Залеђено краљевство 2

С Википедије, слободне енциклопедије
Залеђено краљевство 2
Српски постер филма
Изворни насловFrozen 2
Жанрмјузикл
фантастика
РежијаКрис Бак
Џенифер Ли
СценариоЏенифер Ли[1]
ПродуцентПитер дел Вечо
ПричаКрис Бак[2]
Џенифер Ли
Марк Е. Смит
Кристен Андерсон-Лопез
Роберт Лопез
Главне улогеИдина Мензел
Кристен Бел
Џонатан Гроф
Џош Гед
МонтажаЏеф Драхејм
Продуцентска
кућа
Walt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
ДистрибутерWalt Disney Studios Motion Pictures
Година2019.
Трајање103 минута[3]
Земља САД
Језикенглески
Буџет150 милиона долара
Зарада1,450 милијарди долара[4][5]
Претходни
Веб-сајтmovies.disney.com/frozen-2
IMDb веза

Залеђено краљевство 2 (енгл. Frozen 2), такође познато као Залеђено краљевство II (енгл. Frozen II), амерички је рачунарски анимирани филм из 2019. године. Представља 58. Дизнијев дугометражни анимирани филм, као и наставак филма Залеђено краљевство и карактерише повратак режисера Крис Бака и Џенифер Ли, продуцента Питера дел Вечо, текстописаца Кристен Андерсон-Лопез и Роберта Лопез и композитора Кристофер Бека. Лијева се такође враћа као сценаристкиња, заједно са Баком, Марк Е. Смитом, Андерсон-Лопезом и Лопезом, док је Бајрон Хауард ангажован као извршни продуцент. Гласове позајмљују Идина Мензел, Кристен Бел, Џонатан Гроф, Џош Гед и Киран Хајндс као претходни ликови, док су се њима придружили Стерлинг К. Браун, Еван Рејчел Вуд, Алфред Молина, Марта Плимптон, Џејсон Ритер, Рејчел Метјуз и Џереми Систо.

Постављена три године након дешавања из првог филма,[6] прича прати Елсу, Ану, Кристофа, Олафа и Свена који крећу на пут изван свог краљевства Арендела како би открили порекло Елсиних магичних моћи и спасили своје краљевство након што тајанствени глас позива Елсу.[7][8][9][10][11]

Залеђено краљевство 2 имало је светску премијеру 7. новембра 2019. године у Долби позоришту и изашло је свуда у Сједињеним Америчким Државама 22. новембра исте године. Добило је генерално позитивне критике критичара, који су похвалили анимацију, визуелне ефекте, сценарио, музику и вокалне изведбе. Филм је зарадио 1,450 милијарде долара широм света, постигавши највеће светско отварање анимираног филма у свету, а такође је други анимирани филм са највећом зарадом свих времена и трећи филм са највећом зарадом 2019. године, као и 10. филм са највећом зарадом свих времена.

У Србији, филм је премијерно приказан 21. новембра 2019. године, синхронизован на српски језик.[12] Дистрибуцију је радио Тарамаунт филм, а синхронизацију Ливада продукција.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Краљ Рунард, оснивач и први краљ Арендела, успоставља уговор са племеном северњака тако што је изградио брану у домовини северњака, Зачараној шуми. Међутим, долази до свађе и љути основне духове земље, ватре, ваздуха и воде који обитавају у шуми. Духови нестају и зид магле затвара све у шуми. Рунардов син принц Агнар једва бежи уз помоћ непознатог спасиоца.

Три године након крунисања, краљица Елса из Арендела слави јесен у краљевству са својом млађом сестром принцезом Аном, снешком Олафом, Кристофом краљевским ледењаком и Кристофовим ирвасом Свеном. Елса је чула загонетни глас који јој је дозивао. Не могавши то занемарити једне ноћи, Елса прати глас и нехотице буди елементарне духове. Духови приморавају све у краљевству да се евакуишу. Паби и колонија тролова, свесни ситуације, стижу до Арендела и Паби их обавештава да морају ствари исправити тако што ће открити истину о прошлости краљевства. Елса закључује да морају пратити глас који је чула.

Елса, Ана, Олаф, Кристоф и Свен крећу се у Зачарану шуму. Наилазе на непробојни зид магле, али се делови отварају док Елса користи своју магију пре него што се затвори. Дух ветра, у облику торнада, појављује се и брише све у свом вртлогу. Елса зауставља то испаљивањем потока снега, формирајући скуп ледених скулптура. Откривају скулптуре слике из прошлости свог оца и да је њихова мајка Идуна била северка која је спасла Агнара. Наилазе на северњаке и трупу војника Арендела који су још увек у међусобном сукобу. Појављује се дух ватре и Елса покушава спречити да се ватра шири. Елса открива да је дух узнемирен чаробни репати водоземац и смирује га, заустављајући све ватре. Елса и Ана склапају примирје између војника и северњака објашњавајући да им је мајка северка, а отац из Арендела. Касније Елса сазнаје постојање петог духа који ће ујединити људе и магију природе.

Елса наставља да иде на север са Аном и Олафом. Проналазе бродолом брода својих родитеља и мапу са рутом до Ахтохалана, митске реке за коју се каже да има објашњења прошлости. Осећајући кривицу да су се њени родитељи изгубили на мору у потрази за одговорима својих чаробних моћи, Елса одлучује да путује сама и пошаље Ана и Олафа у ледени чамац ради њихове сигурности. Ана и Олаф су насукани у пећини.

Елса наилази на Нока, воденог духа који чува океан на путу за Ахтохалана. Елса укроти Нока и стиже до Ахтохалана. Тамо Елса открива да је глас био позив Идуне из сећања на прошлост и да је њена моћ била дар магије природе због Идуниног несебичног чина спасавања Агнара, што ју чини петим духом који обједињује разлике. Елса носи плашт своје мајке петог духа. Елса такође сазнаје да је брана саграђена као сметња да би се смањили ресурси Нортхулдра због Рунардовог презира повезаности племена са магијом и да је Рунард био тај који је покренуо сукоб. Елса ове податке шаље Ани, али како се упустила у најопаснији део Ахтохалана, Елса постаје смрзнута због чега Олаф бледи.

Ана прима Елсину поруку и закључује да је брана мора бити уништена да би се мир могао успоставити. Ана излази из пећине и буди успаване гигантске земаљске духове. Ана их намамљује према брани, а брана је уништена стенама на које су дивови бацали. Елса се одмрзава и враћа се у Арендел, заустављајући поплаву од уништене бране. Како зид магле нестаје, Елса се поновно спаја с Аном и оживљава Олафа. Кристоф проси Ану која прихвата. Елса истиче да су она и Ана сада мост између људи и чаробног духа. Ана постаје краљица Арендела, а Елса заштитница Зачаране шуме која редовно посећује Арендел јер је мир успостављен у свим земљама.

Улоге[уреди | уреди извор]

Лик Оригинални глас Српски глас[13]
Елса Идина Мензел Јелена Гавриловић
Ана Кристен Бел Андријана Оливерић (говор)
Лејла Хот (певање)
Кристоф Џонатан Гроф Иван Босиљчић
Олаф Џош Гад Стефан Бундало (говор)
Марко Кон (певање)
Поручник Матијас Стерлинг Кеј Браун Милан Живадиновић
Краљица Идуна Еван Рејчел Вуд Теодора Ристовски
Краљ Агнар Алфред Молина Хаџи Ненад Маричић
Јелана Марта Плимптон Маја Оџаклијевска
Рајдер Џејсон Ритер Александар Милковић
Ханимарен Рејчел Метјуз Јована Герман
Краљ Рунард Џереми Систо Срђан Чолић
Паби Киаран Хајндс Бранислав Платиша
Булда Маја Вилсон Душица Новаковић
Вођа Севераца Алан Тудик Горан Герман

Песме[уреди | уреди извор]

Оригинални наслов Српски наслов Оригинални извођач(и) Српски извођач(и)[14]
All Is Found Тајна се зна Еван Рејчел Вуд Теодора Ристовски
Some Things Never Change Стари осећај Кристен Бел, Идина Мензел, Џош Гад, Џонатан Гроф и постава филма Лејла Хот, Марко Кон, Јелена Гавриловић, Иван Босиљчић и хор
Into the Unknown Мени незнано Идина Мензел, Аврора Јелена Гавриловић, Аврора
When I Am Older Једног дана Џош Гед Марко Кон
Reindeer(s) Are Better Than People (cont.) Ирвас је бољи од људи (наставак) Џонатан Гроф Иван Босиљчић
Lost in the Woods Избугљен сам Џонатан Гроф Иван Босиљчић
Show Yourself Откриј се Идина Мензел, Еван Рејчел Вуд Јелена Гавриловић, Теодора Ристовски
The Next Right Thing Учини праву ствар Кристен Бел Лејла Хот

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Frozen 2 Press Kit” (PDF). wdsmediafile.com. Walt Disney Studios. Архивирано из оригинала (PDF) 15. 11. 2019. г. Приступљено 14. 11. 2019. 
  2. ^ Zahn, James (30. 9. 2019). „HEAD 'INTO THE UNKNOWN' WITH THE 'FROZEN 2' SOUNDTRACK”. Архивирано из оригинала 30. 09. 2019. г. Приступљено 30. 9. 2019. 
  3. ^ „Frozen 2”. Pathé Theatres. Приступљено 28. 10. 2019. 
  4. ^ „Frozen 2 (2019)”. Box Office Mojo. Приступљено 23. 11. 2019. 
  5. ^ „Frozen II (2019)”. The Numbers. Архивирано из оригинала 13. 06. 2019. г. Приступљено 23. 11. 2019. 
  6. ^ Richford, Rhonda (14. 6. 2019). „Disney Reveals First Footage of 'Frozen 2' in Annecy”. The Hollywood Reporter. Архивирано из оригинала 14. 6. 2019. г. Приступљено 14. 6. 2019. 
  7. ^ Renfro, Kim (27. 8. 2019). „3 unanswered questions from the first 'Frozen' movie the new sequel will address”. insider.com. Приступљено 29. 8. 2019. 
  8. ^ Polowy, Kevin (27. 8. 2019). „'It's more about loving yourself': The cast of 'Frozen 2' talk possible Elsa romance, plot details, new characters and more”. Yahoo! Entertainment. Архивирано из оригинала 29. 8. 2019. г. Приступљено 29. 8. 2019. 
  9. ^ Frozen 2 Official Trailer - YouTube на сајту YouTube
  10. ^ Elderkin, Beth (13. 2. 2019). „The First Frozen 2 Teaser Shows the Sisters Exploring Beyond Arendelle”. iO9. Архивирано из оригинала 16. 2. 2019. г. Приступљено 16. 2. 2019. 
  11. ^ Cox, Chris (24. 6. 2019). „Infestation: Annecy Animation Festival 2019: Frozen 2 - One of Us”. oneofus.net (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 02. 07. 2019. г. Приступљено 25. 6. 2019. 
  12. ^ „ZALEĐENO KRALJEVSTVO 2 (FROZEN 2) - TITLOVAN TREJLER A”. Јутјуб. Тарамаунт филм. 13. 2. 2019. Приступљено 24. 5. 2019. 
  13. ^ „Zaleđeno kraljevstvo 2 (video)”. Крстарица. Приступљено 8. 3. 2023. 
  14. ^ „Zaleđeno kraljevstvo 2 (video)(video)”. Крстарица. Приступљено 8. 3. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]