Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица

С Википедије, слободне енциклопедије
Војнограничарска зграда, данас седиште Завода

Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица је културна установа великог значаја у граду Сремској Митровици, чија је основна делатност институционална заштита споменика културе на подручју Срема и северног дела Мачве.[1]

Здање завода[уреди | уреди извор]

Завод за заштиту споменика културе се налази у згради која има статус споменика културе од великог значаја. То је војнограничарска зграда 9. Петроварадинског пука, саграђена после 1747. године када је Сремска Митровица постала седиште Пука.

Историјат[уреди | уреди извор]

Институционална заштита споменика културе на подручју Срема и северног дела Мачве, обавља се већ више деценија и започета је након завршетка Другог светског рата. Тада су се Фрушкогорски манастири, који су ратом тешко страдали, нашли у рушевинама као и неколико десетина православних цркава. Споменичко наслеђе било је изложено константном и убрзаном нестајању. Ово је утицало на оснивање Среског завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици у децембру месецу 1961. године.

Завод данас[уреди | уреди извор]

Последњих неколико деценија представља нову епоху у заштити културне баштине. Велики број културних добара је спашен, заштићен и у служби је даљег културног наслеђа.

На подручју Срема у надлежности Завода налази се укупно 218 непокретних културних добара:[2]

Преглед културних добара у надлежности завода
Статус Споменици
културе
Просторне
културно-историјске
целине
Археолошка
налазишта
Знаменита
места
Укупно
Изузетни значај 23 1 3 2 29
Велики значај 116 4 6 3 129
Некатегорисано 36 7 17 60
Укупно 175 5 16 22 218

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица”. zavodsm.rs. Архивирано из оригинала 23. 2. 2023. г. Приступљено 27. 2. 2023. 
  2. ^ „Споменици културе у Срему”. zavodsm.rs. Архивирано из оригинала 23. 2. 2023. г. Приступљено 27. 2. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]