Западна вриштећа сова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Западна вриштећа сова
Megascops kennicottii USDOI.jpg
Megascops kennicottii
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
M. kennicottii
Биномијално име
Megascops kennicottii
(Elliot, 1867)
Подврсте

Види текст.

Синоними

Otus kennicottii

Западна вриштећа сова (лат. Megascops kennicottii) мала је врста сове из породице правих сова. Живи на подручју Централне и Јужне Америке, а близак је рођак европском роду Otus и северноамеричкој источној вриштећој сови. Научно име добила је по америчком природњаку Роберту Кеникоту.

Опис[уреди]

Ова сова у просеку је висока 22 центиметра, има распон крила од око 55 центиметара, а тежина јој варира између 88 и 220 грама, односно у просеку износи 143 грама.[2] Женка је обично већа од мужјака, а такође су јединке из северних популација претежно веће од јединки јужних популација.[3]

Постоји неколико различитих подврста: браон пацифичка, сива пацифичка, велика равничарска, мохавска и мексичка. Све подврсте имају браон или тамно сиво перје са шарама на доњем делу тела. Не постоји црвена подврста.

Западна вриштећа сова има округлу главу са ушним праменовима, жутим очима и жућкастим кљуном. По изгледу је веома слична источној вриштећој сови, па је једини начин да се уочи разлика између ове две врсте заправо њихово дозивање. Раније су ове две врсте сматране једном врстом, односно сматрало се да постоји само источна вриштећа сова, али је касније на основу различитих дозивања издвојена западна вриштећа сова као засебна врста.[4]

Распрострањеност и станиште[уреди]

Западна вриштећа сова насељава подручја Канаде, Сједињених Држава, Мексика, Гватемале, Салвадора, Хондураса, Костарике и Никарагве. Живи у суптропским и тропским шумама, пустињама, руралним пољима, па чак и у градским парковима и баштама.

Птица је станарица Северне и Централне Америке и гнезди се на отвореним пољима или на ивицама шума. Обично за своје гнездо бира шупљине у дрвећу или кактусима које су направљене од стране детлића или неке друге животиње.

Исхрана[уреди]

Ова птица је предатор и чека на грани или неком другом узвишењу, па када уочи плен она се стропошта на њега, мада се неретно дешава да лови инсекте у лету. Активна је углавном у зору, ноћу или близу сумрака, користећи своје изузетно чуло слуха и ноћни вид како би лоцирала плен. Њена исхрана састоји се углавном од малих сисара попут мишева или пацова, али и птица и великих инсеката; међутим, није много избирљива када је у питању плен, тако да може чак да лови и малу пастрмку ноћу. Камере постављене на стаништима на којима живи ова сова забележиле су да је западна вриштећа сова покупила опосума убијеног на путу. Такође је познато да повремено лови и дивље патке и зечеве.[5]

Подврсте[уреди]

Тренутно је дефинисано 9 подврста западне вриштеће сове:

Референце[уреди]

  1. ^ BirdLife International (2012). Megascops kennicottii. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 
  2. ^ CRC Handbook of Avian Body Masses by John B. Dunning Jr. (Editor). CRC Press . 1992. ISBN 978-0-8493-4258-5.
  3. ^ [1] (2011).
  4. ^ David Allen Sibley (2000). The Sibley Guide to Birds. ISBN 978-0-679-45122-8. 
  5. ^ All about birds

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]