди извор]

Њена мајка била је певачица Лусијен Боаје, која је светску славу стекла интерпретацијом "Parlez-moi d'amour". Њен отац Жак Пилс био је познати певач. 1960. године направила је пробој. Песмом "Tom Pillibi" победила је на Песми Евровизије 1960. са 32 освојена бода и тиме је донела другу победу Француској.[1] Исте године је добила награду "Le coq d’or" и глумила је у филму "Schlagerraketen – Festival der Herzen".

Након тога, певала је у уводу умисија Шарла Азнавоур. У новембру 1960. удала се за колегу Франсоа Лубиана. Путовала је у Сједињене Америчке Државе и била је ангажирана за разне ТВ емисије. У Француској, гостовала је у емисијама са Жаком Брелом и Жоржом Брасенсом. 1963. године објавила је песму "Mitsou, Mitsou" која је постала велики хит у Немачкој.[2] Певала је и у Штургарту на церемонији избора савезног канцелара Вилија Брандта.

Након концерта у "Олимпији" 1971. уследили су многи концерти са Шарлом Азнавоуром у Немачкој, у лондонском Паладијуму, у Јапану и Њујорку. У међувремену је са мајком, поново у позоришту "Олимпија", покренула нови музички шоу у Паризу.

Њихове турнеје су их инспирисале да „американизују“ сопствени шоу. Ангажирала је нови тим музичара и променила име у Барбара Бентон. Под овим псеудонимом снимила је неколико плоча, а "Believing" и "Time and time again" су постали хитови.

Након неколико година вратила се у Француску и поново је вратила своје име. У знак сећања на мајку направила је шоу под називом "Parlez-moi d’amour", са којим је постала успешна у Канади, а потом је започела турнеју овим новим програмом у Француској.

Жаклин Боаје 2015. године

Боаје је 2005. напустила Неји на Сени (у којем је до тада живела) и преселила се на југ Француске, близу Saint-Gaudensа.

У 2008. и 2009. години, Жаклин је објавила двије компилације на којима су биле старе популарне и необјављене песме. Прва компилација је била за немачко тржиште, а друга за француско тржиште. 2010. године објавила је нови албум на француском језику.[3]

Филмографија[уреди | уреди извор]

  • Caravan
  • Das Rätsel der grünen Spinne
  • Gauner-Serenade
  • Der Nächste Urlaub kommt bestimmt
  • Peppermint SodaDiabolo menthe

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://www.esc-history.com/nf-entries.asp?country=France&year=1960&order=ItemNr
  2. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 26. 04. 2017. Приступљено 31. 08. 2019. 
  3. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 03. 03. 2016. Приступљено 31. 08. 2019.