Заједничко веће општина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Заједничко веће општина
Zvo.png
Joint Council of Municipalities in Croatia and Europe.jpg
ОснивачВлада Републике Хрватске
Датум оснивања1997.
Типудружење грађана
СедиштеХрватска Вуковар, Хрватска
Подручје деловањаСрби у Хрватској
ПредседникСрђан Јеремић
Генерални секретарВинко Лазић
Веб-сајтwww.zvo.hr

Заједничко веће општина (скраћено: ЗВО; хрв. Zajedničko vijeće općina) је тело које усклађује интересе српске етничке заједнице у источној Славонији, Барањи и западном Срему на подручју Осјечко-барањске и Вуковарско-сријемске жупаније, координише права и даје иницијативе и предлоге према институцијама власти Републике Хрватске.[1]

Оснивање и статус[уреди]

ЗВО је у формално-правном смислу настао као удружење sui generis на основу међународно правног акта Ердутског споразума потписаног 12. новембра 1995. године на основу којег је завршен Рат у Хрватској и започео процес мирне реинтеграције на простору источне Славоније, Барање и западног Срема и одлуке Владе Републике Хрватске од 15. октобра 1997. године. Своја специфична права, у основи стечена права ЗВО црпи из писма Владе Републике Хрватске по завршетку мирне реинтеграције у хрватском подунављу од 13. јануара 1997. године.[1]

ЗВО је саветодавно тело које прати и анализира укупну проблематику у сфери доследног спровођења просветне и културне аутономије, те штити људска, грађанска и мањинска права српске етничке заједнице у складу с Уставом Републике Хрватске, позитивним законским прописима, те међународно признатим и правно релевантним споразумима којима се утврђује и правно регулише статус и положај српске заједнице на овом простору.[1]

Циљ и сврха оснивања ЗВО-а је промовисање и заштита људских права, унапређивање демократских институција друштва и владавине права, те бољи живот за сваког човека. Посебни нагласак Веће ставља на остваривање и заштиту права и интереса припадника српске националне мањине, на основу Уставног закона о правима националних мањина Републике Хрватске.

Организација[уреди]

ЗВО чини Скупштина, састављена од већника из редова српске етничке заједнице без обзира на њихову страначку припадност, а који су изабрани на изборима за тела јединица локалне управе и самоуправе на подручју Осјечко-барањске и Вуковарско-сријемске жупаније, у складу са Статутом ЗВО-а. У актуелном мандату Скупштина броји 28 већника. Скупштина је највише тело ЗВО-а која, између осталог бира председника који своју дужност обавља професионално. Аутоматизмом дожупани из две поменуте жупаније из редова српске етничке заједнице су и потпредседници ЗВО-а. Потпредседници су Ђорђе Ћурчић и Јован Јелић.[1] Чланови ЗВО-а су опшине Трпиња, Ердут, Маркушица, Борово, Јагодњак, Негославци, Шодоловци и градови Вуковар и Бели Манастир.

ЗВО своје активности проводи кроз три одбора:

  • Одбор за заштиту људских, грађанских и мањинских права[2]
  • Одбор за образовање, културу и спорт[3]
  • Одбор за медије, информисање и веру[4]

Медији[уреди]

У склопу Одбора за медије, информисање и веру крајем 2006. године покреће се самостални часопис иЗВОр.[5]

Након процеса мирне реинтеграције, простора Подунавља, припадници српске етничке заједнице спознали су потребу за квалитетним, правовременим и независним информисањем. Препознајући такву потребу ЗВО је иницирало оснивање Телевизијске продукције ЗВО-а. Основни задатак Продукције је производња телевизијских емисија како за српску етничку заједницу тако са претпоставком и за друге етничке заједнице у Републици Хрватској. У сарадњи са Радио-телевизијом Војводине, на фреквенцијама РТВ-а се два пута месечно емитује Хроника Славоније, Барање и западног Срема, телевизијска емисија намењена српској заједници у Републици Хрватској.[6] У априлу 2018. године отворен је нови медијски пројекат Срби.хр[7] који делује као интернет портал.

Култура и спорт[уреди]

ЗВО-а организује традиционалне културне манифестације: Селу у походе, Међународни фестивал дечјег фолклора, Хорско духовно вече, Изложба ликовног стваралаштва.

У организацији ЗВО се одржавају Фудбалска лига ветерана ЗВО-а која окупља ветеране 10 фудбалских клубова, Шаховска лига ЗВО-а и лига у гађању глинених голубова.

Представници Већа су 23. маја 2011. године по први пут организовали обележавање Дана Заједничког већа општина[8].

Председници[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]