Жељка Цвијановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Жељка Цвијановић
Željka Cvijanović, 2018.jpg
Жељка Цвијановић
Биографија
Пуно име Жељка Цвијановић, рођ. Грабовац
Датум рођења 2. август 1967.
Место рођења Теслић
СФР Југославија
Држављанство Република Српска (Босна и Херцеговина)
Религија православље
Супружник Александар Цвијановић
Деца 2
Професија магистар правних наука
Универзитет Филозофски факултет БЛ Правни факултет БЛ
Политичка
партија
Савез независних социјалдемократа
Тренутна функција
Функцију обавља од 19. новембра 2018.
Избори Избори 2018.
Претходник Милорад Додик
12. марта 2013. — 15. новембар 2018.
Претходник Александар Џомбић
Наследник Сребренка Голић (в.д.)
29. децембар 2010. — 27. фебруар 2013.
Претходник Јасна Бркић
Наследник Игор Видовић

Жељка Цвијановић (Теслић, СФР Југославија, 2. август 1967) српски је политичар, предсједник Републике Српске, магистар правних наука, професор енглеског језика. Бивши је предсједник Владе Републике Српске и министар за економске односе и регионалну сарадњу.

Биографија[уреди]

Рођена је 1967. у Теслићу гдје је завршила основну и средњу школу. Високо образовање наставља на Филозофском факултету у Сарајеву, затим Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци и на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци. Магистрирала је у области дипломатско-конзуларног права на тему „Међународно-правни положај Европске уније“.

Радила је као наставник и професор енглеског језика, као виши преводилац, а потом и асистент у Мисији Европске уније у БиХ, као савјетник предсједника Владе за европске интеграције и сарадњу са међународним организацијама, а обављала је и послове шефа Кабинета предсједника Владе Републике Српске и руководила Јединицом за координацију и европске интеграције. У протеклом скупштинском мандату била је члан из реда стручњака Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске.[1]

На положај министра за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске је изабрана 29. децембра 2010. године. За предсједника Владе Републике Српске је изабрана 12. марта 2013. и прва је жена на тој функцији.

Породични живот[уреди]

Рођена је у породици Грабовац, од оца Слободана и мајке Иве. Удата је за Александра Цвијановића, генералног директора Завода за изградњу Бање Луке. Мајка је двоје дјеце. Настањена је у Бањој Луци.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]