Завичајна етнографска збирка Брус

С Википедије, слободне енциклопедије
Завичајна етнографска збирка Брус
Оснивање1989.
ЛокацијаБрус
 Србија
АдресаБратиславе Петровић
Веб-сајтwww.etnografskimuzej.rs

Завичајна етнографска збирка Брус је институција културе која се налази у Брусу. Од великог је значаја јер је једина установа културе у Брусу и од 1989. године је отворена за јавност.

Историја[уреди | уреди извор]

Одговарајући простор и сталну музејску поставку Завичајна етнографска збирка добија 1989. године. Временом се етнографска грађа раскошнија, а фонд богатији. Није занемаривана ни писана докуменација - обрађен је позамашан број тема из културе и живота становника Бруса. Обичаји, веровања, градња,ношње...све се то бележило, а неколицина је и публикована. Поред сталне поставке организовале су се стручне тематске изложбе, како домаћих тако и гостујућих: ,,Традиционална народна исхрана и народна радиност нашег подручја" (постала је део традиције), ,,Етно изложба завичаја", ,,Последњи дервиш Казахсана",,,Посуђе 19. и с почетка 20. века на подручју општине Брус"...[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Mirjana Gašić (Ivezić), dipl. etnolog - biografija”. BrusONLINE (на језику: српски). Архивирано из оригинала 10. 02. 2022. г. Приступљено 2022-02-10. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]