Жозеф Луј Ге-Лисак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Жозеф Луј Геј-Лисак
Gaylussac.jpg
Жозеф Луј Геј-Лисак
Датум рођења(1778-12-06)6. децембар 1778.
Место рођењаСен Леонар де Нобла
Француска
Датум смрти9. мај 1850.(1850-05-09) (71 год.)
Место смртиПариз
Француска
ШколаПолитехничка школа
Ге-Лисак и Био се пењу у балону на врућ ваздух, 1804. Илустрација са краја 19. века

Жозеф Луј Геј-Лисак[1] (франц. Joseph Louis Gay-Lussac; 6. децембар 17789. мај 1850) био је француски хемичар и физичар. Познат је по закону везаном за гасове, као и по својим делима на смешама алкохола и воде, што је довело до Ге-Лисаковог степена који се користи за мерење алкохолних пића у многим земљама.

Биографија[уреди]

Геј-Лисак је рођен у селу Сен Леонар де Нобла у департману Горња Вијена. На почетку се школовао код куће, а 1794. године послат је у Париз да се спреми за Политехничку школу, пошто је његов отац ухапшен. Крајем 1797. године примљен је у Политехничку школу, три године касније пребацио се у Националну школу за мостове и путеве, а недуго касније постављен је за асистента Клода Луја Бертолеа. Године 1802. постављен је за демонстратора Фуркроја у Политехничкој школи, где је касније (1809) постао професор хемије. Од 1808. до 1832. године био је професор физике на Сорбони, место које је напустио да би постао шеф катедре за хемију у ботаничкој башти Jardin des Plantes. Године 1831. изабран је за да представља Горњу Вијену у доњем дому Парламента, а 1839. године постао је пер.

Године 1809. Ге-Лисак се оженио са Жаневјев-Мари-Жозеф Рожо. Први пут ју је упознао док је радила као помоћница у продавници рубља где је кришом учила из уџбеника за хемију. Био је отац петоро деце, од којих је најстарији (Жил) постао асистент Јустуса Либига у Гисену. Неке Жилове публикација су погрешно приписане Жозефу, јер имају исте иницијале (Ж. Ге-Лисак).

Достигнућа[уреди]

  • 1802, Ге-Лисак је формулисао закон по којем се гас шири линеарно са констатним притиском и порастом температуре.
  • 1804, успео се са Жан Батистом Биоом у балону на врућ ваздух до висине од 6,4 километара током раних проучавања Земљине атмосфере. Желео је да сакупи узорке ваздуха са разних висина како би забележио разлике у температурама и влажностима.
  • 1805, заједно са својим пријатељем и научним сарадником, Александром фон Хумболтом, открио је да се основни састав атмосфере не мења са смањењем пристиска (повећавањем надморске висине). Такође су открили да се вода формира од два дела водоника и једног дела кисеоника (запремински).
  • 1808, био је један од откривача бора.
  • 1810, у сарадњи са Лујем Тенаром, открио је метод за квантитативну елементалну анализу тако што се мере количине угљене киселине и кисеоника ослобођене реакцијом са калијум хлоратом.
  • 1811, Ге-Лисак је признао јод као нови елемент и описао је његове особине.[2]
  • 1824, развио је побољшану верзију бирете која је имала држаљу са стране и сковао је термине "пипета" и „бирета“ у свом раду из 1824. године о стандардизацији раствора индига.[3]

У Паризу, улица и хотел близу Сорбоне названи су по њему, као што су и трг и улица у његовом месту рођења. Његов гроб налази се на гробљу Пер Лашез у Паризу.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]