Забрањена планета

С Википедије, слободне енциклопедије
Забрањена планета
Филмски постер
Изворни насловForbidden Planet
Жанрхорор филм
научнофантастични филм
мистерија
РежијаФред М. Вилкокс
СценариоСирил Хјум
ПродуцентНиколас Нејфек
ПричаИрвинг Блок
Ален Адлер
Темељи се наШекспировој драми Бура
Главне улогеЛесли Нилсен
Ен Френсис
Волтер Пиџон
Ворен Стивенс
МузикаЛуис Барон и Бебе Барон
Директор
фотографије
Џорџ Џ. Фолси
МонтажаФерис Вебстер
Продуцентска
кућа
Metro-Goldwyn-Mayer
ДистрибутерMetro-Goldwyn-Mayer
Година1956.
Трајање98 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
IMDb веза

Забрањена планета (енгл. Forbidden Planet) је амерички научнофантастични хорор филм из 1956. године у режији Фреда М. Вилкокса, а по сценарију Сирил Хјума. Главне улоге играју: Лесли Нилсен, Ен Френсис и Волтер Пиџон.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Свемирска летелица Ц57-Д са спасилачком експедицијом лети на планету Алтаир IV, где је некада била колонија земљана коју је основала посада брода Белерофон. Док је још у орбити око планете, командант Џон Адамс (Лесли Нилсен) добија упозорење са површине о опасности од слетања, али преузима ризик и спушта брод.

Алтаир IV насељавају само др Морбијус (Валтер Пиџон), његова ћерка Алтаир (Ан Френсис), која је рођена и одрасла на планети, и робот Роби којег др Морбијус дизајнирао. Док се официри упознају са чудима технике и настамба Морбијуса, који подсећа на земаљски рај, брод напада мистериозно невидљиво чудовиште које убија једног од чланова посаде. Предузете мере безбедности у почетку су неефикасне, али на крају чудовиште успева да буде заустављено пољима силе и отерано ватром из бластера.

Испоставило се да испод површине планете постоји титанска машина коју је створила нестала цивилизација Крела, која је у стању да отелотвори менталне слике онога ко научи да је контролише. Уз помоћ ове машине Морбијус је створио свој диван дом. Али није узео у обзир чињеницу да машина такође перципира слике које не контролише свест - тако је настало „чудовиште подсвести“, које је некада уништило колонију, а сада напада посаду брода.

Морбијус не може да се избори са љубомором према астронаутима, који уморни од мушког друштва лебде око његове ћерке и управо те негативне емоције упија невидљиво чудовиште. На крају, чудовиште уништава доктора и нестаје само од себе. Свемирски брод напушта планету, узимајући са ње ћерку Алтаир.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Лесли Нилсен командир Џ. Џон Адамс
Ен Френсис Алтаира Морбијус
Волтер Пиџон доктор Морбијус
Ворен Стивенс доктор Остроу
Џек Кели поручник Џери Фарман
Ричард Андерсон Квин
Ерл Холиман кувар

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „AFI|Catalog”. catalog.afi.com. Приступљено 29. 7. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]