Женска репрезентација Кореје у хокеју на леду

Кореја Кореја
United Korea logo.svg
Савез
ИИХФ шифра COR
ИИХФ ранг без ренкинга
Прва међународна утакмица
 Шведска 3:1 Кореја Кореја
(Инчон, Јужна Кореја; 5. фебруар 2018)
Највећа победа
Највећи пораз
  Швајцарска 8:0 Кореја Кореја
(Инчон, Јужна Кореја; 10. фебруар 2018)
Светско првенство
Учешћа 0 (први пут —)
Најбољи резултат
Олимпијске игре
Учешћа 2 (први пут 2018)
Најбољи резултат


Женска репрезентација Кореје у хокеју на леду је мешовита женска хокејашка репрезентација која представља јединствени тим Кореје сачињен од играчица репрезентација Северне и Јужне Кореје.

Репрезентација је формирана уз сагласност локалних хокејашких савеза обе Кореје, те руководства МОК-а и ИИХФ-а са циљем заједничког наступа на Зимским олимпијским играма 2018. у јужнокорејском Пјонгчангу, а званичан договор о њеном оснивању потписан је 20. јануара 2018. године. Репрезентација је наступала под заставом на којој се налази мапа Корејског полуострва, а као званична химна репрезентације свирана је традиционална корејска фолк песма Ариранг. Кореја је на ЗОИ 2018. насупала под посебним олимпијским кодом COR.[1] Званичан састав репрезентације одређен је 30. јануара 2018. тако што је првобитном списку који су чиниле играчице из Јужне Кореје придодато још 12 девојка из Северне Кореје. На тај начин Кореја је постала једини хокејашки тим са укупно 35 играчица у постави, али је за сваку утакмицу било могуће регистровати стандардних 22 играча. За селектора репрезентације одабрана је Сара Мареј, дотадашња селекторка Јужне Кореје.

Прву званичну утакмицу репрезентација је одиграла 4. фебруара 2018. у Инчону, противник је била селекција Шведске, а Корејке су тај пријатељски сусрет изгубиле резултатом 1:3.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Unified Korean Olympic Team to march at Olympic Winter Games PyeongChang 2018”. International Olympic Committee. 20. јануар 2018. Приступљено 10. фебруар 2018. 
  2. ^ Watson, Ivan; Ko, Stella; McKenzie, Sheena (5. 2. 2018). „Joint Korean ice hockey team plays for first time ahead of Olympics”. CNN. Приступљено 10. 2. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]