Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица

Војнограничарска зграда, данас седиште Завода

Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица је културна установа великог значаја у граду Сремској Митровици, чија је основна делатност институционална заштита споменика културе на подручју Срема и северног дела Мачве.[1]

Здање завода[уреди | уреди извор]

Завод за заштиту споменика културе се налази у згради која има статус споменика културе од великог значаја. То је војнограничарска зграда 9. Петроварадинског пука, саграђена после 1747. године када је Сремска Митровица постала седиште Пука.

Историјат[уреди | уреди извор]

Институционална заштита споменика културе на подручју Срема и северног дела Мачве, обавља се већ више деценија и започета је након завршетка Другог светског рата. Тада су се Фрушкогорски манастири, који су ратом тешко страдали, нашли у рушевинама као и неколико десетина православних цркава. Споменичко наслеђе било је изложено константном и убрзаном нестајању. Ово је утицало на оснивање Среског завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици у децембру месецу 1961. године.

Завод данас[уреди | уреди извор]

Последњих неколико деценија представља нову епоху у заштити културне баштине. Велики број културних добара је спашен, заштићен и у служби је даљег културног наслеђа.

На подручју Срема у надлежности Завода налази се укупно 215 непокретних културних добара, а од тог броја утврђено је да статус од изузетног значаја има 29 непокретних културних добара и то: 23 споменика културе, 1 просторна културно-историјска целина, 3 археолошка налазишта и 2 знаменита места.

Статус категорије од великог значаја има 125 непокретних културних добара и то 112 споменика културе, 4 просторне културно-историјске целине, 6 археолошких налазишта и 3 знаменита места. Укупно је категорисано 154 непокретних културних добара. Преостала непокретна културна добра (укупно 61) немају посебну категорију и ту спадају: 36 споменика културе, 5 археолошких налазишта и 20 знаменитих места.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица”. Министарство културе и информисања. Приступљено 24. 1. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]