Завичајни музеј у Власотинцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Завичајни музеј у Власотинцу
Завичајни музеј у Власотинцу.JPG
Завичајни музеј у Власотинцу
Оснивање18. век
ЛокацијаВласотинце
 Србија

Завичајни музеј у Власотинцу смештен је у згради старе општине—турске куле и као такав представља културни споменик. Конзервацију зграде ради претварања у музеј извршио је др Бојко Павловић, који је касније био професор на катедри Факултета за туризам. На отварању музеја присуствовали су тадашњи председник Србије Душан Чкребић и помоћник за културу Бегенишић. [1][2]

Архитектура зграде[уреди | уреди извор]

Зграда музеја или тзв. „Турска кула“ зидана је као главно и сигурно боравиште Турцима који су били управна власт у Власотницу. Основа „Куле“ има облик два спојена правоугаоника. Главни источни простор „Куле“ већих је димензија 12,9 m x 8,2 m, у коме су две просторије, а између њих ходник. Западни део „Куле“ је ужи по дужини и по бочним странама. Простор западног дела „Куле“ прати ширину ходника и степеница, а у њему се у приземљу налазе помоћне просторије између којих је ходник, а на спратном делу на јужној страни је „ћилер“ и шири део ходника на северном делу за ширину степеништа. Дебљина зидова „Куле“ који су зидани од камена је око 55 cm. Спратни зид на западној страни и северни део зида зидани су у дрвеном скелету циглом, а источни, северни, јужни и западни зид приземља и спрата зидани су као и остали зидови. „Кула“ је подигнута у грађанском стилу, а њену намену као управно-одбрамбену зграду, наглашавају две полигоналне куле са пушкарницама „мазгалама“ и у приземљу и на спрату, на чеоној страни.[3][4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Нагорини М. (2006), Збирка старе српске графике у Власотиначком музеју. У Власотиначки зборник 2, Димитријевић Б., Културни центар Власотинца, Власотинце, 109-125.
  2. ^ Zavičajni muzej u Vlasotincu dobija novo ruho jugmedia.rs
  3. ^ Димић Б. (2009), Заветни крст, заветна (литијна) слава Св. Никола (летњи) у Власотинцу. У: Власотиначки зборник 3, Такић С., Народна библиотека „Десанка Максимовић“, Власотинце.
  4. ^ „“Turska kula” iz vremena spahije Latif-bega u Vlasotincu bit će uskoro rekonstruisanawww.faktor.ба”. Архивирано из оригинала на датум 01. 11. 2016. Приступљено 31. 10. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]