Железнички комплекс Јасеново на прузи Вршац - Бела Црква

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Железнички комплекс Јасеново на прузи Вршац - Бела Црква
Železnički kompleks Jasenovo na pruzi Vršac - Bela Crkva.jpg
Железнички комплекс Јасеново
Опште информације
МестоЈасеново
ОпштинаБела Црква
Држава Србија
Време настанка1858.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеПанчево
АдресаЖарка Зрењанина бр. 17 26101
Званични веб-сајт

Железнички комплекс Јасеново на прузи Вршац - Бела Црква, представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Године 1856. и 1857. настављена је изградња пруге кроз Војводину. Део који пролази кроз југоисточни Банат од Јасенова преко Вршца спајао се са Темишваром и даље преко Мађарске са Будимпештом и Бечом. Ова деоница је пуштена у собраћај 20. јула 1858. године. У исто време саграђена је зграда железничке станице, окретница за локомотиве и бунар за црпљење воде.

Изглед комплекса[уреди | уреди извор]

Зграда железнилчке станице је саграђена од тврдог материјала, а покривена је фалцованим црепом. Зграда је служила и као хотел где су путници одседали. Претрпела је извесне измене да би се прилагодила потребама савременог и модернијег саобраћаја.

У близини станичне зграде налази се окретница за локомотиве. Направљена је у Бечу 1868. године. Кружног је облика, пречника 14 метара. У кругу је смештен механизам са шинама за окретање локомотиве. Механизам су окретала два човека уз помоћ металне полуге.

Бунар за црпљење воде налази се двеста метара до станичне зграде а сто метара од окретнице. Пречника је око 6m а дубине 30m. Изграђен је опеком и омалтерисан. Вода из бунара се црпела уз помоћ локомотиве а даље преко цеви се пребацивала у цистерну одакле су је узимале локомотиве. Данас су и окретница и бунар ван употребе.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Железнички комплекс Јасеново на прузи Вршац - Бела Црква”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Приступљено 7. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]