Жарко Долинар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жарко Долинар
Žarko Dolinar 1955.jpg
Личне информације
Датум рођења (1920-07-03)3. јул 1920.
Место рођења Копривница
Држава рођења  Краљевина Југославија
Датум смрти 9. март 2003.(2003-03-09) (82 год.)
Место смрти Базел
Држава смрти  Швајцарска
Држављанство  Хрватска
Спортске информације
Спорт Стони тенис
У друштву са Вилимом Харангозом

Жарко Долинар (3. јул 1920, Копривница - 9. март 2003, Базел), доктор филозофије, грађанин Копривнице, од 1991. Република Хрватска (и већи део живота Југославије). За време бављења стоном тенисом постао је власник осам медаља са светских првенстава.

Биографија[уреди]

Долинар је рођен у словеначкој имигрантској породици која се доселила из економских разлога у Копривницу[1]. Стоним тенисомсе почео бавити у Новом Саду 1939. године, и као јуниор са осамнаест година постаје појединачни првак Краљевине Југославије[2]. Долинар је такође био првак Независне Државе Хрватске неколико пута, а био је и репрезентативац СР Хрватске девет пута[3].

Долинар је током живота успео да добије звање доктора биологије[4]. Био је универзитетски професор у Загребу и Базелу и такође је добио јеврејско признање Righteous among the Nations, које добијају неЈевреји који су испоштовали Седам Ноиних закона. Током Другог светског рата, Долинар је заједно са својим братом Борисом спасао животе око 300 Јевреја[5].

Спортски успеси[уреди]

Највећи успех Долинара је био освајање титуле светског првака у дублу са Вилимом Харангозом 1954. године. Долинар је такође био у комисији за спорт и науку Интернационалне стонотениске федерације, ИТТФа .

Долинар је умро у 82 години, у Базелу у Швајцарској.

Цитати[уреди]

Викицитати „Прва ствар коју сам научио у спорту је како губити.”

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]