Жан Андре Делик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жан Андре Делик

Jean-André Deluc.jpg
Жан Андре Делик

Општи подаци
Датум рођења 8. фебруар 1727.
Место рођења Женева (Швајцарска)
Датум смрти 7. новембар 1817.
Место смрти Виндзор (Уједињено Краљевство)
Рад

Жан Андре Делик (фр. Jean-André Deluc; Женева, 8. фебруар 1727Виндзор, 7. новембар 1817) је био швајцарски геолог и метеоролог.

Рођен је у Женеви као потомак породице која је емигрирала из италијанског града Луке и настанила се у Женеви у 15. веку.

Његов отац, Франсоа Делик, пружио му је изванредно школовање, нарочито из области математике и природних наука. По завршетку школовања, Жан Андре се почео бавити трговином, и ту је провео првих 46 година.

Током својих путовања и пар научних истраживања Алпа прикупио је заједно са својим братом Гијомом Антоаном Деликом, сјајну природњачку и минералошку колекцију, коју је касније увећао његов нећак Жан Андре Делик (1763—1847), који је такође писао о геологији.

У каснијем периоду свог живота ишао је на неколико путовања у Швајцарску, Француску, Холандију и Немачку. У Немачкој је провео шест година од 1798 до 1804; а након повратка отишао је у геолошки обилазак Енглеске. Када се нашао у Гетингену, на почетку немачке туре, примио је звање почасног професора филозофије и геологије на том универзитету; али никада није обављао дужности професора. Такође је био дописни члан Француске академије Наука (French Academy of Sciences), и члан неколико других научних асоцијација. Умро је у Виндзору 1817.

Најзначајнији радови[уреди]

  • Теорија барометара и термометара (Theory of the barometers and the thermometers);
  • Нове идеје у метеорологији (New ideas on meteorology);
  • Писма краљици Енглеске о планинама и историји Земље, 1778-1780 (Letters with the Queen of England over the mountains and the history of the Earth, 1778-1780);
  • Елементи геологије (Elements of geology);
  • Геолошка путовања, 1810 (Geological voyages, 1810).

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]