Застава НТВ

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Застава НТВ
Zastava NTV 40.13 2.jpg
Застава НТВ (1+5)
Преглед
ПроизвођачЗастава камиони
Производња2011 –
МоделиСандучар (1+2), продужена кабина (1+5) и (1+8)
МонтажаЗастава камиони Крагујевац, Србија
Каросерија и шасија
КласаВојно теренски аутомобил 4 × 4
КаросеријаКабина изнад мотора
Погонски агрегат
МоторКуминс (Cummins ISF 2,8), ЕУ3, 96 kW/130 КС 2.800 cm3
Величине
Међуосовинско
растојање
3000
Дужина4830
Ширина2100
Висина2200
Маса3000
Хронологија
ПретходникЗастава њу турбо дејли

Застава НТВ је прототип лаког војног не/борбеног теренског возила 4x4 који је намењен за превоз људства, транспорт оруђа и материјала укупне масе до 1,4 тоне, као и вучу оруђа и прикључних средстава масе до 1,7 тона. Развили су га заједнички предузеће Застава камиони из Крагујевца и ВТИ из Београда.

Развој прототипа[уреди | уреди извор]

Ланд Ровер ВС, који је покренуо домаћу иницијативу.
Прототип "Застава НТВ ПТ - 1 и ПТ - 2".

Након обављеног тендера Министарства одбране за Војску Србије су купљени из увоза теренски аутомобили марке "ланд ровер" и "лада" 2009. године.[1] После овог случаја, стручњаци из Застава камиона су произвели и представили Војсци Србије као и јавности јула 2010. године прототип лаког војног неборбеног теренског возила које је засновано на њиховом серијском лаком камиону „Застава НТР - нови турбо ривал“. Прототип овог возила назван „Застава НТВ ПТ -1“ са сандуком има носивост 1,4 тона, са мотором од 125 коњских снага и погоном на сва четири точка. Убрзо након ове промоције, успостављена је сарадња са стручњацима из ВТИ из Београда након чега је током 2011. године извршен редизајн и израда потпуно новог модела прототипа Застава НТВ ПТ - 2 (1 + 2) са сандуком. Представљање ових возила је извршено на Међународном сајму наоружања и опреме „Партнер 2011“ у Београду крајем јуна 2011. године. Јануара 2012. године представљен је модел Застава НТВ ПТ - 3 са продуженом кабином (1 + 5) и затвореним товарним простором. На Међународном сајму наоружања и опреме „Партнер 2013“ крајем јуна 2013. године приказан је модел Застава НТВ ПТ - 4 са продуженом кабином, комби варијанта (1 + 8), који се може дорадити и у санитет варијанти. Средином исте године појавиле су се гласине да се појавио први заинтересован страни купац за поруџбину значајног броја возила чиме се отварају могућности за покретање серијске производње овог теренца. [2] Исти извор наводи да би цена Заставе НТВ износила 40.000 америчких долара што чини ово возило веома конкурентним у својој класи, у свету. [2]

Опис возила[уреди | уреди извор]

Застава НТВ (1+8), светска премијера "Партнер 2013".
Застава НТВ у боји песка.

Застава Ново теренско возило – НТВ представља вишенаменско функционално возило максималне носивости 7,5 тона (корисне 2,5 тоне), које је изузев мотора, мењача и независног система вешања у потпуности произведено у фабрици Застава камиони. Уграђен је савремени мотор марке Куминс (Cummins ISF 2,8) линијски, четвороцилиндрични, четворотактни, водом хлађени, турбо прехрањиван дизел-мотор са хладњаком усисног ваздуха. Кочиони систем је хидраулички са диск кочницама на свим точковима и АБС уређајем и електронском расподелом кочних сила. Управљачки механизам је хидраулички са серво дејством. Трансмисију овог возила чине: фрикциона спојница са једним фрикционим диском, петостепени синхронизовани мењач ZF 5S 400 , двостепени диференцијални разводник погона, који обезбеђује стални погон на све точкове, крути погонски мостови са гибњевима, допунским гуменим опругама и хидрауличким телескопским амортизерима. Димензије и маса возила су такве да пружају могућност уградње додатног терета у возило у смислу балистичке заштите, туреле са наоружањем, као и разне опто-електронске справе и уређаје.

Видео[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]