Звездани ратови — епизода IV: Нова нада

Из Википедије, слободне енциклопедије
Звездани ратови — епизода IV: Нова нада
StarWarsMoviePoster1977.jpg
Постер за америчко тржиште
Изворни наслов Star Wars
Жанр научнафантастика
Режија Џорџ Лукас
Сценарио Џорџ Лукас
Главне улоге Марк Хамил
Харисон Форд
Кари Фишер
Питер Кашинг
Алек Гинис
Музика Џон Вилијамс
Издавачка кућа 20th Century Fox
Студио Lucasfilm
Година 1977.
Трајање 121 минутаут[1]
Земља  САД
Језик енглески
Буџет 11 милиона долара[2]
Зарада 775.398.007 долара свет [2]
Претходни
Следећи
Веб-сајт www.starwars.com/films/star-wars-episode-iv-a-new-hope
IMDb веза

Звездани ратови — епизода IV: Нова нада (оригинални наслов Звездани ратови) је научнофантастични филм из 1977. сценаристе и редитеља Џорџа Лукаса. То је први филм из саге Звезданих ратова, али је четврти по хронолошком реду. Филм је имао веома реалистичне визуелне и звучне ефекте за то време и добио је седам Оскара за: сценографију (2), монтажу (3), звучне ефекте (1) и визуелне ефекте (1).

Деветнаест година након формирања Галактичке Империје, Лук Скајвокер је гурнут међу борце Побуњеничке алијансе где упознаје Оби-Ван Кенобија, који годинама изоловано живи на пешчаној планети Татуин. Оби-Ван почиње Луков џедајски тренинг када му се Лук придружује у смелој мисији да спасе вођу Побуњеника, принцезу Леју из шака зле Империје. Оби-Ван Кеноби се сукобљава са Дартом Вејдером и мистериозно нестаје у тренутку када га Дарт Вејдер удара светлосном сабљом. Лук Скајвокер затим учествује у бици за Јавин, 0. год.ПБЈ и уништава Звезду смрти. За разлику од — епизода I-III, овај филм, заједно са два филма која следе, фокусиран је на догађаје у одређеном сектору галаксије, у односу на међузвездану преспективу из прва три филма (гледано хронолошки).

Премијера филма била је 25. маја 1977, а као специјално издање објављен је 1997. У специјалном издању додате су неке рачунарски обрађене сцена које су биле избачене у монтажи премијерне верзије. Године 2007. објављена је 3-Д верзија филма.

Роман по којем је снимљен филм објављен је 1976, а радио-драма, снимљена по филму, емитована је на Националном радију 1981. Снимљен је и празнични специјал са ликовиме из Нове наде који је 1978. емитован на телевизији.

Референце[уреди]

  1. STAR WARS. British Board of Film Classification. 30. 6. 1977. Приступљено 25. 5. 2013. 
  2. 2,0 2,1 „Star Wars”. Box Office Mojo. Приступљено 2. 3. 2012. 

Спољашње везе[уреди]