Жељка Цвијановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жељка Цвијановић
Биографија
Пуно име Жељка Цвијановић, рођ. Грабовац
Датум рођења 1967.
Место рођења Теслић
СФР Југославија
Држављанство Република Српска (Босна и Херцеговина)
Религија православље
Супружник Александар Цвијановић
Деца 2
Професија магистар правних наука
Универзитет Филозофски факултет БЛ Правни факултет БЛ
Политичка
партија
Савез независних социјалдемократа
Тренутна функција
Функцију обавља од 12. марта 2013.
Претходник Александар Џомбић
29. децембар 2010. — 27. фебруар 2013.
Претходник Јасна Бркић
Наследник Игор Видовић

Жељка Цвијановић (Теслић, СФР Југославија, 1967) српска је политичарка из Републике Српске, професор енглеског језика, магистар правних наука и предсједник Владе Републике Српске. Била је министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.

Биографија[уреди]

Рођена је 1967. у Теслићу гдје је завршила основну и средњу школу. Високо образовање наставља на Филозофском факултету у Сарајеву, затим Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци и на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци. Магистрирала је у области дипломатско-конзуларног права на тему „Међународно-правни положај Европске уније“.

Радила је као наставник и професор енглеског језика, као виши преводилац, а потом и асистент у Мисији Европске уније у БиХ, као савјетник предсједника Владе за европске интеграције и сарадњу са међународним организацијама, а обављала је и послове шефа Кабинета предсједника Владе Републике Српске и руководила Јединицом за координацију и европске интеграције. У протеклом скупштинском мандату била је члан из реда стручњака Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске.[1]

На положај министра за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске је изабрана 29. децембра 2010. године. За предсједника Владе Републике Српске је изабрана 12. марта 2013. и прва је жена на тој функцији.

Породични живот[уреди]

Рођена је у породици Грабовац, од оца Слободана и мајке Иве. Удата је за Александра Цвијановића, генералног директора Завода за изградњу Бање Луке. Мајка је двоје дјеце. Настањена је у Бањој Луци.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]