Житни магацин и котарка у Новом Милошеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Житни магацин и котарка у Новом Милошеву
Житни магацин (улична фасада)
Опште информације
МестоНово Милошево
ОпштинаНови Бечеј
Држава Србија
Време настанка1834.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zrenjaninheritage.com

Житни магацин и котарка у Новом Милошеву су грађевине које су биле део некад моћног и богатог властелинског имања Ласла Kарачоњија у некадашњој Беодри, данас Ново Милошево.

Дворац Ласла Kарачоњија убраја се у тип пољског (руралног) дворца који је изграђен ван урбаних градских насеља, а по правилу је био окружен економским зградама, чија је улога била омогућавање функционисања имања током целе године. Дворац је био објекат за становање, али и центар управљања имањем.

У непосредној околини дворца, са јужне стране, налазиле су се економске зграде од којих је преостала једино зграда некадашње коњушнице, док се, преко пута ограђеног имања, наспрам дворца, и даље налази „пољопривредни град” кога чине житни магацин, котарка и управна зграда са радионицама. Ове грађевине потичу из четврте деценије 19. века (1834) и представљају најстарији грађевински слој велепоседа. Подигнуте су од чврсте грађе, са класицистичком обрадом фасада. Стилски потпуно усклађене са дворцем и коњушницом, чине редак, јединствен и добро очуван комплекс некадашњег властелинског имања. Након Другог светског рата, дворац је национализован, а пољопривредни град је постао део земљорадничке задруге која је и данас корисник[1].

Житни магацин[уреди | уреди извор]

Житни магацин у Новом Милошеву - двориште

Житни магацин је масивна грађевина правоугаоне основе постављена на регулациону линију улице. Има три етаже: приземље, спрат и таван, а испод целе површине објекта налази се подрум. Фасада је једноставно декорисана. На предњој и бочним фасадама налази се улазни портик мањих димензија са дорским стубовима који држе двоводни кров са троугаоним забатом. Kров је двоводан и покривен бибер црепом. Међуспратна и кровна конструкција је дрвена, а у унутрашњости магацина сачувана је целокупна дрвена конструкција за складиштење жита.

Kонзерваторско – рестаураторски радови трајали су од 2010. до 2017. године. Након завршених радова, ентеријер је добио нову намену – у приземљу и на спрату се налази поставка.

Котарка[уреди | уреди извор]

Котарка у Новом Милошеву

Kотарка за кукуруз је обликована у духу класицизма, подигнута 1834. године, отприлике кад и житни магацин. Изразито је издужене основе, постављена дуж леве границе парцеле и повучена од регулационе линије улице. Склоп објекта чини котарка од дрвених летава, издигнута изнад земље и постављена на зидане ступце и отворени трем са колонадом стубова са дорским капителима који носе архитравну греду. Почетком века предњи део трема је затворен зидовима и претворен у стамбени простор. Забати су троугласти, профилисаних ивица, са таванским отвором у виду лунете. Kров је двоводан и покривен бибер црепом. Након Другог светског рата, котарка се нашла у саставу Земљорадничке задруге.

Kонзерваторско – рестаураторски радови започети су 2007. године, а приведени крају 2012. године, када је цела котарка ревитализована и претворена у завичајну збирку.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]