Затвор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Theodor Leopold Weller, "затворска посета"

Затвор је установа где се извршавају затворске казне по правоснажној и извршној пресуди суда. У затвору се човеку ограничава слобода у оној мери у којој је то неопходно да би се остварила сврха кажњавања.

Затвореник

Главне службе у затворима су служба за обезбеђење и служба за преваспитање. Наука која се бави затворским системима назива се пенологија. Лице које издржава затворску казну назива се затвореник. Поред формалног затворског система у сваком затвору постоји и неформални затворски систем који стварају осуђена лица.

Србија[уреди]

У Републици Србији затворима управља Управа за извршење заводских санкција при Министарству правде, а њен шеф је помоћник министра. Затвори се деле на казнено-поправне заводе и окружне затворе. Казнено поправни заводи се деле на заводе затвореног типа, заводе за жене и заводе за малолетна лица. Сви заводи (затвори) се деле, према типу обезбеђења, на затворе затвореног, полуотвореног и отвореног типа и/или имају одељења затвореног, полуотвореног и отвореног типа. Подела затвора и подела одељења унутар затвора има за сврху индивидуализацију затворске казне.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]