Пређи на садржај

Закон кореспондентних стања

С Википедије, слободне енциклопедије

Закон кореспондентних стања тврди да сви флуиди чији се притисак, температура и запремина мере у редукованим величинама pR, TR и VR, имају исту једначину стања и исти фактор компресибилности, где се редуковане величине добијају дељењем величине са њеном вредношћу у критичној тачки (pR = p/pc, TR = T/Tc, vR = v/vc). Једначина кореспондентних стања је релација која повезује pR, TR и VR.

Једначина кореспондентних стања се добија из израза за pc, Tc и Vc који се могу изразити само преко два независна параметра a и b карактеристичних за дати флуид. Значај ове релације је да се елиминацијом a и b који су различити за различите флуиде, добија релација која важи за све флуиде у критичној тачки, тј. на критичним вредностима притиска, температуре и запремине.[1]

Закон кореспондентних стања за Ван дер Валсов гас

[уреди | уреди извор]

Ако дефинишемо редуковане величине као:

,

где су критичне вредности притиска, запремине и температуре:

из Ван дер Валсове једначине у облику се добија релација:

,

што представља закон кореспондентних стања за Ван дер Валсов гас и релација важи за све флуиде.

Фактор компресибилности у критичној тачки

[уреди | уреди извор]

Фактор компресибилности у критичној тачки је дефинисан као:

,

где је индексом означена вредност дате величине у критичној тачки. Већина једначина стања теоретски предвиђа да је фактор компресибилности константан за све супстанце у критичној тачки, а показало се и експериментално да је тај фактор приближно једнаке вредности и за различите реалне флуиде.

Субстанца Фактор комп. у кр. тачки
H2O 0.23
4He 0.31
He 0.30
H2 0.30
Ne 0.29
N2 0.29
Ar 0.29

[2]

Из Ван дер Валсове једначине, за фактор компресибилности у критичној тачки добија се вредност 0.375.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Класичне теорије критичних појава, Марија Пец Архивирано на сајту Wayback Machine (9. децембар 2014), дипломски рад, pp. 24-25, приступљено: 4. децембар 2014.
  2. ^ Квантна теорија кондензованих перманентних гасова и закон кореспондентних стања, ("Quantum theory of condensed permanent gases I the law of corresponding states") J. de Boer, Physicа, 1948. pp. 139–148