Жигмунд Луксембуршки

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Жигмунд Луксембуршки
Pisanello 024b.jpg
Портрет Жигмунда, из прве половине XV века
Датум рођења(1368-02-15)15. фебруар 1368.
Место рођењаНирнберг
данашња  Немачка
Датум смрти9. децембар 1437.(1437-12-09) (69 год.)
Место смртиЗнојмо
данашња  Чешка
ДинастијаЛуксембурзи
ОтацКарло IV, цар Светог римског царства
МајкаЕлизабета Померанијска
СупружникМарија Угарска, Барбара Цељска
ПотомствоЕлизабета Луксембуршка
Цар Светог римског царства
Период1433–1437
ПретходникКарло IV, цар Светог римског царства
НаследникФридрих III, цар Светог римског царства
Краљ Угарске
Период1387–1437
ПретходникМарија Угарска
НаследникАлберт II Немачки
Краљ Немачке
Период1411–1437
ПретходникРупрехт Палатинатски
НаследникАлберт II Немачки
Краљ Чешке
Период1419–1437
ПретходникВацлав IV
НаследникАлберт II Немачки
Sigismund Arms.svg

Жигмунд (Зигмунд, Сигисмунд) Луксембуршки (чеш. Zikmund Lucemburský; 13681437) је био краљ Угарске (1387—1437), цар Светог римског царства (1433—1437), маркгроф Бранденбурга (1378—1388. и 1411—1415), краљ Римљана (1410—1433) и краљ Чешке (носио је титулу од 1419, дефакто од 1437) из породице Луксембурга. Био је син Карла IV Луксембуршког (1346—1378) и Елизабете Померанијске, а био је ожењен Маријом Анжујском, ћерком и наследницом угарског краља Лајоша I Великог (1342—1382).

На почетку своје владавине сукобио се са Анжујцима из Напуљске краљевине који су му оспоравали право на титулу краља Угарске истакавши сина Карла II Драчког Ладислава Напуљског као свог кандидата. У склопу тих борби је планирао рат против кнеза Лазара (1371—1389) и краља Твртка (бан 13531377, краљ Срба и Босне 1377—1391) који су подржавали Ладислава, али је од тога одустао посредовањем Лазаревог зета мачванског бана Николе Горјанског Млађег. После Косовског боја Жигмунд је напао кнежевину Србију, али су га њени вазални односи са Османским царством спречили у освајању њених области. Крајем XIV века организовао је крсташки поход против Османлија са циљем њиховог протеривања са Балканског полуострва, али се поход окончао катастрофалним поразом Никопоља 1396. године у коме је једну од пресудних улога на османлијској страни одиграо кнез Стефан Лазаревић са својим оклопницима. После битке код Ангоре 1402. године прихватио је деспота Стефана за свог вазала и предао му на управу разрушену Београдску тврђаву, коју је деспот обновио и проширио. Око 1406. године се оженио по други пут, изабравши за своју супругу Барбару Цељску, ћерку Хенрика II Цељског. Споразумом у Тати 1426. прихватио је да српског деспота Стефана наследи његов сестрић, Ђурађ Бранковић.

Водио је ратове против краљевине Босне и хрватских великаша, али није успео да трајно покори Босну, чији су великаши и краљеви признавали његову власт само док је у њој била присутна угарска војска. Покушао је да сломи отпор Јагелонаца у Пољској сарађујући са тевтонским витезовима, али је због притиска племства изостао из битке код Гринвалда 1410. године. Током његове владавине Јан Хус се побунио против немачког племства и католичке цркве, због чега је Жигмунд у сарадњи са папом сазвао сабор у Констанци (1414—1418). На сабору је одлучено да се Хус спали на ломачи, што је урађено у јулу 1415. године, што је покренуло тзв. хуситске ратове. Основао је витешки ред Змаја у који су ушли највиђенији владари његовог доба. Није имао мушких потомака и његовом смрћу се гаси династија Луксембурговаца, а на престолима Угарске и Чешке наслеђује га његова једина ћерка Елизабета односно њен супруг Алберт Хабзбуршки.

Порекло и младост[уреди]

Жигмунд Луксембуршки рођен је 15. фебруара 1368. године у Нирнбергу као син Карла IV, цара Светог римског царства и његове четврте супруге Елизабете Померанијске.

Долазак на угарски престо[уреди]

Године 1379. верио се са угарском престолонаследницом Маријом, кћерком краља Лајоша. Млада угарска краљица Марија, по савету своје околине, 1385. године, напушта Жигмунда и пружа руку брату француског краља Карла VI, Лују Орлеанском. То изазива напуштеног вереника на освету и у августу 1385. он са успехом продире у Угарску и осваја Њутру и Пожун, пошто је продао своја имања да би успео одржавати војску.

У шкрипцу, између две опасности, краљица Марија се враћа свом веренику и постаје његова жена (1. септембар); а да угоди опозицији Хорвата одузима моћном Николи Гари палатинску част (октобар), а за палатина би постављен Жигмундов Маријин непријатељ Никола Сиџи. Дворска достојанства добише још 2 „лигаша": Никола Замбов постаде наиме благајник краљевства, а Стефан од Шимонторње краљевски коњушар.

Одметници Хорвати су дигли главу после краљичине удаје, и почињу да раде отворено за кандидата напуљског двора, Карла Драчког (хрватски херцег 1371. до 1376.), за којег су се отворено изјаснили у јулу, пошто је његова владавина остала у лепим успоменама [1][2]. Карло је, на позив Павла Хорвата, пристао на освајање круне Светог Стефана, иако се 1379. године заклео покојном краљу Лајошу, да се неће отимати за угарске земље, и иако га је жене Маргарета одвраћала од тога, па чак ни папино проклетство 15. јануара 1385. године. Карло је хтео повести и свог деветогодишњег сина Ладислава, али га од тога одврати плач тужне Маргарете. Карло 14. септембра пређе из Напуља у Барлету, овде сабере нешто војске и 23. октобра укрца се на 4 лађе и 31. октобра дође у Сењ, одакле после великог славља пређе у Загреб, где неко време остаде код Павла Хорвата. За то време број његове војске је порастао. Кад је била на окупу цела војска, крену Карло у децембру из Загреба према Будиму. — Велик страх спопаде краљице Марију и Јелисавету. Оне сазваше и пре тога (8. новембра) Будимски државни сабор, на коме краљица Марија 15. новембра потврди права и повластице сталежа и редова, само да себи осигура помоћ племства и великаша. Угари су додуше Жигмунда истог дана изабрали за „старатеља и управитеља краљевства"; али Жигмунд се није налазио у Угарској, него у Чешкој [1].

Изгледало је чак једно време, да се беху обе краљице измириле са самим напуљским принцем, Карлом, и признале га, у самом Будиму, као гувернера краљевине. За то време, Жигмунд се налазио у Светом римском царству тражећи помоћ од полубрата и краља Римљана Вацлава Луксембуршког. У ствари, на све су се стране плеле подле сплетке [2]. По доласку у Будим краљице су, у знак срдачности, пољубиле Карла у чело и цео сат са њима љубазно разговарале [1]. Дочепавши се Будима и учврстивши се на новом положају, државним сабором (25. децембар) [2], Карло се крунише за краља у Столном Београду, острогонски бискуп Димитрије. Кад је карло после крунисања кренуо ка Будиму преломила се његова застава, коју су пред њим пристаслице носиле. То је је за Угаре био „лош знак“, као и олуја која је беснела после тога.

Карло је наравно наградио оне великаше, који су му помогли да се докопа престола; Иваниша Хорвата именује „баном читаве Славоније“, а Иван Палижна постаде „бан Хрватске и Далмације“, али наскоро је стекао Карло и велике противнике, који су за време владавине Марије Анжујске уграбили разна добра. Ови се великаши стану окупљати око „бившег“ палатина Николе Гаре.

Карло је дозволио да Марија са мајком станује у, сада већ, његовом двору, често их је посећивао, па чак је заповедио да им дворјани исказују краљевске почести. Краљ беше толико неопрезан да је краљицама дозвољавао да се састају са својим присталицама, којима је врховни вођа био Гара, што је поспешило његову пропаст. Никола, потом, разгласи, да полази у Славонију, пошто ће се у Горјану удавати кћер његова, и са великом војском, која ће га пратити, провали 7. фебруара у краљевски двор да се опрости од краљица, али Гара уопште није ишао у Горјан, него је остао у Будиму [1].

Карло је већ био потиснуо и младу краљицу и њену мајку. Али ове, нарочито краљица мајка, препредене и енергичне, спремају освету [2]. Позвавши краља у двор, на договор о деловању против Жигмунда; оне су га у ствари довеле у већ спремљену заседу. 7. фебруара, шетајући из собе краљице Марије и Јелисавете, Карло је дошао у једну дворану, где су се окупили Гарини људи. Кад се Карло случајно окренуо према Јелисавети, Гара да знак Блажу Форгачу, који је пришао, усред разговора краљева са краљицама, краљу иза леђа и задао, с мачем, тешке ударце преко главе. Од тих силних удараца Карлу је напукла лобања. Кад су Карлови телесни стражари чули вику дотрчаше у дворану, где су тешко ранили Форгача. Уз помоћ велике војне силе Гара поби стражаре. На глас о томе људи стадоше будимским улицама викати:

„Живела краљица Марија!”

Иваниш Хорват видеше да је отпор немогућ, већ сутрадан са својим четама, напушта Будим и одлазе у Хрватску. Кару је из дана у дан било све горе, па је 14. фебруара замолио краљице да га пребаце у Вишеград, што су ове и учиниле. Потом је од ране, коју је добио 7. фебруара Карло умро 24. фебруара. Неки историчари тврде, да је био отрован; други пак тврде, да су га краљице дале задавити, јер се бојаху, да је могао преболети своје ране [1].

Краљева погибија узбуни све његове присталице. Хорвати дигоше праву буну и беху спремни и на најгоре. Сва Хрватска и Славонија беху запаљене [2]. Јелисавета и Марија, које су сматране крвницима биле су омрзнуте. Сви противници су мање-више били исти, али овај пут је Стефан Лацковић стао уза краљицу. Зато се Жигмунд сада отворено одлучио за своју жену, али се томе, да Жигмунд ступи на престо, успротивила Јелисавета. Нато он провали у Угарску из Бохемије и Моравске, па допре до града Ђура, али Жигмундове планове осујетио је његов полубрат Вацлав IV, који се у преговорима са Јелисаветом изборио за град Тренчин, жупанију Гвозд, па и за она имања, која је имао Маријин стриц Иштван, хрватски херцег [3].

Потом, на наговор Николе Гаре да колико-толико умире побуну кренуше у јулу обе краљице у те области, и то најпре у Ђаково, где је било босанско бискупско седиште, а одатле на сигурније Гарин Горјан близу Осека [2]. Пратили су их Блаж Форгач, Никола Горјански, Никола Горјански Млађи и Јанош Горјански [3]. Неопрезне, краљице су на тај пут пошле с доста малом пратњом [2]. Њиховим противницима, Иванишу Палижни, Иванишу Хорвату и Ладиславу Хорвату, после крваве борбе, пође за руком, да на том путу краљице ухвате, а њине присталице, с Гаром и Форгачом заједно, на месту поубијају (25. јула). Јаношу Маровићу и Николи Млађем, пак пође за руком да побегну [2][3].

Кад су поубијане краљичине присталице и, када су Хорвати продрли до Марије и Јелисавете. Иваниш Хорват је веровао да је Јелисавета убила краља Карла. Нато краљица Јелисавета клекну пред Иваниша Хорвата, па га са склопљеним рукама поче молити бана да не погуби краљицу Марију, окривљујући за све покојног Николу Гару.

Ово преклињање је гласило овако:

„Смилуј се, бане! Ја сам одговорна за овај злочин. Мој сукривац, који га је извео, погибијом својом је окајао грех свој. Немој се осветити недужној кћери мојој!”

Иваниш Хорват даде краљице затворити у Гумник (данас Босиљево код Чазме), где је била тврђава Павла Хорвата. Затворени великаши буду пак заточени у Чаковцу, Пожеги и Орљави (данас Ориовац) и у Почитељу.

Покољ код Горјана добро дође Жигмунду, који је тада полетео у Угарску да преузме престо. Већ 5. септембра беше Жигмунд у Столном Београду, делећи феудалцима разне повластице, па су они прешли на његову страну. Уз Жигмунда је највише било Маријиних присталица, који су се надали да ће Жигмунд ослободити краљице из ропства. Жигмунд тада постаде „управитељ“ и „капетан“ краљевине Угарске; и као такав настојао је угушити хрватску буну. Ради тога он именује северинског бана Ладислава од Лученца за генералног капетана краљевина Славоније, Далмације и Хрватске, а Николу Горјанског Млађег за мачванског бана.

После тога је, крајем године Жигмунд кренуо у рат против Хорвата [3].

После извесног времена заробљене краљице беху доведене у Новиград код Задра и заточене. Ту је краљица мајка, на очи своје кћери, била задављена средином јануара 1387, на глас да је Жигмунд пошао да их спасава [2]. Марија је касније о томе приповедала у једној својој повељи 14. септембра 1387. године.

Марија и Јелисавета заточене у Новиграду, рад из 1878. године

После овога је краљичино мртво тело тајно пренесено у Задар и онде покопано у цркви Светог мученика Хрисогона Никејског. То остаде до 16. јануара 1389. године, када је лађом превезено до Обровца, а даље у колима преко Лике и Загреба у Столни Београд, где је сахрањено у дворској гробници. Овим убиством Хрвати су се осветили Јелисавети за убиство краља Карла, али можда су тиме хтели застрашити Жигмунда, да њихов народ пусти на миру, а ако неће да иста судбина стигне и Марију.

Жигмунд је, за то време, (10. јануара 1387. године) боравио у Копривници, а касније у Дубрави; ипак се наскоро вратио у Угарску, препустивши бану Ладиславу борбу са устаницима [3].

У исто време, кад се Жигмунд одлучио на тај корак, спремала се и хрватска војска да на јуриш узме град Загреб, чији је доњи град, Грич, држао Ладислав од Лученца. Последње недеље фебруара пошле су тамо чете Иваниша Хорвата и Ивана Палижне, којима се домало придружио и босански војвода Хрвоје Вукчић с братом Вуком. Нема сумње, да је он то могао учинити само по Твртковом пристанку. Овај се, дакле, одлучио на активну политику у Хрватској, желећи да из те мутне угарске ситуације извуче користи за своју државу. За то време Ладислав је порушио бедеме Каптола, али почетком марта читав Загреб је већ био у рукама славонске и босанске војске, а кроз мало времена готово и сва остала Хрватска и Славонија. У Мачви, где је Иван Хорват био до недавно бан, јавио се, исто тако, или је био изазван бунтовни покрет, који је живо помагао и кнез Моравске Србије Лазар Хребељановић. Њему су ове прилике дале могућности, да се ослободи угарске врховне власти и да покуша проширење својих поседа на северу. И у овом питању, дакле, није било разлике схватања између кнеза и Твртка [2][3].

За то време 22. фебруара, из Задра, је за Напуљ отпловило посланство, које је водио загребачки бискуп Павле Хорват, зато је уплашена Млетачка република послала изасланика Панталеона Барбоа, који је, мукотрпним радом, великаше склоне Републици, наговорио да за свог владара изаберу двадесетогодишњег Жигмунда. Одмах потом Жигмунд пође у Столни Београд где га је, 31. марта, веспримски бискуп Бенедикт, крунисао круном Светог Стефана.

Жигмунд је, сада као „божјом милошћу краљ Угарске, Далмације и Хрватске“ позвао становнике Далмације и Хрварске да се клоне Иваниша Хорвата и Ивана Палижне. Чини се да је позив дошао прекасно, јер су устаници освојили целу Хрватску, Далмацију и Славонију, као и делове мачванске и Северинске бановине [3].

Жигмунд је читав живот провео у борби и смелим подвизима; био је више витез авантуриста него државник са далеким погледом [2].

Ослобађање краљице Марије[уреди]

Марија Анжујска, угарска хроника

Први је Жигмунду у помоћ прискочио крчки кнез Иваниш Франкопан. Он му јави, да ће спасити краљицу Марију, ако му краљ пошаље копнену војску и набави помоћне лађе. Жигмунд оберучке прихвати тај позив, па 9. априла замоли Млечане, да на далматинску обалу пошаљу 2 галије, које су Хорватима спречиле Маријин превоз у Напуљ. Млечани потом опремише 24 галије побојавши се савеза Хорвата са напуљским двором; потом позваше и далматинске градове да буду верни угарском краљу. Том се позиву 30. априла одазвао Сплит, 2. маја Трогир, а 3. маја Шибеник.

После овог је Франкопан склопио савез са крбавским кнезовима Курјаковићима, са којима је средином маја провалио у Почитељ, где се Иван Палижна налазио са неким, заробљеним угарским великашима. Дуго се Палижна храбро бранио; ипак мораде напокон због оскудице хране узмакнути у Новиград. Иваниш ослободи заробљене великаше међу којима се налазио и бивши мачвански бан Стефан Корођ, те пође опседати Новиград, где су га с морксе стране помагали Млечани. Поново због оскудице хране, Палижна је био присиљен на узмак, али сада хтеде преговарати, али не хтеде преговарати са Франкопаном, него је почео преговоре са Ђованијем Барбадиком, млетачким војводом, који му обећа, да ће имати личну слободу, ако им преда краљицу живу. Нато Палижна отвори Млечанима градска врата, па потом, 4. јуна побеже у Врану.

Краљица потом оде у недалеки Нин, одакле 8. јуна пошаље посланство у Задар. Потом се 15. јуна пребаци у Сењ, где прими млетачке изасланике 19. јуна, па се захвали Млечанима 30. јуна и дужду препоручи Барбадика за „свог витеза“. Краљица напокон 1. јула напусти Сењ и оде Загреб, где ју је 4. јула сачекао Жигмунд.

Марија и Жигмунд су остали у Загребу месец дана. Становали су у краљевском двору, који је 1335. године дао саградити Маријин деда, краљ Карло Роберт. После тога Жигмунд оде из Загреба у Копривницу, одакле 7. августа поседима награди Загреб. Потом оде у Крижевац, где се налазио већ сутрадан. Одавде је краљ ударио на Босиљево, које је убрзо пало. После тога се настанио у Чазми, где остаде до 23. августа, а онда се врати у Угарску [3].

Победе над побуњеницима[уреди]

Али у брзо се јавља угарска ракција против браће Хорвата. Млечани, којима никако није ишло у рачун, да се напуљски двор учврсти и на источној страни Јадранског мора, употребили су од неког времена сву своју вештину, да у Угарској појачају странку Жигмундових пријатеља. Угари сами, осетивши опасност од побуне, прегоше да је угуше што пре. Гарин син, Никола II, зет кнеза Лазара и нови мачвански бан, и храбри Стефан Корођ, бивши мачвански бан, поведоше енергичну акцију да освете дотадашње поразе и сломију бунтовнике. У борби код Черевића, на Фрушкој гори, Гара, доиста, разбија Хорвате. Ивана, који се беше повукао у Пожегу, натера на предају и зароби; а другог Хорвата Ладислава, који се пожурио да доведе помоћне чете од кнеза Лазара, потражи у самој Мачви и разби у више сукоба. Док је Гара ратовао по Мачви утекао је Иван, уз помоћ Стефана Лацковића и Стефана од Шимонторње, да нађе уточиште код краља Твртка.

Марија Угарска са пратњом

У овом сукобу Никола је ослободио Илок, па чак је и Стефана Лацковића и Стефана од Шимонторње привукао на своју страну.

Држање краља Твртка[уреди]

Босански краљ Твртко је у ово време био већ потпуно опредељен противник краљице Марије. Као нови кандидат за угарски краљевски престо би истакнут млади Ладислав, син убијеног Карла. По тог новог кандидата, ког је с хрватским бунтовницима помагао и Твртко, кренула је у другој половини фебруара 1387. једна хрватска депутација у Напуљ, на челу са загребачким бискупом Павлом Хорватом.

Потиснути у Славонији, хрватски бунтовници се почеше да купе око краља Твртка. У њ. су полагали сву наду. Његов је положај био сличан донекле положају Павла Шубића на почетку XIV века. Као и Шубић и он је био најсилнији господар на јадранској обали, и господар, који је поред Приморја имао и Босну и тако са две стране могао да утиче на угарске ствари. И као што је некад судбина Карла Роберта била готово у рукама моћнога Павла, тако је сада судбина принца Ладислава зависила од држања краља Твртка.

Долазак краља Твртка у Далмацију[уреди]

Први далматински град, који је у тој кризи пришао краљу Твртку, беше град Клис, огњиште Шубићеве породице. Грађани су понудили краљу свој град под уветом, да им призна сва права и повластице, које су раније добили од Шубића и уживали све до тада. 22. јула 1387. Твртко је оберучке прихватио понуду и дао посланицима и писмену потврду о том. Добивши тако, без муке, тврди клишки град, Твртко је одмах одлучио, да своје поседе у Далмацији прошири и да започето дело настави што скорије, док траје општи заплет. Чим је добио Клис Твртко је у њ послао своју војску и спремао се, да је одмах упути и даље. Сплићани, који су били први на ударцу, препадоше се много од те могућности. На дан 1. августа састаде се њихово градско веће и одлучи, да одмах пошаље у Босну свог грађанина, истоименог унука хроничара Миха Мадијева. Инструкција, која му је била издата, гласила је, да иде краљу и да га поздрави ,cum omni humilitate’, и да му препоручи град Сплит, који га, после свог законитог владара, сматра за најважније лице. Ако буде краљ упутио своју војску против Сплита, нека Михо настоји одвратити га од даљих непријатељстава указивањем на сплитску оданост и на спремност, да изврше све његове наредбе сем оних које би их гониле на неверство према угарској круни. Али пре него што је спљетски (сплитски) посланик могао кренути на босански двор, већ 2. августа напала је босанска војска спљетско подручје, не ударајући на сам град. Напад босанске војске није имао карактер правог рата; и Клајић има право кад верује, да је Твртко само „мислио чешћими провалами присилити Сплићане, да се напокон за вољу мира и користи своје подложе врховној власти босанској."

Борба за врански манастир[уреди]

Попрсје Ивана Палижне у загребачкој катедрали

Мало после покушаше присталице ослобођене краљице Марије и краља Жигмунда, да узму чувени врански манастир од Ивана Палижне. На челу те лојалне војске беше нови врански приор Алберт де Лосок (од Лученца) и крбавски кнезови Будиславићи. Палижна, који је добро стајао у народу, спреми се на отпор, уздајући се сигурно и у помоћ својих пријатеља. И, доиста, 11. новембра провалила је Тврткова војска у задарски крај и силно га похарала. У плен је пало на 3.000 комада ситне стоке и на 1.400 крава и волова. Противничка војска стукну одмах натраг, остави опсаду Вране и повуче се у Нин. „Ради множине и снаге босанских јеретика," писао је њен заповедник 17. новембра из Нина, „не могосмо остати у пољу, него се склонисмо у Нин, стари град верних“. Тврткова војска сједини се после тога са Палижнином и пође одмах за непријатељем под сам Нин. Опсада тврдог нинског града трајала је све до до 17. децембра, кад је била прекинута вероватно ради оштре зиме. Ово Твртково ратовање по Далмацији донело му је, поред војничког успеха и јачања личног престижа, још и град Островицу, и опет једно од старих Шубићевих седишта.

Борба на северним границама[уреди]

Твртко је, у то исто време, био активан и на источној и северној граници. Његовом и Лазаревом помоћу ојачани крећу одметници у нове борбе, које воде с променљивом срећом, али са осетном штетом за Угаре. Нарочито је био опак њихов упад у Срем првих дана септембра 1387. Разљућен вестима о том, Жигмунд одлучи да се лично крене против бунтовника, као што се месец дана раније борио против њих под Гумником. Али овога пута, писао је он млетачком дужду 22. септембра, неће ићи само против одметника досад помињатих, него и против „босанског бана“ (не вели краља), да „скрши њихову обест." Ипак није пошао. Место њега у борбу су кренули његови заповедници Никола Гара и Иштван Корођ, којима је успело да потисну бунтовнике све до иза Саве; али у саму Босну нису смели да уђу. У тим борбама угарски извори нарочито помињу учешће босанске и српске коњице, добро оружане, која је устаницима чинила велике услуге својим брзим маневрисањем. У ропство је, вели краљ Сигисмунд хвалећи „лавовску срчаност“ својих верних, пао велик број „неверних и шизматичних Босанаца и Рашана."

Освајања по Далмацији[уреди]

Све је ово осетно утицало и на Тврткове успехе у Далмацији. Поједини градови, после пада Островице, бојећи се какве зле судбине, почеше да траже везе с Твртковим људима и да се на неки начин осигуравају унапред. У Трогиру се 26. и 27. децембра дуго већало и колебало шта да се ради. У оштрини расправљања дошло је до врло крупних речи и сцена, које су завршиле крвљу и мртвим главама. Народ се одлучи за Босанце и Рашане, а три вође странке краља Жигмунда бише побијене, један чак на сред трга, 27. и 28. децембра. Остали једва успеше да побегну у Сплит.

Овај трогирски случај унео је у остале далматинске градове још више пометње и забринутости. С тога неки брзо одлучише, да моле краља Жигмунда за што скорију помоћ. Већ у јануару 1388. ишли су с том мисијом на угарски двор представници Задра, Шибеника и Сплита. Једино Дубровник, захваљујући свом савезу са краљем Твртком, није имао никаква разлога за прибојавање. Он је, шта више, био успео да своје односе са Босном прикаже на угарском двору као нимало нелојалне и да 28. октобра 1387. добије од краља Жигмунда као неку дозволу и за даље везе. У својој повељи Дубровнику од тог датума пристао је угарски краљ, да република може од људи из Босне и Рашке добијати земље и подручја, „изузевши само оне земље, које су остали краљеви Угарске, наши преци, држали и поседовали“.

На једном почетом путу Твртко није хтео да застане са половним успесима. Иван Палижна, који је постао његов намесник у старој хрватској држави, односно у Далмацији и пренео своје седиште у Клис, био је човек на кога се Твртко могао потпуно ослонити. Само његовој упорности имало се захвалити, да је бунтовнички покрет против краља Жигмунда и краљице Марије остао у Далмацији жив и активан и да је, уз Тврткову помоћ, довео и до успеха. Са Палижном Твртко је добио у своју власт и знамениту Врану, а то је био добитак од несумњива значаја. И за Твртка и за Палижну било је јасно, да они неће лако оставити неискоришћене лањске успехе. И, доиста, чим је мало попустила зима, 18. фебруара 1388. напао је Палижна поново сплитски крај и опустошио га, настављајући узнемиравања и доцније. Како угарска помоћ није долазила, Сплит је са страхом ишчекивао шта ће да му донесу скори пролетњи дани. Трогирска општина, којој судбина блиског Сплита није могла бити равнодушна, покуша да посредује. Али није постигла успеха. Сплит је остао веран угарској круни и краљу Жигмунду. То изазва Твртка на нове и одлучније кораке. Два његова посланика, војвода Влатко и Станоје Јелачић, пошла су средином марта у Клис, да још једанпут, пре новог ударца, понуде споразум далматинским градовима. Трогирани први и једини поздравише краљеве људе и поклонише им 50 либара у знак пажње. Остали градови остадоше пасивни, надајући се сваки час каквом повољном гласу са угарског двора.

Можда су их све у тој вери подржавале вести о успесима Жигмундове војске против Ивана Хорвата и његових другова. У борбама против Хорвата неколико хрватских бунтовника би заробљено, одведено у Будим и тамо привезано коњима за репове, вучено по улицама и најпосле погубљено и рашчеречено. Тај језиви пример плашио је људе. Али, у самој Далмацији Жигмунд није био у стању много да помогне. Он се у ово време налазио у великој новчаној кризи и није могао без тих средстава да мисли на озбиљну војничку акцију. Осим тога био је заузет у великој мери по њега неповољним обртом прилика у Пољској и Молдавији.

Краљ Твртко и Млечани[уреди]

Печат краљице Марије Анжујске.

Краљ Твртко је улазећи у Далмацију био очевидно на чисто с тим, да ће морати наћи неки споразум с Млетачком Републиком. У Републици, која је држала страну Жигмунду и Марији против напуљског кандидата, Твртков отпор није био симпатичан; али из много разлога млетачка сињорија није хтела да квари своје односе с њим. Али да се даде ипак знак извесног нерасположења, дошла је њихова доста хладна и резервисана порука на Твртков позив из 1388. год. да му упуте једног посланика на преговоре. Они, одговорило се из Млетака 9. априла, не виде потребе за то посланство; а осим тога у тим идењима тамо и натраг губи се много времена. Него, ако краљ има нешто да поручи Републици, нека он пошаље своје посланство, које ће бити радо и пажљиво слушано. Твртко је желео да Република упути њему једног поверљива човека, с ким би он могао прећи сва питања од важности. Његов посланик, који би дошао у Млетке, ма колико вешт, могао би говорити само о оном, што би било конкретно формулисано, а не би могао и за сваки евентуални обрт ситуације или за које узгред искрсло питање дати сигуран и обавезан одговор. За Твртка би било врло важно, да из непосредне дискусије могне добити пун утисак о свима резервама или деликатностима, које имају Млечани и према њему и према читавом положају уопште; овако, он је био упућен на туђ извештај и на обавештавање, које је из друге руке и увек лично обојено.

Сплитски позив у помоћ[уреди]

Кад преговори са Сплитом и са осталим далматинским градовима не успеше, одлучи Твртко да поново почне са нападима. У другој половини маја ударила је његова војска на сплитски крај и поново га опустошила. У исто време опремала се у Котору његова флота, где су чак грађене и неке лађе, да са морске стране помогне акцију копнене војске. Кад су чули те вести Сплићани се озбиљно уплашише и 10. јуна упутише Жигмунду једног речитог фратра, да му изложи сву тегобу града и да тражи безуветну помоћ. Ако краљ не може да помогне, онда нека им бар дозволи, да се сами определе „без жига велеиздаје“ или, ако то неће, нека посланик пред већем бољара, изјави на сав глас, да Сплићани скидају одговорност са себе, што ће, нагнати невољом, морати учинити оно, што им једино остаје за спас града, кад друге помоћи нема. Неки од пучана већ и сада напуштају град. Ако им краљ и великаши обећају помоћ, он нека изјави, да ће је Спљећани чекати најдаље до краја јула; а после тога ће поступити како за најбоље нађу.

Ма колико да су биле озбиљне молбе и поруке Сплићана, краљ Жигмунд није ипак могао да им друкчије дође у помоћ, сем позивањем да верују и да устрају. Он је, истина, помишљао на то, да крене војску против Твртка и почео је био већ нека спремања у томе правцу; али је читав план био напуштен или ради других брига или ради недовољног одзива. Сплићани за које се, према горњим претњама, могло мислити, да ће после даног рока прићи Твртку и спасти се од даљих удараца, не поступише ипак тако. За будимски двор њих је везала дуга традиција, која је, познато, „друга природа“ људи. Национално осећање у нашем смислу није код њих постојало, као ни код највећег дела других лица и општина Средњега Века, и Твртко им је, отуда, изгледао туђ, сублизу као и ма који други страни владалац. То, што је у њему текла и Шубићева крв, није за Сплићане вредело готово ништа. Једно, што ни сами Шубићи нису били нарочита сплитска симпатија; а друго, што је градско становништво те вароши, са веома развијеном правном свешћу, као код већине далматинских градова, у Тврткову поступку гледало ударање на „законитост“ и све посматрало као отимачину моментално јачег. Најбољи доказ за све то пружа чињеница, да су баш они, само да би спасли стари ред, предлагали осталим далматинским градовима образовање једног одбранбеног савеза, у који би поред њих ушли и неки хрватски кнезови. Њихов закључак у том правцу донесен је 28. августа.

Анти босански савез[уреди]

Новац који се ковао за време Маријине владавине.

Петар Зорић, сплитски грађанин, имао је да позове у савез градове Шибеник и Скрадин и хрватску властелу Нелипиће, Вида Угринића и, према потреби, крбавске кнезове. Савез је био јасно уперен против Палижне као Сигисмундова одметника и против краља Твртка. Њихов непосредни циљ имао би бити тај, да сви ти савезници сједине своје силе, да дођу у помоћ Сплиту и онда одмах ударе на Клис и његова заповедника.

Овај сплитски предлог наишао је на повољан одзив и у јесен, 6. октобра, одржан је заједнички састанак Сплићана, Шибенчана, Скрадињана и претставника властеле Нелипића и Угринића у скрадинској цркви Св. Катарине, где је уговор о савезу докончан и потписан. Циљ савеза изражен је речима, да ће се учесници узајамно помагати, са жељом, да „себе, земљу, места и сву имовину своју очувају у дужној верности према светој круни угарској“. Према опасним противницима природно је, да одбрана треба да буде заједничка, јер је само тако колико-толико зајамчен повољан успех. Једна тачка уговора, која је везала све преговараче и била врло карактеристична, гласила је овако: „Ако би се у краљевини Угарској у току догађаја збила каква промена (мисли се, на престолу), не може и не сме ниједна од наведених странака пристати уз другог владара, господара, особу или општину или државу без сагласности осталих савезника“.

Да је ситуација у Далмацији, после склопљеног савеза, изгледала опасна по Твртка види се одатле, што се 14. октобра 1388. закључило у Дубровнику ово: ако би дошло до тог, да угарски краљ дигне војску против босанског краља, онда ће дубровачки посланици на Твртковом двору имати да изјаве, како они желе одржати мир и како су вољни, као посредници, учинити све, да дође до споразума између обе круне. Међутим, Твртка није остављала стара срећа. Његови противници, са разним интересима, дођоше брзо у међусобне сукобе и тим осетно ослабише и значај савеза и опасност ситуације. Између града Трогира и кнеза Нелипића дође до сукоба, који прилично раздвоји снаге. Обавештен о том Твртко шаље, у новембру месецу, два своја великаша, кнеза Хрвоју Вукчића и брата му Војислава, да оду у Далмацију и још једанпут, врло озбиљно, позовну тамошње противнике, да признају његову врховну власт. Из тврдог Книна оба брата Вукчића упутише своје поруке. Први је био град Трогир, који се одазвао позиву, и 11. новембра послао Хрвоју свога човека, да се обавести о положају и његовим намерама. Хрвоје је приказивао Твртков положај као ванредно повољан; он носи победе на све стране и он осваја постепено, милом или силом, читаве области. Изгледа, доиста, да се Твртко у овај мах надао већим успесима. Ради тога је упутио у хрватске области као свог намесника војводу Влатка Вуковића, вероватно не самца, него са каквом војском, која му је имала бити ослонац у раду.

Помоћ Далмацији[уреди]

Та активност Тврткова изазва најпосле краља Жигмунда на живљи отпор. Он, пре свега, тражи да начини савез са Млецима, који му у Далмацији могу бити од знатне користи. Његова понуда била је упућена у Млетке и тамо претресана, али до савеза није дошло, јер су Млечани, изгледа, најпре тражили знатну цену за своје услуге, а после ипак, нашли за мудрије да остану неутрални. 29. септембра 1388. беше Жигмунд склопио примирје с пољским краљем за годину дана и тако добио на тој страни нешто слободније руке. Он именова Ладислава Лученца, славонског бана, за управника (,gubernator’) Хрватске и Далмације и посла га у угрожене крајеве, да што пре успостави ауторитет угарске круне. Лученац стиже у Задар пред сам Божић, 23. децембра, и поче одмах спремање војничке акције. Већ 4. јануара послали су Шибенчани у помоћ угарској војсци 50 својих људи. Мало после тога, првих недеља 1389, пошао је Лученц са својим четама против босанских људи. Ми о том походу немамо ближих вести; али да није завршио повољно по Мађаре види се најбоље по том, што Тврткова војска остаје у Далмацији, допире до самог Задра и пали му предграђа. У марту војвода Влатко пред Спљетом даје победничке поруке угроженом граду.

Сплитска дипломатија[уреди]

Марија Угарска у угарској хроници.

Војвода Влатко тражио је, у ставу победника, да се Сплит што пре изјасни за признање Тврткове врховне власти и да му упути своје посланство. Видећи да угарска помоћ не доноси потребно олакшање, а да сам град не може до века примати ударце босанских чета, Сплит поче да се колеба. 24. марта 1389. састало се њихово градско веће и изабрало, доиста, двојицу грађана, Николу Срећу и Ивана Марина, као своје претставнике и посланике краљу Твртку. Слично су урадили и остали далматински градови. Из упустава, која су дата сплитским заступницима види се очевидно њихово колебање. Да се може, они би несумњиво остали верни угарској круни. Чак се помало надају, да би, још увек, могли од самог Твртка добити неки рок, у коме би им се дала прилика, да се још једаред обрате краљу Жигмунду за помоћ или да би добили могућност, да му се оправдају и избегну прекору издајства. После тога рока, њихова би савест била мирна и они би, без муке, могли пристати да постану Тврткови поданици, истина са претпоставком, да то учине и остали далматински градови и да им краљ потврди старе повластице. Краљ Твртко се показао врло предусретљив. Очевидно у жељи, да не изгледа прост отимач и да према људима, које мисли добити за поданике не буде гори од старих владара, он је пристао да им одобри тражене рокове. Чинило му се, да се људи задобијају и љубављу исто толико, колико и снагом. Сплиту је био остављен последњи рок за предају 15. јун; а Твртко је пристао чак и на то да Диоклецијанов град буде последње од далматинских места, која долазе под његову власт. У том акту било је колико државничке мудрости, ради предусретљивости, толико исто и свесности своје снаге и уверења, да крајње решење не може испасти друкчије. То је он и казао сплитским изасланицима, не остављајући нимало сумње о том, да ће, не одговоре ли својој обавези, имати да рачунају са његовим озбиљним нападајима.

Кад су добили повољне одговоре од краља Твртка, Сплићани, после договора са Шибенчанима и Трогиранима, 19. маја послаше угарском краљу свог начелника Јакинца Малатесту и истог Николу Срећу, који је био код Твртка, да га обавесте о свему и траже његову одлуку. Исто су тако поступили и Трогирани. И једни и други пожуривали су решење, јер је рок за одговор био врло кратак. Краљ Жигмунд, природно, није могао да даде свој пристанак, да се градови предају Твртку. Обећавао је с тога скору помоћ и боље изгледе за будућност. Али у кратком року од месец дана он није могао организовати експедицију и прискочити у помоћ градовима, које је чекала Тврткова освета, ако прекрше створени споразум. У Трогиру и Сплиту завлада ради тога разумљив страх. Трогирани упутише 23. маја једно посланство у Босну, које је имало да растумачи краљу њихов положај и да га уверава како Трогир има најбоље намере. Они су чак нудили краљу, да, за сваку сигурност, пошаље у њихов град једног човека, који би био његов повереник. Рачунали су чак и с тим, да би краљ могао затражити и таоце од далматинских градова. Спљет се био уплашио исто тако. Кад је прошао 15. јун, а из Угарске нити стизаше помоћ ни поуздана порука, Сплићани одлучише, да вешто дипломатишу око Твртка. Да испуне обавезу није им се још дало; али им се исто тако није дало, ни да то признају. У неприлици, они се прихватише за ону тачку уговора, која је говорила, да се Спљећани могу предати последњи. С тим упутама они послаше у Босну 30. јуна, Ивана Марина, молећи краља да их не дира дотле, докле се и остали градови не покоре.

Краткотрајни успеси у Далмацији[уреди]

Жигмунд, као краљ Угарске.

Док је босанска војска била заузета борбом с Турцима, успело је угарским људима и њиховим присталицама, да освоје Клис и потисну мали број босанских посада у Далмацији. Кад је свршена битка на Косову и Твртко био начисто с тим, да Турци не мисле продирати даље према Босни, Твртко је крајем августа опремио своју војску у Далмацију, да настави почете борбе. Та војска пређе одмах у нападај и крајем септембра допрла је већ до Задра и ту попалила све куће до под њихове градске капије. Нападе и пустошења понављала је потом све до дубоку јесен. На велике молбе Задрана упутио им је средином новембра крчки кнез Иваниш Франкопан једну помоћну војску од 400 коњаника, а њој се после придружило и 200 Пажана. Са том помоћу и својом војском извели су Задрани нападај на Врану. У две љуте борбе, 22. и 24. новембра, Палижна се са својим људима храбро опирао и био је и рањен, али није могао да савлада нападаче. Тек у трећој бици, 10. децембра, разбише Босанци своје противнике, који се „срамно“ (turpiter) повукоше испод Вране. Пет дана иза тога би повраћен и Клис и тако успостављен и стечени ранији посед и углед босанског краља. Млетачка Република обавештавала је угарски двор о босанским успесима, јављајући отворено, како су далматинска места у великом страху и недоумици да ли ће уопште моћи одолети Твртковој снази. Твртко се, говорили су они, определио потпуно за напуљски двор и сад изјављује да све ради у име Ладислава, сина краља Карла.

Млечани у Далмацији[уреди]

Кад је Млетачка Република добила уверење, да Жигмунд у тај мах не може да заштити далматинске градове и свој ауторитет, она је покушала да сама добије те градове за себе. Њихов сенат решио је био још 29. априла 1390, да један њихов нарочити изасланик испита расположење духова у Далмацији, па да се потом почне акција. Али је тај њихов интерес дошао касно. Далматински градови ломили су се око тога, да ли да остану верни краљу коме су се обавезали раније или краљу који им је био ближи и опаснији. За дотле пасивне Млетке у овој дилеми није се више налазило места. Видевши да од угарске помоћи, после толико времена, нема ништа Далмација се беше одлучила, да се покори краљу Твртку и у мају упутила своје посланике у Босну, да тамо коначно уреде ствар. Свесна, да би после тога свака њена акција била узалудна, Млетачка Република решава 26. маја да на тој страни обустави своју политичку акцију.

Пад Сплита[уреди]

За то време Твртко је живо радио да толики напор заврши са успехом. Његови људи иду у Хрватску и Далмацију и воде последње преговоре. Мандатор босанског краља били су крбавски кнез Ђуро и Твртков хрватски намесник Иваниш Хорват. Сплитски грађани упутише своје посланике у Босну, потпуно спремни да се покоре, али под часним условима. Упутство издано сплитским посланицима за преговоре датирано је 8. маја. Кад су чули за ту сплитску одлуку решише се Шибеник, Брач и Хвар, а вероватно и Корчула, да и они ураде тако. Једино се дотле најпредусретљивији Трогир почео у последњи час устручавати, али то није трајало дуго. Кад су Сплићани изјавили своју покорност Твртку издаде им он 2. јуна у Сутјесци повељу са потврдом свих њихових дотадашњих права и повластица. У исти мах, докрајчујући њихове сукобе са Клисом и Омишем, краљ је тачно дао повући границе између тих места, желећи, како каже, да се „наши верни Сплићани обилато користе нашом милошћу“. Сплитски успех поколеба и Трогиране, те и они 8. јуна изјавише Твртку покорност. Иза Сплићана добише потврду својих повластица и Шибенчани, а за њима Брачани, Хварани и Корчулани. Твртко је са разлогом могао бити поносан на толике успехе и похвалити се њима свом млетачком суседу. Ова му је 8. јула одговорила, сигурно не много искрено, како је „весела срца“ примила његове вести и како саучествује у његовој радости. У трогирским белешкама јавља се 10. јула 1390. први пут нова Тврткова титула као „краља Рашке, Босне, Далмације, Хрватске и Приморја“. Са том титулом свог краља диче се 1. августа у званичној сплитској повељи о градским границама и краљеви изасланици протовестијар Трипо Бућа, крунски бискуп Михаило и Влатко логофет [4][5].

Први продор у Србију[уреди]

Печат краља Жигмунда.

Српску катастрофу на Косову искористило је први Жигмунд. Он је био киван на кнеза Лазара и краља Твртка што су помагали његове хрватске бунтовнике и његовог противкандидата Ладислава Напуљског, и, премда је, пред косовску битку, био пристао на споразум са Србима и имао у Вуку Бранковићу поузданог присталицу за пријатељску политику, он је ипак, сасвим невитешки, ударио још у јесен 1389. год. на Лазареву удовицу, разбориту кнегињу Милицу. Као да је ишао на некакав тежак и славан поход он се сам ставио на чело војске. Продро је дубоко, све до срца Шумадије, у Гружу, где је освојио градове Борач и Честин. Хвалио се чак потом, у једној повељи од 31. марта 1390, како је те градове у обезглављеној земљи „победнички“ добио. Кнегиња Милица држала је једно време, да се пред опасностима које јој прете неће моћи ни одржати са децом у Србији, па је за сваки случај замолила Дубровник за уточиште, које су јој они одобрили.

Овај продор изазвао је велико огорчење српског народа према Мађарима, али племић Вук Бранковић је остао Угарски вазал.

Србија је, потом, примила на себе вазалске обавезе према Турској. Признала је врховну власт турског емира, обећала му давање помоћне војске за случај ратовања, обавезала се да српски принчеви Стефан и Вук, долазе на султанов двор и Милица је, уз то, морала дати и своју најмлађу ћерку Оливеру у султанов харем. Сем тога, у извесне српске градове уђоше турске чете. На Дунаву чак поседоше Турци, уз Србе, добро утврђени град Голубац, да би из њега могли непосредније контролисати кретања Мађара. С турском помоћу Срби су потпуно очистили земљу од угарских чета и за извесно време, што се каже, дахнули душом. Косовска катастрофа осећала се у земљи. Страх од Турака и њихове снаге продро је дубоко и људи су примили ново стање нешто због њих, а нешто и због великих жртава које је поднела Лазарева породица за спас земље.

Убрзо после тога 1390. године долази до првог турског упада у Угарску.

Турци Османлије и други продор у Србију[уреди]

Жигмунд је рано видео опасност од Турака, који су се већ од 1390. год. јављали на његовим границама и предузимао је доста мера, али у те мере није унео правог система, нити их је изводио доследно и постојано. Његова је политика ишла за тим, да преостале балканске државе веже за Угарску. Тако је живо настојао да у Босни поврати изгубљене позиције и поквари Твртково дело, а у Влашкој, Србији и Бугарској да силом или милом утиче на њихове господаре. Он је веровао да је његова снага и сама довољна да сузбије Турке и с тога није много полагао да балканске хришћане већом предусретљивошћу окупи око себе. Његов поступак према Србији и после према Босни стекао му је много непријатеља и већ тада људи су на неким странама почели премишљати да је за српске интересе целисходније нагодити се с Турцима него ићи с Мађарима.

У лето 1392. почео је краљ Жигмунд борбу против Турака на српском земљишту, али без српске сарадње. Разбивши Турке код Браничева он је продро све до Ждрела на истоку, а повратио је Мачву на западу. Емир Бајазит био је заузет борбама у Малој Азији и није могао на време спречити ту офанзиву, а сами Срби са турским посадама нису били за то довољни. После угарских успеха он се одмах идуће године решио на одлучнију акцију на северним границама своје државе, да би сузбио угарски утицај и могућност окупљања северних и северозападних балканских држава око Угарске. Први напад управио је против Бугарске, по свој прилици с тога што је њен владар почео какве везе са Жигмундом. У јулу 1393. пало је Трново и срушено је јужно Бугарско царство. Сам цар Јован Шишман био је заробљен и у ропству је и умро, а против осталих Бугара, нарочито бољара, Турци су предузели оштре и свирепе мере, хотећи да њиховим примером застраше друге. Добар део Бугара, нарочито њихових интелектуалних свештеника, пребегло је тада у Србију. Међу њима су се налазила и два добра писца, Константин Костенички, звани Филозоф, и Григорије Цамблак [6].

Стефан Дабиша и слом побуне[уреди]

Новац који се ковао у Угарској за време Жигмунда.

После смрти краља Твртка умро је и Иван Палижна, па је сав терет вођства пао на Иваниша и Павла Хорвата. Они су као и пре палижнине смрти радили за премладог Ладислава Напуљског, коме трзавице у Напуљској краљевини нису дозвољавале да дође у Хрватску и преузме престо у Угарској. Ладислав се после дугих борби крунисао за напуљског краља 11. маја 1390. године и дознавши за Тврткову смрт прогласи се за краља Угарске и Хрватске, а подржавали су га понајвише Вукчић-Хрватинићи: Хрвоје са братом Вуком, које је он 17. јула 1391. прогласио „бановима краљевина Далмације и Хрватске“, а за главног намесника у тим земљама Ладислав поставља Иваниша Хорвата, који му пронађе неколико нових присталица, које су се одметнуле од Жигмунда. Ладислав је све ово радио да би феудалце придобио за себе [7].

Краљ Жигмунд није предузео ништа озбиљније, да би спречио катастрофу Бугарске. У ово време његов је главни интерес био посвећен Босни. Твртка је тамо наследио његов синовац Дабиша, човек без веће вредности и ауторитета. Од првог дана и у суседству и у Босни знало се, да он није дорастао терету који је примио и да ће под њим попустити. Опрезни Дубровчани, који су пазили добро на сваки свој корак, одмах су стали радити против њега и решили су се чак, да, без краљева знања, почну непосредне преговоре са суседним војводама о уступању извесних делова босанског подручја. Тако су већ 15. априла 1391, месец дана после Тврткове смрти, „добили“ од браће Санковића, суседне властеле, конавоску жупу. Где би Санковићи тако нешто смели учинити за Тврткова живота, и где би Дубровчани смели то примити! Такав поступак, под још свежим утисцима Тврткових настојања, изазвао је у Босни велико незадовољство. Две верне војводе умрлог краља, чувени Влатко Вуковић и кнез Павле Раденовић, упадоше крајем 1391. год. у област браће Санковића, па њих прогнаше, а област им поделише међу собом. Имали су сигурно за то и краљев пристанак.

Само овај случај није ипак изменио општи процес у земљи. Санковићи су радили брзо и несмотрено, и у брзини су отишли сувише далеко. Али, крај слабог краља избили су други Санковићи, мало опрезнији, али моћнији и способнији. Као у Душановој Србији, и у Босни је поједина властела држала у свом поседу врло простране области. Област Раденовића хватала је од Врхбосне, преко Романије, до Дрине, а одатле, после победе над Санковићима, допире до Конавља. Влатко Вуковић имао је хумску област, коју ће год. 1392. наследити његов синовац Сандаљ Хранић. Крај између Цетине и Неретве држали су Радивојевићи, од којих је Ђурађ постао зет Дабишин. Хрвоје Вукчић господарио је у западној Босни од Лашве до Врбаса и до саме Динаре. Права краљева земља, у средишњој Босни, била је стварно мања од њихове; и кад на престо дође човек као Дабиша, слаб и неугледан, онда је сасвим природно, да ови моћни господари постају праве династе и да воде политику често потпуно на своју руку и с обзиром првенствено на себе. После Твртка краљеви се одржавају или туђом помоћу или тако, што лаврирају између појединих великаша; чим се створи савез ових моћних феудалаца против њих они постају потпуно онемогућени [6].

Дана 25. априла 1392. година Дабиша је Трогиру потврдио старе повластице, потом је Дабиша био проглашен за краља Хрватске и Далмације, уместо Ладислава, кога су ускоро сви напустили. Дабиши се 1391. године покорио град Задар, који је 8. септембра 1392. године изабрао за грађане и градске већнике бана Вука и његовог подбана Иваниша Мишљеновића.

Још више је дошло до пада угледа напуљске странке, када је Ладислав одлучио да ожени кћерку турског султана Бајазита и тако збаци Жигмунда [7].

Дабишу су из почетка помагале војводе његова стрица. Кад су у зиму 1391/2. год. провалили Турци „напрасито“ у Босну, Дабиша је успео да их сузбије и разбије. Том приликом истакао се нарочито војвода Хрвоје. Мало пре тога, у јулу 1391, Хрвоје и његов брат Вук беху добили од краља Ладислава назив хрватско-далматинских банова. Тако је, од самог почетка Дабишине владе, скочио углед и значај породице Хрватинића у великој мери. Бан Вук је и вршио у Далмацији банску власт и имао је лепих успеха. Краљев положај погоршао се тек од 1393. год., кад се против њега дигао Жигмунд. После оних успеха против Турака Жигмунд је затражио од Дабише да обнови дужне обавезе према угарској круни, које је Твртко био прекинуо. Између њих су, изгледа, нарочито посредовали свештенички кругови, јер је као место за личне преговоре било изабрано Ђаково, где се налазило седиште босанског бискупа. До састанка је дошло у јулу 1393. године. Дабиша је на овај састанак повео и жену Јелену Грубу, као и велики део властеле; Жигмунд је пак повео неке угарске великаше. Резултат преговора био је овај: Дабиша је признао као врховног краља Босне Жигмунда, а овај је пристао да Дабиша остане на босанском престолу док је жив, али да потом босанска круна припада Жигмунду. Према духу тог споразума, Дабиша се одрекао даљег помагања краљевих противника у Далмацији и Хрватској. У страху од Турака с једне и од Сигисмунда с друге стране, Дабиша се решио за споразум с Мађарима; у Ђакову би друкчије, нехришћанско решење, било, у осталом, и немогуће. Дабиша није имао непосредних наследника да би радио за њих, а није имао ни довољно личног става да од Жигмундових захтева спасе босанску круну за неког другог члана династије. У том уговору било је и још нешто што је показивало краљеву слабост. Жигмунд је тражио да поред Дабише споразум приме и главне босанске војводе, а од тих војвода захтевао је обавезу да неће помагати свом краљу, ако би се он одметнуо од Мађара, а и они сами да неће дизати свог оружја против угарске круне. Чак је и сам Хрвоје прихватио Марију и Жигмунда за владаре 23. августа 1393. године.

Опозиција против Ђаковачког Уговора била је велика. Сви су осетили да се њим руши Тврткова политика и све што је он постигао. Опозицију је водио, у главном, Иваниш Хорват, који се одметнуо од краља и у Омишу, који му је 1390. године дао сам Твртко, створио своје главно упориште. У лето, тачније 15. јула, 1394. дошло је до праве борбе, када је Дабиша са Брача Хвара и Корчуле јурнуо ка Омишу. Браћа Хорвати морали су напустити Омиш и Далмацију. Склонили су се у северну Босну, у тврди град Добор, који су саградили 1387. године да би из њега проваљивали у Славонију. Збуњени, градови Трогир и Сплит решише, да у својим актима не спомињу више име ниједног краља не знајући ко ће остати стварни господар. Обавештен о том кренуо је краљ Жигмунд лично у Босну, крајем августа, да казни одметнике и рашчисти ствари. Са краљем је кренуо и Никола Гара. Браћа Хорвати не смедоше дочекати угарску војску, него побегоше. Жигмунд заузе тврди Добор и даде га разрушити. Хорвате је после добио издајом у руке, па је Иваниша дао свирепо казнити [6], тако што им је тело расекао на 4 комада, после дугог мучења у Печују (нпр. везивањем коњу за реп) [7]. Иако је и Дабиша био устао против Хорвата Жигмунд је налазио, да то није било довољно енергично и можда довољно искрено. Дабиша је, уз то, настављао преко бана Вука учвршћивање босанског утицаја у Приморју. Ушао је био у везе чак и са Задром, а Ластово је признало његову власт. Жигмунду се сад учинило да је дошло време јасног обрачуна. Босна има да се врати у предтвртковски став и границе и да се Дабиша одрече целе Хрватске и Далмације. Овај је то и учинио. Бан Вук покушао је да се с војском одупре Мађарима, али је био потучен. Тако је три године после Тврткове смрти његово дело било потпуно срушено; од велике концепције једне српско-хрватске државе остало је само босанско трупло, али и оно окљаштрено и лишено потпуно сваке иницијативе [6]. После тога оде Жигмунд у Будим, где је, на тргу светог Ђурђа, суђено побуњеницима, који су, поред Хорвата, били ухваћени. Жигмунд је сада показао милост, па је терао побуњенике да га моле за милост, што они нису хтели урадити, зато су сви изгубили живот. У овом покољу паде 31 побуњеник, а Жигмунд је гледао то крвопролиће. Краљ Жигмунд је поштедио живот само Павлу Хорвату, као свештенику, али њему се у историји губи сваки траг.

После неког времена пође у јужну Хрватску хрватски бан Никола Горјански и победи бана Вука под Книном, сломивши побуњенике. Вук се због тога одрекао банске части [7].

Сам Дабиша, дуго болешљив, није остао дуго на власти. Умро је 7. септембра 1395. у Сутјесци [6].

Битка на Ровинама[уреди]

Мирча I Старији, влашки кнез, Жигмундов и Маријин вазал

Свршивши послове у Босни, Жигмунд се вратио турском питању. Емир Бајазит, пошто је покорио јужну Бугарску, умеша се и у влашке односе. Незадовољни влашки бољари позваше Турке против свог господара Мирче и Бајазит им се одазва. Прогнати Мирча, после пораза, 10. октобра 1394. године, приђе Жигмунду, у Ердељ, и овај пристаде да га помаже и поврати на власт, да га не би Турци опасали и с те стране. Због тога Жигмунд саставља војску под вођством Иваниша Моровића, Јаноша и Николе Горјанског [8]. Бајазит пође лично у Влашку, с великом војском, да спречи њихове намере. У његовој војсци налазили су се и српски вазали Стеван Лазаревић, Константин Дејановић и краљ Марко, односно у српском народу боље познати Краљевић Марко. Савременик тих догађаја, Константин Филозоф, саопштава, како је Марко нерадо ишао у ту борбу против хришћана и како је казао Дејановићу: „Говорим и молим Господа да буде помоћник хришћанима, па макар ја први да будем међу мртвима у тој борби." Та му се жеља испунила. У борби на Ровинама, 17. маја 1395, погинули су и он и Дејановић. У народном предању запамтило се, да је наш најпопуларнији јунак српске народне поезије завршио живот на Урвини планини, што је чиста метатеза од Ровина [6].

Утврђивање на престолу[уреди]

Марија је умрла, мало после битке не Ровинама, већ крајем јуна исте године, у својој престолници, Будиму, са само 25 година, због несрећног пада са коња. Рудолф Хорват пак говори да је Марија умрла 17. маја [8]. Пошто је Марија умрла, са којом је Жигмунд у ствари дошао до права на угарску круну, његови противници су дигли главу, а велик део опозиционара налазио се у Хрватској [9]. Великаши почеше говорити:

„Жигмунд смрћу своје жене престао је бити краљ наш!”

Од свих суседа ово је најозбиљније схватила Маријина сестра Јадвига Пољска, чији се супруг Владислав II Јагело, одмах почео спремати за инвазију на Угарску, али њему се противио острогонски надбискуп Јанош Канишки, који је утврдио кланце на Карпатима, на угарско-пољској граници. Убрзо после тога, због Жигмундове војне надмоћи, одрече се угарског престола Јагело [8].

Никопољски крсташки рат[уреди]

Када је умро Дабиша не хтедоше босански великаши ни чути да за краља изаберу окрутног Жигмунда, него нови босански владалац постаде Јелена „Груба", жена Дабишина. Сигисмунд је знао, да би своје престо могао најбоље утврдити, стече ли сјајну победу над Турцима. Краљ Сигисмунд је осећао, да би против велике турске силе, која је на бојиштима оперисала са дотле необично бројним борбеним масама, требало кренути исто тако импозантну хришћанску снагу. Он је с тога радио на том, да се, у традицији прошлих борби, организује прави крсташки поход против Турака, који би их просто, у снажном залету, протерао из Европе, јер султан Бајазит је био енергичан и незаустављив. Кад су угарски посланици, причало се, протестовали код њега, што је Турска, без права, уништила Бугарску, он им је, у свом шатору, показао на гомиле оружја и одговорио им, да он своје право оснива на том.

Он дакле прогласи, да ће Турке г. 1396. бацити из Европе у Азију. У то име пошаље своје посланике у западну Европу, да неколико витезове наговоре за учешће у славноме рату на Турке. Сигисмунд нађе велик одзив. Сама му Француска пошаље 10.000 момака, од којих су 6 000 били из Бургундије, међу тима 1000 витезова, које су водили најодличнији великаши, предовеђени Жаном де Невером. Дођоше и витезови из Енглеске, Немачке, Пољске и тако да сам Сигисмунд сакупи 30.000 бандеријалаца и 16.000 ердељских пешака, а најми 20.000 плаћеника. Из Хрватске су велике чете довели браћа Горјански, па Иван Моровић, Херман Цељски и Стефан Лацковић. Када се тој војсци придружио војвода Мирча са 10.000 Влаха, бројила је она до 100.000 људи, већином на коњима. Може се рећи, да тако биране војске није Европа видела од времена крсташких ратова.

Без довољног искуства у борби с Турцима, ови ратници су изгледали сами себи неодољиви и говорили су о том да гоне Турке не само до Босфора, него и да иду чак до Јерусалима. Војска је пошла у Бугарску, Дунавом. Једна савремена немачка песма Петра из Геца казује, да се експедиција, пролазећи поред српског земљишта и ступајући у путу на њ, осећала као у непријатељској земљи, јер их Срби, очевидно, према наредби, а и због њихове недисциплинованости и пљачке, нису предусретали пријатељски. У Видину крсташима се предао цар Јован Страцимир, који је држао у својој власти северозападну Бугарску, а у Бугарској им се придружио и влашки војвода Мирча. Бајазит је пошао у сусрет тој опасној ордији, праћен од својих вазала, међу којима се налазио и Стеван Лазаревић. Код Никопоља, 25. септембра 1396, дошло је до страховите борбе. Учесник у борби, Ханс Шилтбергер, у својој врло занимљивој хроници, изречно казује, да је Бајазиту, у одлучни час, кад је већ помишљао на повлачење, прискочио у помоћ српски кнез Стефан Лазаревић јурнувши право тамо, где се налазила Сигисмундова застава. Он је растројио Мађаре и натерао их у бег. Власи, видећи обрт среће, напустише бојно поље. Сам краљ Сигисмунд спасао се на једној лађи и отпловио низ Дунав, где га је прихватила млетачка флота. Пораз крсташа био је потпун и Шилтебергер доноси о њему језиве сцене. У тој бици паде 20 000 хришћана, док се много више удави у Дунаву. Султан Бајазит изгуби такође преко 30.000 Турака; али зато ухвати велик број хришћана и сав табор њихов.

Овај пораз Мађара повукао је за собом и пад Вука Бранковића, који је, по свој прилици, био ушао у неке везе с њима. Предосећајући могућу катастрофу Вук је склонио 1395/6. год. у Дубровник своје покретно имање, које је износило 1880 литара „фина сребра" и 15 литара златних предмета. После никопољске битке Бајазит је, као награду Стевану за огромну улогу у тој борби, уступио већи део Вукове области, од Дечана до Приштине, а Вуковој удовици и деци оставио је само северни део Косова, од Трепче и Митровице до Вучитрна. Сам Вук морао је да иде из Србије. Умро је 6. октобра 1398, по свој прилици у Светој Гори, где је један његов брат, Роман одавно живео као хиландарски монах. Сам Вук био је ктитор Хиландара, с братом Романом и Гргуром, још од 1365. год. То што је Бајазит дао Стевану баш Вукове земље и што их је овај примио још не би морало значити, да су између ове двојице то време владали рђави односи, али тај моменат даје и извесне вероватноће за то.

За то време краљ Сигисмунд правио је велики заобилазни пут Црним, Белим, Егејским, Средоземним и Јадранским Морем, да би се вратио у своју обезглављену краљевину. Преко Влашке није смео да се враћа, јер је и оно мало крсташа, што се спасло на леву обалу Дунава, било опљачкано и мучено. Тек у децембру стиго је у Дубровник и одатле разаслао гласнике у Ђаково, Будим, Рудник и Ново Брдо, да добије вести о општем положају. Оне нису биле нимало повољне за њ.

Вест о несретној бици код Никопоља брзо допре у Хрватску. Турска победа узруја и велик део Европе. Бајазит је, користећи се победом, срушио овог пута и северно Бугарско царство, а бугарског је цара заробио и послао у Азију. Три дана после битке пошаље султан своје коњаништво у Србију. Турци пређу и преко Саве, гонећи слабе остатке бродоломника, те оплене и попале Земун и Митровицу. Како им се нико није опирао, пролете коњаници турски читавом Хрватском између Саве и Драве. Они продру чак и у Штајерску, где запале град Птуј, те се онда с великим пленом врате у Турску.

Оволика несрећа побуни опет народ хрватски. Свако се питао: где ли је краљ Сигисмунд? Да се ​​спасио, већ би се морао вратити кући, као што се вратише великаши угарски и хрватски. Ако ли је погинуо код Никопоља или на бијегу, онда треба бирати новога краља. — Време је пролазило, а да нико није знао, каква ли је судбина стигла побеђеног Сигисмунда. Мало по мало претегне уверење, да је Сигисмунд мртав. У Хрватској се многи великаши и племићи радовали, што је напокон нестало Сигисмунда, који је уништио толико одличних породица хрватских. Бивши бан Стефан Лацковић, господар Међумурја, прогласи Ладислава Напуљског краљем угарско-хрватским. Лацковић развије велику делатност. За династију Анжујску придобије многе хрватске великаше и племиће. Међу овима истицао се познати нам већ властелин Стефан од Шимонторње. Лацковић позове Ладислава Напуљског, нека дође по баштину свога оца Карла Драчкога. Но Ладислав је имао доста посла у властитом краљевству, где се борио са француским краљевићем Лујем. Зато није могао поћи из Италије. Ипак прихвати позив, те Стефана Лацковића и његова рођака Стефана од Шимонторње именује својим намесницима у Угарској и Хрватској. Лацковић одмах преузме владање у име краља Ладислава. Прва му беше брига, да Хрватску и Угарску заштити од провала турских. У ту сврху пошаље к Бајазиту посланике своје. Они су добили задатак, да уговоре мир с Турцима, па да Ладиславу Напуљском за жену испросе кћер султанову. У то време пуче глас, да је краљ Сигисмунд жив. Он се код Никопоља спасио на лађи, која га по Дунаву повезе у Црно море и даље у Цариград. Овде нађе Сигисмунд млетачко бродовље, које га 21. децембар 1396. доведе у Дубровник. С њиме се спасише: бан Никола Горјански, надбискуп Иван Канишки и гроф Херман Цељски. Дубровчани беху Сигисмунду од првога часа верни поданици. Зато га приме веома лепо и још му даду 2000 дуката за пут. Из Дубровника оде Сигисмунд у Сплит, а одавде у Книн. Ту се задржао дуже времена, да уреди неке државне послове. Истраживао је и кривицу својих противника из Задра.

Крвави сабор у Крижевцу[уреди]

Наравно да је Сигисмунд дознао за деловање Стјепана Лацковића. Да томе учини крај, запути се преко Топуског у Крижевац, камо сазове сабор хрватски. На тај сабор позове Сигисмунд и противнике своје. Лацковић добија „сигурну пратњу" (salvus conductus), којом краљ гарантује, да му се не ће ништа догодити, ако дође на сабор. Лацковић је поверовао краљевој речи, па заиста дође 27. фебруара 1397. у Крижевац. Овде се састадоше присталице краља Сигисмунда и Ладислава Напуљског. Пошто је Лацковић своје чете оставио ван тврђаве крижевачке, порасте одважност противника његових. Наскоро се у саборници породи свађа, а онда и бој. Сигисмундовци ударе на Лацковића, те убију њега и неке другове његове. Преостали приврженици Лацковића побегну из тврђаве к четама својим. Ове се одмах узму спремати за јуриш на тврђаву. Но Сигисмундовци баце с високе куле у градски опкоп трупло несретнога Лацковића. Када су војници видели, да је већ мртав човек, за спас којега би вољни били главу дати, одоше испред Крижевца. Упркос проливеној крви настави краљ Сигисмунд сабор у Крижевцу. Настојао је, да створи такве закључке, који би умирили узбуђени народ хрватски. Нарочито је сабор одредио, да се имају успоставити занемарени судови. Подједно буду изабрани краљеви повереници, и то славонски бан Детрик Бубек за Славонију, а загребачки бискуп Иваниш и крбавски кнез Бутко за Хрватску и Далмацију. Кад се нато Сигисмунд враћао у Угарску, постави му Стјепан Продовић, унук некадашњег бана Микца, заседу у Подравини. Но Сигисмунд је уза себе имао чете присталица својих, помоћу којих надвлада противнике своје. Продовић узмакне у свој град Сушицу (данас Ђурђевац), где га опседне краљевска војска. Видећи, да се не ће моћи одржати, утече Продовић из града, те потражи заклониште у Босни.

Ратови у Босни[уреди]

Кршење уговора у Тати[уреди]

Угарски и Сигисмундов пораз осетио се и у Босни. Поред жене краљице, која је добила престо захваљујући савезу велике господе у земљи и једној мутној политичкој ситуацији, поједини великаши су, по сили прилика, све више узимали маха. Краљица Јелена имала је још мање своје личне воље и ауторитета, него њен муж Дабиша. То се види јасно по поступцима извесне властеле. Сандаљ Хранић, од 1396. год. зет Вука Вукчића, тражио је за себе од Дубровника светодимитарски „доходак", који се иначе давао по правилу владарима; породица Николића из Попова, с кнезом Гргуром на челу, поставља самостално нове царине, које нарочито тешко погађају дубровачку трговину; Хрвоје Вукчић има толику моћ, да његове речи слуша сва краљевина. Кад је стигао у децембру 1396. у Дубровник Сигисмунд се свакако распитивао и о приликама у Босни. Мислим, да је том приликом признао Јеленину власт. Тако бар тумачим оно дубровачко честитање краљици од 27. децембра те године на „вьскршεнх кралнεвьства ти," које иначе не би било јасно. На тај начин Сигисмунд је, можда, мислио задовољити Босну, без већих обавеза, и не стварати нове непријатеље, кад већ није могао извршити своје право.

Међутим, Босна се баш сад помутила. Док је постојала опасност од краља Сигисмунда и Ђаковачког Уговора људи се беху нагодили да истакну на престо Дабишину удовицу и да је помажу; али сад, кад је та опасност прошла, јавише се нова схватања. Једна странка у земљи мислила је, да треба искористити невољу Сигисмундову и поставити у Босни новог краља, па тако изиграти Ђаковачки Уговор и ставити Мађаре пред свршен чин. По причању М. Орбинија, као мушки кандидат на престо јавио се Твртко II, незаконити син краља Твртка. Краљичину страну држали су понајвише њени сродници, неретванска властела Радивојевићи и поповски Николићи, које су и она и Дабиша помагали на све начине. Твртко се истакао као кандидат на престо крајем пролећа 1397. У Дубровнику се 12. јуна решавало, да се упути посланство ,ad regem Bosne’. Против Твртка јавио се наскоро нови кандидат, Остоја зван Христић, вероватно члан династије по женској или некој споредној линији, јер га стари Дубровчани убрајају у Котроманиће. Орбини прича, да се Остоја обратио за помоћ Турцима. Тачно је, да се већ крајем 1397. год. знало, да се на Босну спрема турска војска. Дубровачка влада одговорила је 23. децембра мајци Ђурђа Радивојевића, да се може склонити у Стон или у сам Дубровник „где јој је већа сигурност или бољи смештај".

Турска војска, у којој су се налазили Бајазитови синови и којима се са својим четама придружио и Стеван Лазаревић, упала је у Босну већ јануара месеца. Константин Филозоф прича, да је војска била многобројна, али да је настрадала у Босни од преоштре зиме и необично великог снега. И после њеног повлачења Остоја је ипак не само могао да се одржи, него да до мало времена остане и као победник. У другој половини марта 1398. породице краљичиних присталица тражиле су, да се спасавају на дубровачком тлу; а стари непријатељ Дабишин и дугогодишњи заточеник Радич Санковић добија слободу, и хумску област, и истиче се као приврженик Остојин. Трвења су трајала целе прве половине 1398. год., а онда се положај рашчистио у Остојину корист, после његових победа у Хуму. Дубровачка Република решавала је 10. и 11. јуна да му пошаљу посланике, који ће га поздравити у њено име и предати му поклон у вредности од 500 дуката.

Први поход против Босне[уреди]

Чим је средио прилике у Угарској краљ Сигисмунд је обратио пажњу и на балканска питања. Обрт у Босни није му могао бити нимало повољан. Није требало много мудрости па да се види, како је он био стварно уперен против њега и Ђаковачког уговора. Као главног виновника сматрао је Хрвоју, старог пријатеља и присталицу напуљске куће, и оптуживао га је као бунтовника и савезника Турака. Почетком марта 1398. краљ је кренуо у Славонију, да се нађе на граници, ако би Турци покушали да је пређу, и да, у исто време, утиче и на ток ствари у Босни. Али све до лета није предузео ниша озбиљније да спречи пад краљице Јелене и Остојину, а у ствари Хрвојеву победу. Тек јула месеца, прикупивши више војске, кренуо је долином Врбаса у Хрвојеву област. Код врбашког града (близу Бање Луке) наишао је, међутим, на јак отпор, па је, видевши да операције неће ићи довољно брзо, напустио борбу и већ у августу почео повлачење, па се осрамоћен, преко Греде, Мославине и Чазме, вратио у Угарску. Хрвоје, као победник, пошао је за њим и успео да освоји целу дубичку жупу. Бојећи се, да Мађари не предузму какав нови поход Босанци су били врло будни; сам краљ Остоја, са цветом своје властеле, налазио се још у зиму 1398/9. на северној граници, у области Усоре. Истрошивши се у овим борбама за престо и против Мађара, оставши дужан чак и својим најамницима, што је могло бити врло опасно, Остоја се решио, да испуни стару жељу Дубровчана и да им прода уски појас земљишта од Курила до Стона. Залагао се за то Хрвоје, а накнадно је пристао и ранији власник тих крајева, Радич Санковић. У повељи од 15. јануара 1399, којом им је уступио то земљиште, Остоја казује да је дошао на престо својих прогонитеља видећи земљу „да нема свог пастира", а да према Дубровчанима има обзира због њихове нелицемерне љубави. После својих успеха краљ је отишао у Милешево, где се око 20. априла крунисао, а потом се, у јесен, раставио са женом. Знамо сасвим поуздано, да је Остоја наставио своје везе са Турцима и после учвршћивања на престолу и да су турски преговарачи долазили на његов и Хрвојев двор. Од краља Сигисмунда, који му је остао непријатељ, није морао у овај мах много зазирати, јер је био и сувише заузет умиривањем огорчене опозиције у властитој земљи, која је ишла чак дотле, да га је 1401. год. држала пуних шест месеци у правом заточењу.

Стање у Угарској[уреди]

Краљ Жигмунд је био неустрашив борац, и врло активан; али, на несрећу, био је заплео је Угарску у рат на више страна, кретао више предузећа, и с тога није доспевао да ниједно доврши потпуно и организује коначно, али за време његове владавине Угарска је обновила своју моћ и поново је постала сила од значаја.

Жигмунд је ипак био скоро немоћан у односу на прилике у Угарској. Од послушних велможа, маријиног деде Карла Роберта су, после две-три генерације постали необуздани насилници, који су својом незајажљивом отимачином приграбили око 40% свих поседа (при чему су краљевски поседи са 20 пали на свега 5%.

Као да им то није било мало, баронске породице су наставиле, ради сопствених политичких циљева, формирати сопствене савезе, такозване лиге. Ове лиге водиле безпоштедну међусобну борбу, тако је позната породица Лацкфи била тако рећи истребљена, али су биле сложене у томе да краљевску власт треба што више поткресати.

Баланс Жигмундове владавине веома је био контроверзан, али никада није успео сломити баронске лиге, док је на јужним границама претила опасност од Турака. Међутим, у Жигмундовој политици било је идентификовано то што је краљ подржавао политичке амбиције нижег племства и што је помагао развој градова. Жигмунд је доносио декрете о одбрани домаћих трговаца, проширио је делокруг градских већа, усељавањем страних мајстора. Покушавао је да подстакне производњу луксузне робе и учинио је покушај увођења јединственог система мера. Наравно, од својих декрета остварено је само мало (на пример, јединствени систем мера успео је да уведе у праксу тек у другој половини XIX века), али се тиме у земљи развио цеховски систем, градови су се обогатили и повећао се њихов значај. у Жигмундово време започело се сталешко организовање градова, па су од средине XV века у угарским скупштинама појавили и њихови посланици.

Развој сталежа је општеевропска појава у периоду процвата феудализма. У суштини, реч је о томе да друштвени слојеви који имају приближно једнаке привилегије. тешње избијају своје редове и своја локална груписања подижу на ниво организација државе. Циљ њиховог образовања је да учврсте своје привилегије, да их даље унапреде и овековече. У том циљу, они у политичком животу наступају заједнички, а и њихову политику на нивоу државе одређују њихови сталешки интереси.

У Угарској се развој сталежа може нарочито добро пратити на примеру нижег племства. Тада од разних привилегионих слободњака са мањим поседима (сервиенс, градски кмет, кнез, општински кмет насеља страних досељеника, нпр. Немаца /soltész/, итд.) настало је правно изједначено ниже племство. Изградња система племићких жупанија у целој земљи, чак и уз властелинску контролу, јачала су јединства нижег племства и њихова сталешка свест. Због тога је Жигмунд често тражио савезништво с њима. Током свог развоја ниже племство је учврстило и усталило — односно учинило наследним за своје потомке — своје привилегије (личну слободу, ослобођење поседа од пореза, жупанске самоуправе итд.), а постепено је постигло и то да буде укључено у државну политику.

Сигисмунд није имао времена, да опере срамоту своју. Мораде наиме г. 1399. поћи у Чешку, да одбрани владу свога брата Већеслава и да спаси углед породице Луксембург. У Чешкој остаде Сигисмунд и г. 1400, кад је Већеслав изгубио немачко престо. За Сигисмунд одсутности влада Угарском палатин Детрику Бубек, а Хрватском, Далмацијом и Славонијом силни бан Никола Горјански. Ипак се у то време сковала урота против Сигисмунда. Великаши нијесу могли дуже поднашати злоупотребе Сигисмунда. Он је наиме у Угарску и Хрватску доводио Немце, Пољаке, Чехе и друге туђинци, па им делио имања и части. Тако је на пример грофу Хер-ману Цељскому 14. августа 1397. даровао град Вараждин, а 17. августа 1397. велика имања Виница и Велики Табор.6 Сигисмунд је још на сабору у Темесвар (29. септембар 1397.) свечано обећао, да туђинци више не ће делити краљевска имања, па ни световна ни духовна достојанства.7 Ипак није остао веран обећању своме. Херман Цељски добио је опет 27. јануар 1399. читаву загорску жупу, у којој беху тврдје: Крапина, Лобор, Оштре, Белец, Тракошћан, Лепоглава, Костел и Цесарград.8 Уз то се Сигисмунд многима замерио великом расипношћу својом; откако пак постаде удовац, окаљао се небројеним прељубима. На чело уротника ступе: острогонски надбискуп Иван Канижај и палатин Детрику Бубек. — Када се Сигисмунд вратио у Будим, удју завереници 28. април 1401. у краљевски двор. Сигисмунд буде ухваћен и затворен у Вишеград. Неки великаши хтедоше краља Сигисмунда убити, како је г. 1386. био убијен Карло Драчки. Од тога одврати их бан Никола Горјански, који одведе Сигисмунда у свој град Сиклоси, где га је чувао.9 Великаши ударе сада на многе туђинци, те их протерају или заробе. Но када се почело расправљати о питању, ко ће Сигисмунда наследити, не могаху се завереници сложити. Ипак је највише изгледа имао Ладислав Напуљски. За њега узе радити папа Бонифације ИКС. онако, како је (управо сто година пре тога) папа Бонифације ВIII радио за Карла Роберта. По жељи папиној пристану уз Ладислава напуљског многи бискупи угарски и хрватски. У градовима далматинским почне за Ладислава радити Хрвоје Вукчић, који бијаше (још од г. 1391.) његов генерални викар у Хрватској и Далмацији. Против Ладислава напуљског устаде свом одлучношћу бан Никола Горјански. Бан се бојао, да ће му Ладислав отети велика имања, што их је стекао управо као одлучан присталица СИГИС-мундов. Једнако је осећао гроф Херман Цељски. Уз њих пристану такодјер загребачки бискуп Еберхард и мачвански бан Иван Моровић. Новцем, обећањима и наговарањем склоне напокон Горјански у августу 1401. већину великаша, да Сигисмунду врате престо. Чим се Сигисмунд домогао слободе, одмах сазове сабор у Папу (код стоног Биограда), где 29. октобар 1401. опрости свим противницима својим.10 — Сигисмунд се ослободитељима својим показао захвалним. Горјанскому обећа годишњу награду од 1000 дуката. Уз то се заручи са 9-годишњом Барбаром Цељском, младјом ћерком Хермана Цељског. На пролеће г. 1402. буде Никола Горјански именован и палатина угарским место Детрику Букека.11

Сигисмунд није имао деце. Зато именује (16. августа 1402.) свога нећака Албрехта IV Хабзбуршког наследником својим за случај, ако би (Сигисмунд) умро без мушких потомака.12 Сигисмунд принуди и сабор у Пожуну, да је 21. септембар 1402. војводи Албрехт признао наследство. Од хрватских великаша потписали су односну исправу: крбавски кнезови Иван и Карло, Вранско приор Мирко Бубек, палатин Никола Горјански и његов брат Иван, загребачки бискуп Еберхард Албен, спљетски надбискуп Андрија, мач-вански бан Иван Моровић, па Никола Тот од Сусједграда, Андрија Херцог од Ораховице и Филип од Корогја.13 Два дана иза тога прогласи Сигисмунд војводу Албрехта својим намесником у Угарској.14 Но чим се сабор разишао, појави се у Угарској велико незадовољство. Многи достојанственици и великаши пристану уз Ладислава напуљског. Медјутим је у Хрватској и Далмацији војвода Хрвоје Вукчић неуморно радио за Ладислава. У томе га је раду помагао његов шурак Иван Нелипић, кнез цетински. У јуну г. 1401. обећа Хрвоје заштиту граду Задру, ако Задрани „подигну заставу прејаснога краља Ладислава". За тај случај помагат ће Задранима такодјер босански краљ Остоја.15 Хрвоје позове и друге далматинске градове, нека оставе краља Сигисмунда. Трогирани одговоре 21. новембар 1401, да ће се позиву одазвати, ако исто учине Задар и Шибеник.16 Задрани се изјаве спремни, да признају краља Ладислава напуљског, али под условом, да им припоји острво Паг и да им врати приход градске тридесетнице, који им је отео краљ Сигисмунд.17 Медјутим се град Спљет завадио са Хрвојем. Спљећани заузму Хрвојев град Омиш, 18 нашто Нелипић запоседне тврди Клис, одакле је запретио Спљету и Трогиру.19 Хрвоје и Нелипић напокон израдише, да се градови Трогир и Шибеник 13. мај 1402. одметнуше од Сигисмунда. Тога дана додјоше у Сињ по 3 одасланика града Трогира и Шибеника, да се договоре с Хрвојем Вукчићем ис Иваном Нелипићем. Ови дадоше Трогиранима повељу, којом им потврдјују старе повластице.20 Једнаку повељу добио је и град Шибеник, кому потврдише и посед неких земаља.21 Други су градови далматински још колебали. Задар се одлучио текар 27. августа 1402, примивши сутрадан у своју луку ратно бродовље, што га је довео маршал Вјекослав Алдема-рисцо, кога је краљ Ладислав Напуљски 17. јуни 1402. именовао својим намесником у Угарској, Хрватској, Далмацији и Славонији. 22 Алдемарисцо подје 6. септембар 1402. опседати град Врану. Са собом је повео Алдемарисцо 300 Напуљаца и 400 Задрана; њему је у помоћ Хрвоје послао 500 коњаника.23 Када се 12. октобар предала Врана, подје Алдемарисцо 19. октобар опседати град Љубач код Нина. Заузевши га 20. октобар, крене 25. октобар према С пије ту.24 Овај град без отпора признаде Ладислава, нашто Алдемарисцо 6. јануар 1403. потврди слобоштине града Спљета.23 Сигисмунду се изневерио такодјер богати Никола Франкопан, син ослободиоца краљице Марије. Ладислав Напуљски наградио је Николу Фран-копана тиме, што му је 26. јануар 1403. даровао град Окић са огромним имањем.26 Истовремено је за Ладислава у Угарској радио надбискуп Канижај. Неки се бискупи и великаши почетком г. 1403. у Великом Варадину састану и завере, да ће место Сигисмунда поставити на престо Ладислава. У Славонији пристаде уз Ладислава посебно ниже племство, које се о томе изјаснило на саборима у Слатини и Пожеги.27 Ондје се појавио такође Никола Хорват. син несретнога бана Ивана. Ипак је у Славонији јака странка Сигисмунд, коју воде кнезови Благајски, пожешка властела Бериславицева, браћа Горјански, Иван Моровић и Павле Зрински. Зато је у Славонији на пролеће г. 1403. дошло до грађанског рата, у којем буде Иван Моровић тешко рањен, а имања кнезова Горјанских немило похарана. Нови СИГИС-мундов бан Павле Бисен (Бессенво) провали у јужну Хрватску, али га онде дочека Вранско приор Мирко Бубек, који је такодје пристао уз Ладислава напуљског, те је водио Хрвојине чете. Бан буде потучен и ухваћен, па одведен у Задар, где га Бубек предаде Алдемарисцу.28 Почетком г. 1403. позову Ладислава његове присталице, нека додје у Хрватску. Овоме се позиву Ладислав одазове половином г. 1403. У Задар доплови 9. јул 12 великих бродова напуљских с витезовима, плаћеницима, коњима и житом. Сутрадан стиже у Задар војвода Хрвоје с Нелипићем ис много властеле босанске. Краљ Ладислав додје на 19. јули Са собом је довео бароне и племиће своје. Градјани га примише веома лепо. Два дана иза краља примакну се Задру надбискупи: острогонски и калочки, бискупи: загребачки, гјурски, њитрански и веспримски, бивши палатин Бубек, те многи великаши и племићи из Угарске и Хрватске. Краљ им с напуљском господом подје у сусрет до градских врата. Сутрадан (22. јула) почело се вијећати о начину, како ваља обавити крунисање. Ладислав је тражио, нека га круне у Задру; угарски пак достојанственици предлага, нека Ладислав с њима пође у Стони Биоград, где се крунишу краљеви угарски. Но Ладиславу је пред очима лебдила судбина несретнога оца његова. Он се у Столном Биограду не би осећао сигурним, дочим код Задра има за одбрану 30 ратних ладја. Посредством папиног посланика Ангела Ацциаиола буде напокон 30. јул 1403. одлучено, да ће се Ладислав крунити у Задру.29 Ладислава је 5. августа 1403. у стоној цркви задарској окрунио острогонски надбискуп Иван Канижај. 0 крунисању своме пише Ладисав још исти дан млетачкому дужду Михаљу Стену ово: „Уз највеће одобравање свију и уз најсилније одушевљење примисмо на главу свету круну (диадем), у десницу жезло, ау левицу јабуку" .80 То је задње крунисање на земљишту хрватском. Каквом ли се круном крунио Ладислав Напуљски? Сигисмунд радо истиче, да се Ладислав није крунио круном св. Стјепана.81 Ова се круна чувала у Вишеграду, гдје ју Сигисмунд концем августа 1403. показује великашима и народу, да докаже незаконитост крунисања Ладислава напуљског. Ради краткоће времена није се могла круна добавити из Напуља. мораху се дакле крунидбени реквизити добавити из којега града у Далмацији. Звонимирова круна и други крунидбени знакови чуваху се по свој прилици у Спљету. Краљ Ладислав изрично каже, да је код крунисања употребљена не само круна, већ и жезло и јабука. Исти крунидбени знакови употребљени су год. 1076. приликом крунисања Дмитра Звонимира. Ладислав се дакле у Задру додуше крунио за хрватскога и угарског краља, али вероватно хрватском круном. На ту мисао доводи нас чињеница, да Хрвати признавају Ладислава краљем својим, дочим га још исте године остављају његове присталице у Угарској. А можда би се тако дала протумачити и загонетка, да иза тога нестаје сваки траг хрватској круни. Није ли ју Пискутави Ладислав са собом одвео у Напуљ? Ладислав је учвршћење престола свога очекивао од пожртвовности присталица својих, односно од несреће супарника свога. Но Сигисмунда је и надаље пратила срећа. Његови приврженици (Никола Горјански и Шћибор Сци-борић) брзо разбију усташке војске и умире Угарску; Сигисмунд пак прогласи 8. октобар 1403. општу амнестију (помиловање) за све угарске и хрватске усташе, који му се покоре до извесног рока.32 Амнестију прихвате многи великаши, медју осталима такодјер Детрику Бубек и браћа Ка-нижаји.33 Мање је одзива Сигисмунд нашао код Ладиславових присташа у Славонији; зато им 4. и 6. новембар одуже њихове поседе, па их раздели приврзеници својим. Том приликом стече бан Ладислав Грдјевачки градове Воћин и Ораховицу. Ладислав Напуљски остаде у Хрватској само 3 месеца. У то је време и вршио краљевску власт. Тако је на пример 6. августа потврдио повластице граду Спљету, 16. августа Шибенику, 31. августа Трогиру, а 14. августа острву Брачу.34 Но чим је дознао за неверу својих приврженика у Угарској, престраши се и помисли на повратак у Напуљ. Мјесеца студеног оде Ладислав из Задра пут јужне Италије.85 краљ је по свој прилици пре одласка посетио град Трогир, где се 31. октобар 1403. чине приправе за његов дочек. "

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Хенрик VI, гроф од Луксембурга
 
 
 
 
 
 
 
8. Хајнрих VII, цар Светог римског царства
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Beatrice d'Avesnes
 
 
 
 
 
 
 
4. Јован Слепи
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Јован I, војвода Брабанта
 
 
 
 
 
 
 
9. Маргарета од Брабанта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Маргарета од Фландрије
 
 
 
 
 
 
 
2. Карло IV, цар Светог римског царства
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Отакар II Пшемисл
 
 
 
 
 
 
 
10. Вацлав II Пшемисл
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Кунигунда од Славоније
 
 
 
 
 
 
 
5. Елизабета од Чешке
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Рудолф I Хабзбуршки
 
 
 
 
 
 
 
11. Јудита од Хабзбурга
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Gertrude of Hohenburg
 
 
 
 
 
 
 
1. Жигмунд Луксембуршки
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Богуслав IV, војвода Помераније
 
 
 
 
 
 
 
12. Вартислав IV, војвода Помераније
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. Margaret of Rügen
 
 
 
 
 
 
 
6. Богуслав V, војвода Помераније
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Ulrich I of Lindau-Rupin
 
 
 
 
 
 
 
13. Elisabeth of Lindau-Ruppin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Adelheid of Schladen
 
 
 
 
 
 
 
3. Елизабета Померанијска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Владислав I Кратки
 
 
 
 
 
 
 
14. Казимир III
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Јадвига од Калиша
 
 
 
 
 
 
 
7. Elisabeth of Poland
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Гедимин
 
 
 
 
 
 
 
15. Aldona of Lithuania
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Јевна
 
 
 
 
 
 

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Лајош I
Краљ Угарске
(13871437)

Наследник:
Алберт II Немачки
Претходник:
Вацлав IV
Краљ Чешке
(14191437)
Наследник:
Алберт II Немачки