Застава М93 (БГА)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Застава М93
М93бга сајам.jpg
Аутоматски бацач граната М93.
Врста Бацач граната
Порекло  Србија
Употреба
Употреба у  Србија
Бојно деловање Сукоби на југу Србије 2001.
Производња
Произвођач Застава Оружје
Варијанте
Спецификације
Тежина 45 kg
Дужина mm
Дужина цијеви 380 mm
Калибар 30 mm
Врста операције
Начин дејства мања брзина, већа брзина
Брзина паљбе мања брзина 65-70 мет/мин
већа брзина 170 мет/мин
Брзина зрна 185 m/s
Макс. еф. домет 800 до 1200 m
Одвојиви магацин 29 ком.
Нишан НСБГ-1

Застава М93 је аутоматски бацач граната домаћег произвођача „Застава оружје“, намењен гађању циљева при разним временским и теренским условима. Основна намена овог оружја је онеспособљавање откривених и заклоњених циљева на удаљености до 1.700 м и неутралисање лако оклопљених возила на удаљености до 1.000 м. Може се намонтирати на борбена возила и хеликоптере. Застава М93 је настао коришћењем искустава из рата у Авганистану где се совјетски бацач граната АГС-17 показао као корисно средство директне ватрене подршке пешадије.

Опис и особине[уреди]

Аутоматски бацач граната Застава М93.

Бацач користи принцип повратног трзаја. Гранате се испаљују кроз два режима ватре: мања брзина и већа брзина. Када се користи мања брзина ватре гранате се испаљују брзином од 65 до 70 граната у минути. Овај режим ватре се најчешће користи за прецизније гађање појединачним циљева. Код режима веће брзине ватре гранате се испаљују брзином до 170 граната у минути. Овај режим ватре користи се за покривање већег простора, дејство по раштрканим циљевима и пешадијским формацијама. Теоретска брзина ватре је 350 до 400 граната у минути. Послугу чине три члана: нишанџија, помоћник и доносиоц муниције. У борбеном комплету се налазе три добоша капацитета 29 граната који се монтирају са десне стране бацача. Уз бацач се испоручује и нишанска справа НСБГ-1 која служи за директно, полудиректно и индиректно гађање. Маса бацача је 45 кг, и нишанске справе 1 кг. Вертикално поље дејства је -5° до +70°, а хоризонтално 30°.

Као муниција користе се гранате калибра 30мм ТГ-М93 које су тренутно распрскавајуће, као и вежбовне ВХ-М93. Са М93 се може дејствовати и из ровова и заклона. Постоље је трокрако.

Спољашње везе[уреди]