Закавкаска Совјетска Федеративна Социјалистичка Република

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ово је стара верзија странице коју је уредио Autobot (разговор | доприноси) у 10:44, 10. март 2019. (Разне исправке). Садашња адреса (URL) трајна је веза ка овој верзији која се може значајно разликовати од тренутне.

Иди на навигацију Иди на претрагу
Закавкаска Совјетска Федеративна Социјалистичка Република
Положај Закавкаске СФСР
Главни градТбилиси
Службени језикгрузијски, азерски, јерменски и руски језик
Владавина
Историја
Стварање и укидање
 — Оснивање12. март 1922.
 — У саставу Совјетског Савеза од30. децембра 1922.
 — Укинута5. децембра 1936.
Географија
Површина
 — укупно186.100 km2(Четврта у СССР)
 — вода (%)4.7
Становништво
 — 1922.5.861.600(Шеста у СССР)
 — густина31,5 ст./km2
Економија
ВалутаСовјетска рубља
Остале информације
Временска зонаUTC +3 до +3

Закавкаска Совјетска Федеративна Социјалистичка Република (рус. Закавказская Сове́тская Федерати́вная Социалисти́ческая Респу́блика, ЗСФСР) је била краткотрајна (1922—1936) совјетска република, коју су чинили Грузија, Јерменија и Азербејџан. Ова федерација је у Совјетским Савезу била позната као Транскавкаска република. Главни град републике је био Тбилиси.

Република води своје корене од распада Руске Империје 1917, током Руске револуције, када су се кавкаске провинције отцепиле и покушале да оснују своју савезну државу Транскавкаску Федерацију. Сукобљени национални интереси и рат са Турском су довели до распада републике пола године касније, у априлу 1918.

У следећим година, три конституитивне територије су прошле кроз грађански рат уз активно ангажовање Црвене армије и постале су совјетске републике. Марта 1922, подручје је поново уједињено као унија совјетских република. Унија је оснивањем Совјетског Савеза реорганизована у једну републику децембра те године. Године 1936., република је распуштена, а три регије су постале Грузијска, Јерменска и Азербејџанска ССР.