Пређи на садржај

Застава Летоније

С Википедије, слободне енциклопедије
Размера: 1:2
Дигитална застава

Застава Летоније поново је усвојена 27. фебруара 1990. године. Исту заставу користила је и независна Летонија од 1918. године до анексије СССР1940. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Застава Летоније у црвено-бело-црвеном облику први пут се спомиње у Хроникама Ливоније Дитлиба фон Алнпекеа, што би је сврставало у ред најстаријих на свету. Хроника говори о древним летонским племенима са севера Летоније која су у битку носила црвену заставу са белом пругом.

Легенда говори о смртно рањеном вођи једног летонског племена који је лежао увијен у бели чаршав. Део где је лежао остао је бео а остатак је био умрљан крвљу. У следећој бици тај чаршав коришћен је као застава и донео је победу Летонцима и отада се користи. Донекле слична легенда постоји и за заставу Аустрије.

По наведеним историјским подацима, данашњи изглед заставе заслуга је уметника Ансиса Цирулиса, а урађен је у мају 1917. године. Заједно са грбом, застава је усвојена посебним парламентарним декретом Републике Летоније 15. јуна 1921. године.

Боје и размера[уреди | уреди извор]

"Црвена“ боја летонске заставе је заправо кестењаста боја - посебно тамна нијанса црвене која је сачињена из браон и љубичасте боје. Понекад се назива и летонска црвена. Пропорције боја су 2:1:2 (црвене траке су дупло шире од беле), а размера заставе висине и ширине је 1:2.

Боје заставе
Пропорције и боје у Пантону
Бела Црвена Црвена (текстил)
Pantone Бела 201 C[1] 19-1629 TPX or 19-1629 TC
RGB Red = 255
Green = 255
Blue = 255
Hex = #FFFFFF
Red = 157
Green = 34
Blue = 53
Hex = #9D2235
Red = 119
Green = 53
Blue = 61
Hex = #77353D
CMYK Cyan = 0%
Magenta = 0%
Yellow = 0%
Black = 0%
Cyan = 0%
Magenta = 78%
Yellow = 66%
Black = 38%
Cyan = 37%
Magenta = 83%
Yellow = 63%
Black = 36%

Званичне стандарте[уреди | уреди извор]

Председничка стандарта Летоније[уреди | уреди извор]

Председничка стандарта Летоније

Стандарта је бела са централним крстом у бојама и размери боја националне заставе. На средини крста налази се грб Летоније. Висина грба је 1/3 ширине стандарте, са сунцем на грбу у центру стандарте. Ширина кракова крста и ширина заставе односе се 1:5. Сама стандарта има размеру 3:2.

Стандарта Председника владе Летоније[уреди | уреди извор]

Стандарта Председника владе Летоније

Основа је иста као и код председничке стандарте. У горњем левом кантону налази се грб Летоније. Висина грба је 5/6 висине кантона, са сунцем на грбу у средини кантона. Однос кракова и ширине као и сразмера заставе иста је као код председничке стандарте.

Стандарта Председавајућег (спикера) Сејма[уреди | уреди извор]

Стандарта Председавајућег Сејма

Стандарта је у свему једнака стандарти Председника владе, осим у томе што се грб Летоније налази у горњем десном кантону.

Стандарта министра одбране Летоније[уреди | уреди извор]

Стандарта министра одбране Летоније

Основ и размере заставе исте су као код претходних стандарти. Разлика је у томе што се у горњем левом кантону налази војничка инсигнија, која је 3/5 висине кантона.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]


  1. ^ „Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas noteikumi”.