Жерар Дебре

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жерар Дебре

Debreu, Gérard (1921-2004).jpeg
Жерар Дебре

Датум рођења: 4. јул 1921.
Место рођења: Кале (Француска)
Датум смрти: 31. децембар 2004.
Место смрти: Париз (Француска)

Жерар Дебре (фр. Gérard Debreu; Кале, 4. јул 1921Париз, 31. децембар 2004), француско-амерички економиста, добитник Нобелове награде за економију.

Завршио је математику у Француској на елитној Ecole Normale Superieure. У САД је отишао 1950. године и радио прво у Коулсовој фондацији за економска истраживања у Чикагу, затим на Универзитет Јејлу и Универзитет Станфорду, да би од 1962. предавао економију на Калифорнијском универизету у Берклију.

Најважнији допринос Дебреа је финализација неовалрасијанске теорије опште равнотеже. Заједно са Ароуом, дао је 1954. дефинитван математички доказ за егзистенцију компетитивне равнотеже у моделу опште равнотеже. Његова књига Теорија вредности: аксиоматска анализа економске равнотеже (The Theory of Value: An axiomatic analysis of economic equilibrium, 1959) и данас је основни израз теорије оште равнотеже у најчишћем, аксиоматском облику. Такође, независно од других је доказао прву и другу фундаметалну теорему економике благостања.

Нобелову награду добио је 1983. године 'за укључивање нових анализичких метода у економску теорију и за ригорозно реформулисање теорије опште равнотеже' (из образложења).

Спољашње везе[уреди]