Законодавна скупштина Онтарија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Coat of Arms of Ontario.png
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Онтарија

Законодавна скупштина Онтарија (енгл. Legislative Assembly of Ontario) је народно представништво и законодавни орган Онтарија, другој по величини канадској провинцији.

Историја[уреди]

Одредба 69 Акта о Британској Сјеверној Америци из 1867. каже: „Постојаће законодавни орган за Онтарио који ће се састојати из лајтнант гувернера и из једног дома, који ће се називати Законодавна скупштина Онтарија.“ Укупно има 107 посланика који представљају своје изборне округе и бирају се по систему first-past-the-post широм провинција, по један из сваког изборног округа.

Законодавна скупштина је незванично позната као Онтаријски провинцијски парламент. Редовна 39. Законодавна скупштина Онтарија је изабрана 10. октобра 2007. године.

Законодавна власт[уреди]

Сала Законодавне скупштине Онтарија

Према традицији вестминстерског система, већина законских предлога проистиче од извршне власти (владини предлози), и усвајају се у законодавном органу након одређених етапа претреса. Иако се некада усвајају и закони које је предложио посланик (приватни посланички предлози), посланици најчешће само учествују у претресу и процесу подношењу амандмана на закон који је предложила извршна власт. Од посланика се очекује да буду лојални њиховим парламентарним странкама и да заступају интересе свога изборног округа.

Посланички посао подразумијева учествовање на одборским засједањима или упознавање са проблемима гласача из свог изборног округа. Зависно од личног одређења и политичких околности, неки посланици су углавном концентрисани на послове који су везани за Законодавну скупштину, док су други углавном везани за рјешавање проблема у свом изборном округу.

Напосљетку, Законодавна скупштина поставља и разрјешава извршну власт. Према концепту одговорне владе, за министре се очекује да буду посланици Законодавне скупштине.

Часништво[уреди]

Као и Парламент Канаде, и Законодавна скупштина Онтарија има своје часништво.

Записничар Законодавне скупштине Онтарија (енгл. Clerk of the Legislative Assembly of Ontario) је главни стални функционер, са рангом и статусом замјеника министра. Он је главни процедурални савјетник и виши функционер овог парламентарног дома. Његове одговорности су да савјетује говорника и чланове Законодавне скупштине по питањима процедуре и тумачења пословника. Записничар је одговоран и за општу дирекцију и администрацију Законодавне скупштине, и по положају је секретар Одбора за унутрашњу економију. Као главни извршни функционер, одговоран је говорнику за све административне у оперативне функције у Канцеларији Законодавне скупштине.

Други кључни функционер је Sergeant-at-Arms, чија је улога да одржава ред током засједања Законодавне скупштине. Он је такође задужен за надзор над церемонијалним буздованом (енгл. Ceremonial mace) током засједања Законодавне скупштине.

Други скупштински функционери су: омбудсман, комесар за околину, комесар за интегритет, генерални аудитор и комесар за информације и приватност.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]