Застава Узбечке ССР

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Застава Узбечке ССР

Застава Узбечке ССР је усвојена 29. августа 1952. године од стране владе Узбечке ССР. Ова застава је била у употреби до 18. новембра 1991. године, када је замењена данашњом заставом Узбекистана.

Застава је била црвене боје, а по средини заставе хоризонтално се протезала плава трака, омеђена са две беле. Плава трака симболизовала је небо изнад државе, а беле памук. У горњем левом углу налазио се златни срп и чекић, а изнад њега петокрака црвена звезда, симбол пролетаријата и револуционарне борбе за радничку класу.

Бивше заставе[уреди]

Прва застава Узбечке ССР била је усвојена 22. јула 1925. године, убрзо након формирања ове совјетске републике. Застава је била црвене боје, а у горњем левом углу стајала су два натписа скраћеног имена државе (УзССР), златне боје, на ћирилици и арапском писму.

На новој застави, усвојеној 9. јануара 1926. године, арапска слова замењена су латиничнима, а кратица имена државе била је исписана на три језика, узбечком, руском и таџичком. Натписи на узбечком и таџичком били су латинични, а на руском ћирилични.

Пошто је 1931. године из Узбечке ССР издвојена Таџичка АССР и формирана као конститутивна совјетска република (Таџичка ССР), са заставе је уклоњен натпис на таџичком, као и тачке које су стајале испред слова.

Године 1935, скраћеница на узбечком је из OzbSC промењена у OzSSR. Натпис на руском је остао исти (УзССР).

Усвајањем новог устава 1937. године, Узбечка ССР је усвојила и нову заставу. На застави је сада стајао делимично пуни наслов имена државе на узбечком и латници, OZBEKISTAN SSR, и руском језику и ћирилици, Узбекская ССР.

Године 1941. ћирилица је заменила латиницу као службено писмо у Узбечкој ССР, па је 16. јануара Врховни совјет републике усвојио нову заставу на којој су оба натписа била на ћирилици, Ўзбекистон ССР i Узбекская ССР. Ова застава је била у употреби до 1952. године.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]