Живојин Димитријевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Живојин Димитријевић
Датум рођења (1871-10-05)5. октобар 1871.
Место рођења Крагујевац
 Кнежевина Србија
Датум смрти 8. фебруар 1925.(1925-02-08) (53 год.)
Место смрти Београд
 Краљевина Југославија

Живојин Димитријевић био је машински инжењер.

Биографија[уреди]

Студирао је технику у Београду, Леобену, Минхену и Берлину, а праксу обављао у Бухсу, Службовао је у Војно техничком заводу у Крагујевцу, као управник тополивнице, чаурнице и шрапнелнице, а уједно био наставник Војно-техничке и Занатске школе. Године 1906—08. инсталирао је машине у заводу у „Обилићево” крај Крушевца.

У Првом светском рату радио на Крфу на реорганизацији наоружања српске војске, а затим придодат француском Министарству муниције. По повратку из Француске 1918. начелник је Економског одељења Генералне дирекције Југословенске државне железнице. Био је председник Удружења југословенских инжењера и архитеката.

Значајан је његов рад на стварању српске стручне терминологије. Прикупио је 16.000 речи за српски технички речник и израдио српски додатак за I свеску Шломановог шестојезичног Илустрованог технучког речника („Машински делови и најпотребнији алати” Минхен 1923). При Инжењерском удружењу, секције Београд основао је од својих средстава фонд за штампање техничких књига. Сарађивао је у „Српском техничком листу” и „Неимару”, а радио на стандардизовању техничких артикала.

Библиографија[уреди]

  • Конструкција машинских делова I—II разреда Војнотехничког завода, Београд 1908;
  • Основи механике за занатске школе, Београд 1909;
  • Теорија атома и њено развиће у најновие доба (по И. Грецу), Београд 1925.

Спољашње везе[уреди]

  • Текст Драгомира Димитријевића, унив. проф. Грађевинског факултета у Београду у Енциклопедији Југославије ЈЛЗ „Мирослав Крлежа” Загреб 1984. том 3 pp. 451.