Жосцелин I од Куртенеа

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Жосцелин I од Куртноа)
Жосцелин I од Куртенеа
Joscelin1.jpg
Датум смрти 1131.
Династија Капетанска династије Куртене
Отац Joscelin of Courtenay
Супружник Marie de Hauteville
Потомство Жосцелин II од Едесе
Претходник Балдуин II Јерусалимски
Наследник Жосцелин I од Куртенеа

Жосцелин I од Куртенеа или Жосцелин I од Едесе (? - 1131) био је крсташки војсковођа и гроф Едесе од 1118. године до своје смрти 1131. године.

Крсташки рат 1101. године[уреди]

Жосцелин је у Свету земљу дошао за време крсташког рата 1101. године у склопу Друге француске армије у којој су се налазили још и Стефан од Блоа и Ремон од Сен Жила. Ни ова, као ни остале крсташке армије, није доживела успех на бојном пољу. Уништена је у бици код Мерсивана у којој су Турци побили или одвели у робље преко 35.000 људи. По броју убијених непријатеља. ова битка може се мерити једино са покољем којег су крсташи извршили приликом освајања Јерусалима две године раније. Међутим, све крсташке вође, укључујући и Жосцелина, успеле су се спасити.

Године пре владавине[уреди]

Након пропасти крсташког похода, Жосцелин улази у службу свога рођака Балдуина I са којим учествује у биткама код Рамле и Харана. У бици код Харана (1104) заробљен је заједно са Балдуином ле Буржом. Схвативши важност својих заробљеника, муслиманске вође су их преотимале један од другог. У заробљеништву су остали до 1107. године када је Балдуин склопио савез са Шавлијем против султана Мухамеда.

Балдуин II му је 1113. године дао град Турбесел (на обали Еуфрата), али му је град одузет због каснијег сукоба Жосцелина и Балдуина. Бесан, Жосцелин одлази у Јерусалимску краљевину где од краља Балдуина добија Галилеју.

Гроф Едесе[уреди]

Жосцелин је пружио подршку Балдуину II да дође на јерусалимски престо уместо брата претходне двојице краљева, Еустасија III. Балдуин му се одужио дајући му Едесу на управљање. Првих година своје владавине, Жосцелин ратује против Алепа. Дана 13. септембра 1122. године Жосцелина је заробио емир Белек, наследник Ил Газија. У покушају да га ослободи заробљен је и сам краљ Балдуин. Обојица су провели у заробљеништву две године. Јерменски хришћани покушали су да их ослободе из тврђаве Керпут у којој су били затворени. Жосцелин успева да се ослободи и побегне у Јерусалим. Као талац је у Белековим рукама остао Жосцелин II од Едесе, син старијег Жосцелина.

Смрт[уреди]

Жосцелин је умро 1131. године (имао око 60 година) на помало чудан начин. Приликом опсаде неког града урушио се тунел кога су нападачи копали како би упали у град. Жосцелиново старо тело није издржало пад. Ипак, на самрти у носилима су га водили испред своје армије. Видевши га, Турци су устукнули и дали се у бег. Био је то последњи пут да Жосцелин види Турке.

Према наводима Виљема од Тира последње Жосцелинове речи биле су следеће:

Господе, милостиви Господе, молим ти се и захваљујем највише што могу што си ме тако наградио на овоме свету, да имам ту милост и задовољство да на крају видим да ме се непријатељи плаше иако сам полумртац, потпуно неспособан да сам себе услужим, а ипак они ме нису дочекали већ су побегли. Господе, добро Господе, ја знам да све то долази од Твога милосрђа и Твоје доброте.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Joscelin de Courtenay
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Жосцелин I од Куртенеа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Литература[уреди]