Закаснели пубертет

Из Википедије, слободне енциклопедије
Закаснели пубертет
Латински Pubertas tarda
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалност ендокринологија
ICD-10 E30.0
ICD-9-CM 259.0
DiseasesDB 17462
MeSH D011628

Закаснели или одложени пубертет је стање у коме не долази до психичко-физичког развоја и знакова пубертета пре 15. године живота. Испољава се далеко чешће код дечака него код девојчица.

Узроци могу бити генетички (наследни), или су повезани са променама на нивоу хипоталамуса, односно хипофизе.

Клиничка слика[уреди]

Клиничка слика зависи од времена када се поремећај испољава. Обично је реч о дечацима који су и у годинама пре пубертета испољавали општи успорени телесни развој са споријим ницањем и сменом зуба, нижим растом, често споријим психичким сазревањем, а некада и склоношћу гојазности. С обзиром да код њихових вршњака између 12. и 14. године долази до наглог пораста телесне висине и појаве знакова полног сазревања, дечаци са закаснелим пубертетом постају у том добу нарочито упадљиви по свом нижем расту и изостанку знакова пубертета. Таква ситуација може бити узрок значајних емоционалних и психичких проблема. Обично се у узрасту од 16. до 18. године запажа спонтана појава знакова пубертета, при чему је ток полног сазревања, као и коначна висина, углавном у границама нормале.

Закаснели пубертет код девојчица, тј. изостанак полног сазревања у узрасту 10-12. године, захтева знатно већу пажњу и обазривост, јет постоји могућност да је реч о неком облику примарног или секундарног хипогонадизма (недовољне развијености полних жлезда).

Дијагноза и лечење[уреди]

Дијагноза се поставља на основу анамнезе (породична анамнеза), клиничке слике, објективног прегледа и одређивања нивоа хормона.

Дечаци и девојчице са фамилијарним типом закаснелог пубертета без терапије у каснијем периоду постижу пуну зрелост и најчешће су вишег раста. Код другог типа закаснелог пубертета се лечи основно обољење.

Извори[уреди]

Star of life.svg Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).