Звездана прашина (роман)

С Википедије, слободне енциклопедије
Звездана прашина
Корице књиге
Настанак и садржај
Ориг. насловStardust
АуторНил Гејман
ЗемљаВелика Британија
Језикенглески језик
Жанр / врста делафантастика
Издавање
Број страница202
Превод
ПреводилацДрашко Рогановић
Датум
издавања
2005.
Класификација
ISBN?86-7436-313-X

Звездана прашина је роман британског књижевника Нила Гејмана који је изашао 1999. године из штампе. Преведен је на српски језик 2005. године.

Роман има другачији тон и стил од већине Гејманове прозне фикције, јер је написан у традицији енглеске фантазије пре Толкина, пратећи стопе аутора као што су Лорд Дансени и Хоуп Мирлис. Бави се авантурама младића из села Вал, које се граничи са магичном земљом Вила.

Године 2007. филм заснован на роману је пуштен на опште позитивне критике.[1] Гејман је такође повремено спомињао писање наставка, или барем још једне књиге о селу Вал.

Прича почиње крајем априла 1839. године, када је Џон Вилијам Дрејпер управо фотографисао Месец, а Чарлс Дикенс је написао Оливера Твиста. Радња већине књиге одвија се седамнаест година касније, почевши од октобра 1856. године.

Главни ликови[уреди | уреди извор]

  • Тристран Торн: Главни лик књиге (преименован у „Тристан“ у филмској адаптацији), дечак напола вила, полу човек којег су одгајали његов отац Данстан Торн и маћеха Дејзи, за коју верује да му је мајка. Тристран глупо обећава да ће вратити палу звезду за девојку којој жели да буде његова драга, Викторију, и тако неочекивано проналази прелепу Ивејн.[2]
  • Ивејн: Пала звезда, коју се Тристран заклиње да ће пронаћи и донети Викторији Форестер. У земљи вила, звезде су жива бића. Чини се да је Ивјн бесмртна, али не и нерањива. Прогоне је Лилим и преживели синови господара Стормхолда, који је желе из својих разлога. Када Тристран схвати своју љубав према њој, напушта удварање Викторији Форестер, а Ивејн се удаје за њега упркос њиховој немогућности да имају децу.
  • Данстан Торн: Тристранов отац. Главни лик на почетку књиге. Посетио је Вал Маркет како би пронашао поклон за своју драгу Дејзи Хемпсток, а на крају је отео Тристрану од стране злостављане робиње госпође Семеле, Лади Уне. Пре тога је од ове девојке купио кристалну пахуљицу, а касније цвет даје Тристрану. Ожењен је Дејзи, која је мајка Тристранове полусестре Луизе.
  • Викторија Форестер: Становница Вала описана је као „најлепша девојка на сто миља около“. Она је ћерка Бриџит Комфри и Томија Форестера. Иако је Тристран заљубљен у њу, она му не узвраћа осећања и не схвата озбиљно његово обећање да ће јој донети палу звезду. Она се на крају удаје за човека по имену Мондеј и тиме несвесно ослобађа Тристранову мајку, леди Уну, из ропства.
  • Господар Стормхолда: Осамдесет први господар Стормхолда је старац који влада Стормхолдом до своје смрти. На почетку Звездане прашине, поред своје давно изгубљене ћерке Уне, има четири мртва сина (Секунд, Кварт, Квинт и Секст) и три жива (Примус, Терције и Септимус). Мртви синови се појављују као сабласни посматрачи, док живи синови непрестано кују заверу да се убију како би наследили свог оца као господара Стормхолда.
  • Лорд Септимус: Најмлађи и најнемилосрднији од господара Стормхолда. Он је по природи вешт убица и успео је да убије већину своје породице.
  • Лорд Примус: Најстарији од лордова Стормхолда. У поређењу са својом браћом, он је доброћудан, саосећајан и разуман.
  • Уна: Вилинска девојка с мачјим ушима велике lепоте која ради као робиња за госпођу Семеле док не буде пуштена због невероватне појаве која испуњава услове њеног дуга. Уна трпи стално злостављање од стране Мадам Семеле, премлаћивање и вређање. Када се не труди за жену вештицу, она се држи у облику разнобојне птице оковане сребрним концем за циганска кола. Касније се открива да је она дама Уна, једина ћерка господара Стормхолда, и Тристранова рођена мајка.
  • Мадам Семеле: Вештица и чланица сестринства којем Лилим припадају. Краљица вештица је познавала Семеле као Дичвочер Сал када је била "млада". Приликом њиховог првог сусрета, Семеле дрогира храну краљице вештице магичном супстанцом која је наводи да говори само истину, приморавајући је тако да изговори истину о палој звезди. Семеле планира да прво пронађе звезду и врати јој младост, али краљица вештица је проклиње тако да никада неће приметити звезду ни на који начин.
  • Лилим: Три старице велике моћи. Најстарија од њих троје се зове "Краљица вештица", мада се и они заједнички називају овим насловом. Никада нису именовани, јер су одавно изгубили имена, али најстарији у једном тренутку усваја алијас "Морванег". Лилим су некада биле прелепе краљице магичног краљевства вештица; када се изгубио под морем, сустигли су их векови. Они траже палу звезду јер ће им, конзумирајући њено срце, дати векове младости и лепоте. Коришћење магије супротставља ефекат; стога са сваком чаролијом коју баци краљица вештица она постаје све старија и ружнија. У филмској адаптацији, они се зову Ламија, Мормо и Емпуза, али није укључена ниједна њихова позадина.

Радња романа[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис књиге!

Сваких девет година, у селу Вал у руралној Енглеској, одржава се пијаца са друге стране каменог зида (по коме је село и добило име) који дели царство вила од нашег света. У раној викторијанској ери, млади Данстан Торн на пијаци упознаје Уну, вилу коју је поробила вештица Семеле. Данстан купује од ње стаклену снежну капу пољупцем; и касније те ноћи води љубав са њом у шуми. Месецима касније, Данстан добија бебу у корпи — његовог и Униног сина Тристрана.

Осамнаест година касније, Тристран је заљубљен у прелепу Викторију Форестер. Док је једне ноћи шета кући, он види звезду падалицу како слеће у Вилу и заклиње се да ће је донети Викторији. Викторија пристаје да га награди свиме што пожели — укључујући њихову женидбу — ако успе. Данстан даје Тристрану снежну капу и омогућава му да прође поред чувара зида алудирајући на његово вилинско наслеђе.

У замку Стормхолд, у Вили, умирући господар Стормхолда нуди свој привезак од топаза и изјављује да ће први од његова три преживела сина - Примус, Тертиус и Септимус - који ће га преузети бити његов наследник. Привезак лети нагоре и обара звезду са неба (исти ону коју је Тристран обећао Викторији). Браћа одлазе у потрагу за привеском након очеве смрти. Септимус трује Терција у гостионици. У међувремену, Лилим, трио древних вештица, сазнају за палу звезду и планирају да поједу њено срце како би повратиле младост. Најстарија од Лилим, краљица вештица, изабрана је да пронађе звезду и конзумира остатке срца последње звезде.

Тристран упознаје малог, длакавог човека; који даје Тристрану сребрни ланац и магични штапић за свећу који омогућава да се брзо путује на велике удаљености док гори. Тристран користи свећу да би стигао до звезде, али је изненађен откривши да је то заправо млада жена по имену Ивејн. Одлучивши да је ипак одведе Викторији, Тристран веже Ивејн за себе ланцем; међутим, свећа догоре пре него што се врати. Тристран и Ивејн путују пешке; међутим, Ивејн бежи на једнорогу када је Тристран скине са ланаца и одлази у потрази за храном. У међувремену, краљица вештица сусреће Семелу; који обмањује краљицу вештицу да открије сврху свог путовања. Побеснела краљица вештица на њу ставља клетву, која јој спречава да види, додирне или опази звезду.

Након што открије да је Ивејн отишла, Тристран успева да се провоза у Примусовој кочији. Краљица вештица призива гостионицу поред пута како би ухватила Ивејн, која се приближава. Ивејн стиже у гостионицу, а убрзо затим Тристран и Примус. Краљица вештица покушава да отрује Тристрана, али га једнорог упозорава на време. Жури назад у крчму док краљица вештица убија Примуса. Тристран бежи са Ивејн тако што од остатака магичне свеће формира импровизовану свећу. Убрзо након тога стиже Септимус и проналази Примусово тело. Он креће у потрагу за краљицом вештицом, како би испунио обавезу да освети убијеног брата. Тристран и Ивејн завршавају насукани на облаку, миљама изнад Виле, када свећа прегори; али их спасава посада летећег брода. Иако Тристран каже да више не намерава да приморава Ивејн да га прати, она открива да је – по обичају своје врсте – зато што јој је он спасао живот, она ипак дужна да то учини.

Након растанка са бродом, Тристран и Ивејн су кренули ка Волу. Наилазе на Семеле, која због проклетства краљице вештице не може да види Ивен. Семеле пристаје да превезе Тристрана остатак пута до зида; а Тристран добија обећање од Семеле да ће неповређен стићи на њихово одредиште. То, међутим, не спречава Семелу да га током путовања претвори у пуха. Ивен се такође вози у Семелином каравану, а вештица не зна. Септимус, у међувремену, планира свој напад на краљицу вештица, али га је и сам убио његова намеравана жртва.

На пијаци, Тристран напушта Ивејн и прелази назад у Вол да би срео Викторију. У међувремену, Ивен схвата да се заљубила у Тристрана; али сазнаје да ће се, ако пређе зид и напусти Фаерие, претворити у комад стене. Запрепаштена Викторија обавештава Тристрана да је већ верена за Роберта у понедељак. Никада није веровала да ће он заиста проћи кроз своју потрагу; али је ипак спремна да одржи обећање и уда се за њега. Тристран, не желећи да присиљава Викторију да се уда за њега, подсећа је да брак није обећање, већ да му пружи све што пожели. Каже да жели да се она уда за своју љубав у понедељак.

Тристран се касније враћа Ивејн на пијацу. Она је одушевљена сазнањем да ће се Викторија удати за неког другог и да јој Тристран узвраћа љубав. У међувремену, Уна је ослобођена; као што се њено ропство завршава када месец изгуби њено дете (Ивејн), ако се то деси за недељу дана када се споје два понедељка (брак Викторије и Мондеја). Уна тражи Тристрана и Иваине и открива се као Тристранова мајка и једина ћерка покојног Лорда Стормхолда. Као такав, Тристран је с правом последњи мушки наследник Стормхолда, и Ивејн му поклања привезак који је носила. Ивејн прилази краљица вештица, чија је младост истекла и сада је старија него икад. Ивејн, више не уплашена, објашњава да њено срце више није за узимање као што га је дала Тристрану.

Уна се враћа у Стормхолд да влада уместо свог сина, док Тристран и Ивејн путују широм Виле. Много година касније, Тристран и Ивејн се коначно враћају у Стормхолд, а Тристран преузима власт. Када на крају остари и умре, Ивејн наставља да влада као бесмртни владар Стормхолда.

Публиковање[уреди | уреди извор]

Гејман и Вес су првобитно замислили Звездану прашину као „књигу прича са сликама“, коју су обојица креирали, а за издавање америчке компаније DC Comics. Током интервјуа који ће бити уврштен у аудио књигу, Нил Гејман је објаснио како је једног дана док је возио видео зид са стране пута и замислио да је Вила иза зида. Ово је покренуло идеју у Гејмановој глави о америчком романописцу који се преселио у Енглеску где ће сазнати за овај зид; у то време књига је требало да се зове Зид. Убрзо потом, Гејман је био номинован за књижевну награду, коју је освојио, а на слављеничкој забави за награду угледао је звезду падалицу и одмах дошао на идеју за Звездану прашину. Гејман је извукао Веса са забаве на којој је био и изложио му заплет, а Вес је пристао да уради илустрације. Првобитно, Звездана прашина је објављена 1997. године као стрип мини-серија престижног формата од четири издања. Стрип је излазио једном месечно у квадратној књижици високог сјаја са висококвалитетним папиром, у боји високог квалитета и без реклама.

Гејман и Вес су првобитно намеравали да прича буде објављена комплетна, као једна књига, која би боље репродуковала насликане Весове илустрације и била „књига прича“ за све узрасте, а издање у овом формату је објављено 1998. године. како у тврдом повезу (ISBN 1-56389-431-9) тако и у меком повезу (ISBN 1-56389-470-X). Тачније је насловљен Нил Гејман и Чарлс Вес - Звездана прашина. Издање у тврдом повезу је укоричено вештачком кожом са именима аутора, насловом и неколико звездица уметнутим у фолију. Такође има репродукције омота серијализоване верзије и многе Весове скице. Трговачки меки повез има веома другачији дизајн корица и Весових илустрација, а затим је поново штампан са другим дизајном корица.

Гејман задржава ауторска права на текст и 1999. је одлучио, подстакнут издавачем Авон, да објави роман као конвенционални роман у тврдом повезу без илустрација. Постојало је и следеће издање у тврдом повезу у Великој Британији. Књига се такође показала популарном међу читаоцима жанра "романтике", иако се генерално сматра делом жанра фантастике. Тако је публикација у меком повезу првобитно добила три различите корице које су, постављене једна поред друге, имале једну позадину и другу примарну слику укључујући згодног мушкарца који држи жену у страсном загрљају, иако овај концепт корица никада није коришћен.

Награде[уреди | уреди извор]

Оригинална серија DC Comics-а је била номинована за награду Comics Buyer's Guide Fan Awards за омиљену ограничену серију за 1998. и 1999. годину.[3] Сакупљено издање серије је такође номиновано за награду за обожаваоце Comics Buyer's Guide Fan Award for Favorite Reprint Graphic Album за омиљени репринт графички албум за 1999. годину.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Stardust” (на језику: енглески). Приступљено 23. 11. 2021. 
  2. ^ „Starlog Magazine 359”. октобар 2007. Приступљено 23. 11. 2021. 
  3. ^ „16th Annual Comic Buyers Guide Fan Awards (1998)”. www.hahnlibrary.net. Приступљено 23. 11. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]