Застава Макаоа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Застава Макаоа

Застава Макаоа (кин. 中華人民共和國澳門特別行政區區旗); (порт. Bandeira regional da Região Administrativa Especial de Macau da República Popular da China), представља службену заставу Макаоа специјалне административне области Народне Републике Кине, а усвојена је 1993. У употребу је ступила од 20. децембра 1999 након предаје власти Кини од Португалије. Састоји се од лотосовог цвијета у средини испод којег се налази стилизовани мост и водена површина бијеле боје. Изнад лотосовог цвијета је пет жутих звијезда. Око грба је написан назив Макао на португалском и кинеском језику. Елементни који се налазе на застави представљају и службени грб Макаоа.

Према закону Макаоа, регионална застава Макаоа се састоји из: зелене подлоге, лотосовог цвијета, стилизованог моста, водене површине и пет звјездица.[1]

Симболика заставе[уреди]

Застава Макаоа на јарболу
  • Лотосов цвијет је изабран као симбол из природе, који представља Макау.
  • Стилизовани мост представља мост који повезује Макао са острвом Таипа.
  • Стилизована водена површина испод моста и цвијета, представља уствари положај Макаоа, као и његову функцију луке.
  • Пет жутих звјездица су уствари звјездице са заставе НР Кине, које симболизују саму повезаност Макаоа, са Кином.

Историја[уреди]

Застава који је користила Португалија била је у европском стилу. Прва и најдуготрајнија застава Макаоа, је уствари био грб Португалије, на бијелој подлози. Таква застава се задржала од 1557. до 1830. године. Од 1830 до 1920. бијела подлога је замијењена са два вертикална поља, плаве и бијеле боје, да би у периоду од 1920. до 1999. у службеној употреби била службена застава Португалије.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Basic Law of the Macao Special Administrative Region of the People' s Republic of China[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 05. 02. 2012. Приступљено 28. 11. 2015.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)

Спољашње везе[уреди]