Жан Фуке

С Википедије, слободне енциклопедије
Жан Фуке
Лични подаци
Датум рођења1420.
Место рођењаТур,
Датум смрти1480.те
Место смртиТур,

Жан Фуке (франц. Jean Fouquet; (рођен 1420. умро 1481) је француски сликар ренесансе.

Биографија[уреди | уреди извор]

Етијен Шеваље и Свети Стефан

Жан Фуке је рођен у граду Туру. Он је најпознатији француски сликар 15. века. О његовом животу не зна се много. Сликарству се учио од Фламанаца који су радили за војводу од Берија. Познато је да је око 1437. био у Италији, где се упознаје са иновацијама италијанске ренесансе. Насликао је портрет папе Еугена четвртог и потом се вратио у Француску. По повратку је постао сликар дворског ризничара, а потом и самог краља.

Стваралаштво[уреди | уреди извор]

Најзначајнији период Жановог стваралаштва је био у служби краљевог сликара. Тада је осликао низ књига и направио бројне портрете. Жан Фуке се користио знањем браће из Лимбурга који су осликали Молитвеник Војводе од Берија. Осетан напредак у његовом сликарству појавио се када је са илуминиране књиге прешао на портретску слику коју је умео и ликовно и психолошки да организује. Познате су и његове минијатуре. Један од његових најпознатијих портрета је Етијен Шеваље и Свети Стефан.

Зрелост његовог монументалног и осећајног стила долази до изражаја у диптиху, у који спадају Богородица (са цртама А. Сорела, налази се у музеју уметности у Антверпену) и Витез Етјен са Светим Етјеном (Берлин), као и минијатуре Доба витеза Етјена или Јеврејске старине.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Општа Ларусова енциклопедија. Земун: ЈРЈ. 2004. стр. 546. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Галерија европских мајстора - Лазар Трифуновић; Београд 1965.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]