Косовски заштитни корпус

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Заштитни корпус Косова)
Косовски заштитни корпус
Trupat e Mbrojtjes së Kosovës
Први и други амблем
Застава Косовског заштитног корпуса
Основана21. септембар 1999.
Распуштена21. јануар 2009.
СедиштеПриштина
Веб-сајтархивирани веб-сајт
Вођство
Генерал-пуковникСулејман Селими
Трошкови
Буџет25,4 милиона долара
Проценат БДП0,79

Косовски заштитни корпус (КЗК; алб. Trupat e Mbrojtjes së Kosovës, TMK) је била организација цивилних хитних служби на Косову и Метохији активна од 1999. до 2009. године, када га наслеђују Косовске безбедносне снаге.[тражи се извор]

Основан је 21. септембра 1999. године објављивањем Уредбе УНМИК-а 1999/8 и договором о дозвољеној улози КЗК на Косову и Метохији. У ствари, то је био компромис између разоружане терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК) који је био предвиђен Резолуцијом Савета безбедности ОУН 1244, који су Албанци одбацили, те су ОВК само трансформисали у КЗК.

Историја[уреди | уреди извор]

Непосредно након завршетка рата на Косову и Метохији 1999. године и доласка НАТО снага, појавила се потреба за дефинисањем улоге терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК) у складу са новонасталом ситуацијом. Резолуција Савета безбедности ОУН 1244, одобрена у јуну 1999, подразумевала је демилитаризацију ОВК.

Стога су истог месеца командант КФОР-а генерал Мајк Џексон и Хашим Тачи као генерални командант ОВК потписали Споразум о демилитаризацији и трансформацији ОВК.

По завршетку процеса демилитаризације, у септембру 1999. Специјални представник УН Бернар Кушнер потписао је Уредбу бр. 1999/8 о оснивању Косовског заштитног корпуса (КЗК), након чега је уследила Декларација о принципима, коју су потписали командант КЗК-а и команданта КФОР-а.

Непосредно након усвајања ових аката, Међународна организација за миграције (МОМ) је покренула кампању регистрације терориста ОВК, која је трајала од 23. јула до 31. новембра 1999. године. Према документима МОМ-а, чланова ОВК је било 25.723.

Један број припадника ОВК придружио се Полицији Косова.[1]

Напомене[уреди | уреди извор]

a.   ^ Република Косово (алб. Republika e Kosovës) једнострано је проглашена држава на територији Републике Србије, противно Уставу Србије. Према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација цела територија Косова и Метохије, правно гледано, налази се у саставу Србије док не буде постигнуто коначно решење. Србија не признаје једнострано отцепљење, по међународном праву, њене територије, прецизније аутономне покрајине под привременом управом УНМИК-а. Влада са седиштем у Приштини има дефакто власт над већином територије, док поједине структуре Србије функционишу на северу и у српским енклавама.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ International Crisis Group, What Happened to the KLA? Архивирано 2009-08-08 на сајту Wayback Machine, accessed 25 November 2009

Спољашње везе[уреди | уреди извор]