Западносибирска низија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пејзаж Западносибирске равнинце
Село код Омска

Западносибирска низија (рус. Западно-Сибирская равнина) је велика равница у западном делу Сибира у Русији.

Географија[уреди | уреди извор]

Западносибиска низија се простире између планине Урал на западу и Средњосибирске висоравни на истоку. На северу равница преко полуострва Јамал излази на Карско море (Северни ледени океан). Не постоји природна граница између Западносибирске и Северносибирске равнице на коју се наслања полуострво Тајмир. На југоистоку се налазе Сајанске и Бајкалске планине, док је на југозападу Казахска висораван.

Природне одлике[уреди | уреди извор]

Мочварно подручје на југу Западносибирске равнице се идући ка северу претвара у подручје бореалске четинарске шуме умерених предела, затим у тајгу, шумовиту тундру и тундру. У северним деловима равнице услед пермафроста и малог садржаја воде у тлу није могућ раст већих биљака, попут дрвећа, већ ту расту маховине, грмови и папрати.

Димензије[уреди | уреди извор]

Површина Западносибирске низије износи око 3.000.000 км². По томе је око 34 пута већа од Србије и представља највећу равницу на свету. Више од 50% равнице се налази на надморској висини испод 100 метара, а највиша висина је 250 метара. Од севера на југ простире се дужином од 2400 километара, а од истока на запад 1900 километара.

Највеће реке[уреди | уреди извор]

Градови[уреди | уреди извор]

Велики градови се налазе углавном у јужном делу низије или на њеним ивицама.