Жозеф Гијотен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жозеф Гијотен

Gillotine-JosephIgnace crop.jpg
Жозеф Гијотен, француски проналазач.

Општи подаци
Датум рођења 28. мај 1738.
Место рођења Сент (Краљевина Француска)
Датум смрти 26. март 1814.
Место смрти Париз (Бурбонска рестаурација)
Рад
Поље физика, медицина
Школа Сорбона
Познат по инспирисао откриће гиљотине

Жозеф Ињас Гијотен (фр. Joseph-Ignace Guillotin;; Сент, 28. мај 1738Париз, 26. март 1814) био је француски лекар који је 10. октобра 1789. године предложио коришћење механичког уређаја за извршавање смртне казне у Француској. Иако није измислио гиљотину, у ствари, био је против смртне казне, његово име постало је епоним за ту справу. Стварни проналазач гиљотине је Антоан Луј.

Биографија[уреди]

Жозеф Ињас Гијотен је био девето од тринаесторо деце адвоката Жозефа-Александра Гијотена и његове супруге Кетрин Мартин из Сента. Године 1763, после седам година теолошких студија са језуитима у Бордоу, где се показао као добар студент, изашао је из Реда, и прешао на студије медицине у Ремс. Наставио је студије 1768. године на Сорбони у Паризу, и тамо стекао докторску диплому 1770. године.

Између 1778. и 1783. године, предавао је на Медицинском факултету Универзитета у Паризу анатомију, физиологију и патологију. Касније, отишао је у масонску ложу, чијим либералним идејама је био фасциниран, па је постао оснивачки члан Великог Оријента Француске.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]