Желимир Ђурић Жељо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ЖЕЛИМИР ЂУРИЋ ЖЕЉКО
Djuric Zeljo.jpg
Желимир Ђурић Жељо
Датум рођења(1919-04-21)21. април 1919.
Место рођењаУжице
 Краљевина СХС
Датум смрти29. новембар 1941.(1941-11-29) (22 год.)
Место смртиЗлатибор
Србија Србија
Професијаучитељ
Члан КПЈ од1939.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Народни херој од14. фебруара 1949.

Желимир Ђурић Жељо (Ужице, 21. април 1919Златибор, 29. новембар 1941), учитељ, учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен 21. априла 1919. године у Ужицу, у сиромашној породици. По завршетку Учитељске школе, 1939. године, постао је учитељ у селу Прелову код Вишеграда.

Исте године постао је и члан Комунистичке партије Југославије. Радио је на оснивању партијских организација у крају где је радио као учитељ и на стварању организцације у војном редузећу „Вистад“. Члан Среског комитета КПЈ за вишеградски срез постао је, исте, 1939. године. Због политичке делатности 1940. године отпушетн је из службе.

Вратио се у Ужице где је постао секретар Окружног комитета КПЈ за Ужички округ. Он је извршио реорганизацију, учврстио и омасовио партијске организације.

Након Априлског рата и капитулације Краљевине Југославије, радио је на припремама за устанак и оснивању партизанских одреда у своме крају. Желимир Ђурић један је од оснивача Ужичког партизанског одредаДимитрије Туцовић“. Након ослобођења Ужица, 1941. године, активно је радио на стварању органа народне власти и производње у граду, снабдевање партизанских јединица, итд.

Немци, потпомогнути четницима Драже Михаиловића, новембра 1941. године напали су Ужице. Жељо је учествовао у акцијама рушења комуникација између Ужица и Чајетине, како би се успорило напредовање непријатеља. Овим је био спречен брз продор Немаца и четника ка Златибору где се налазио Врховни штаб НОПОЈ-a.

Немци су довели веома јаке снаге које су јуришале преко моста на Ђетињи и златиборским друмом угрозили Врховни штаб. Међу онима који су задржавали Немце на златиборском друму налазио се и Желимир Ђурић, који је у тој борби погинуо. Читава његова породица учествовала је у Народноослободилачкој борби. У току рата му је 1943. године погинуо отац Новица, а рођени брат Љубодраг био је један од команданта Друге пролетерске бригаде.

Указом Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије, 14. фебруара 1949. године, проглашен је за народног хероја.

Литература[уреди]