Жутуље

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Жутуље
Временски распон: горња кредаданас[1]
Dasyatis americana bonaire.jpg
Dasyatis americana
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Поткласа:
Ред:
Породица:
Dasyatidae

Родови

Dasyatis
Himantura
Pastinachus
Pteroplatytrygon
Taeniura
Urogymnus

Жутуље (Dasyatidae) су породица ража, риба са хрскавичавим скелетом, рушљориба. Имају јако леђно-трбушно спљоштено тело које је облика ромба и издужено, а на странама нешто мало заобљено. Грудна пераја су широко срасла са трупом и обухватају главу, градећи према напред шпиц. Леђна пераја немају, а реп им је дугачак у облику бича са једном тестерасто назубљеном отровном бодљом. Реп је претворен у одбрамбени бич, а леђно пераје у одбрамбену бодљу. Рађају живе младунце (вивипарни су).

Овој породици припада жутуља (Dasyatis pastinaca). Реп је дужи од трупа при чему то не прелази 1,5 дужине трупа. Леђна страна је плаво-сива до сиво-жута, са проређеним белим тачкама. Живи на муљевитом и песковитом тлу, а може се ретко наћи и међу алгама.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Puckridge M, Last PR, White WT, Andreakis N (2012). „Phylogeography of the Indo-West Pacific maskrays (Dasyatidae, Neotrygon): a complex example of chondrichthyan radiation in the Cenozoic”. Ecology and Evolution. 3 (2): 217—232. PMC 3586632Слободан приступ. PMID 23467194. doi:10.1002/ece3.448. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]