Жозеф Лијувил

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жозеф Лијувил

Joseph liouville.jpeg

Општи подаци
Датум рођења 24. март 1809.
Датум смрти 8. септембар 1882.
Место смрти Париз (Француска)
Рад

Жозеф Лијувил (фр. Joseph Liouville; , 24. март 1809Париз, 8. септембар 1882) је био француски математичар.

Биографија[уреди]

Лијувил је дипломирао на Политехничкој школи 1827. године. Након што је неко време био асистент у разним институцијама, укључујући Централну школу у Паризу, постао је професор Политехничке школе 1838. године. Постао је шеф катедре за математику на Колеџу Француске 1850. године и за механику на Факултету наука 1857. године.

Поред својих академских успеха, био је веома талентован у организационим стварима. Лијувил је основао Journal de Mathématiques Pures et Appliquées који и данас ужива велики углед, како би промовисао дела осталих математичара. Био је први који је прочитао и признао значај необјављеног дела Евариста Галоа, које се појавило у његовом журналу 1846. године. Лиувил је једно време био укључен и у политичка збивања и постао је члан Народне скупштине 1848. године. Међутим, након пораза на скупштинским изборима 1849. године, удаљио се од политике.

Лијувил је радио на више различитих поља у овкиру математике, укључујући теорију бројева, комплексну анализу, диференцијалну геометрију и топологију, али и математичку физику и астрономију. Нарочито је познат по Лијувиловој теореми, сада прилично основном концепту у комплексној анализи. У теорији бројева, био је први који је доказао постојање трансцедентних бројева преко конструкције користећи континуалне разломке (Лијувилови бројеви). У математичкој физици, Лијувил је фундаментално допринео на два места: Штурм-Лијувиловом теоремом, која је била заједничко дело са Шарлом Франсоа Штурмом, и сада представља стандардни начин решавања одређеног типа интегралних једначина, као и чињеницом (такође позната као Лијувилова теорема) да је развој времена мера очувања за хамилтонски систем.

Види још[уреди]