Жупањевачки град

Са Википедије, слободне енциклопедије
Жупањевачки град
Опште информације
МестоЖупањевац
ОпштинаРековац
Држава Србија
Врста споменикаСпоменик културе
Време настанка14. век
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.kulturnonasledje.com

Жупањевачки град у Жупањевцу, насељеном месту на територији општине Рековац, представља непокретно културно добро као споменик културе, решењем Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу бр. 96/1 од 5. маја 1969. године.[1]

Остаци средњовековног утврђења налазе се на заравњаном платоу изнад села. Архелошким истраживањима вршеним у више наврата почетком 21. века утврђено је да је град саграђен у 14. веку са манастирском црквом на централном делу платоа и пратећим објектима око ње. Од бедема, кула и конака остали су само темељи и доњи делови зидова.

Утврђење је имало неправилну овалну основу чији изглед је био условљен обликом врха брда на коме је саграђено. На истуреном северозападном и јужном углу постоје остаци две кружне куле, а између њих, на западном делу била је постављена четворострана улазна кула до које је водила прилазна стаза. Утврђење је зидано од неправилних комада ломљеног камена и кречног малтера са бедемом дебљине до 3m. Унутар зидова видљиви су темељи стамбених и економских објеката. Непосредно уз темеље средњовековне цркве, са њене јужне стране 1851. године је саграђена Црква Светог пророка Илије.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Жупањевачки град”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 14. 01. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]