Заштитни зид

Из Википедије, слободне енциклопедије
Поједностављен приказ функције једног хардверског заштитног зида; Црвене нуле и јединице су штетни код, док су зелене нуле и јединице оно што корисник стварно хоће да види на рачунару

Заштитни зид (енгл. Firewall, у преводу ватрени зид, ватробран) је хардвер или софтвер који у склопу рачунарске мреже има могућност да спречи непрописни или нежељени пренос података преко мреже који је забрањен од стране сигурносне политике постављене на мрежи.

Заштитни зид има задатак да контролише (дозвољава или одбија) проток података између различитих зона у рачунарској мрежи. Зоне се деле на основу количине поверења у безбедност неког дела мреже. Обично се зона интернета сматра несигурном, док се локална мрежа сматра релативно сигурном. Најбитнији циљ је остваривање нормалног односа између ове две зоне, тако да једна не нашкоди другој.

Најчешће, заштитни зид се брине да са глобалне мреже — интернета — на рачунар не доспе штетни код (вирус, црв итд). Заштитни зид спречава вирусе да доспеју на рачунар, али их не лечи, односно не уклања.

Заштитни зид не може радити сам, и најчешће захтева искуснијег корисника који ће одобравати или забрањивати приступ некој мрежној активности. Заштитни зид је најосновнија компонента која чини сигурну рачунарску мрежу, која је услов нормалног рада, како на интернету, тако и на локалној мрежи.

Спољашње везе[уреди]