Звездани систем

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Тројни соларни систем

Звездани систем или стеларни систем је мали број звезда које орбитирају једна око друге, и које су везане гравитационом силом. Велики број звезда које су везане гравитационо могу бити отворена звездана јата, затворена звездана јата или галаксије. Строго гледано, и ови набројани објекти су такође звездани системи. Међутим, кад кажемо звездани систем, мислимо првенствено на систем звезда које су чланови и већих скупова звезда, али и унутар њих су чланови другог мањег система звезда.

Израз звездани систем се понекад користи и за систем који чине звезда заједно са својим планетарним системом[1].

Звездани системи се деле на двојне звезде и вишеструке звезде.

Двојне звезде[уреди]

Двојне звезде су звездани системи од два члана. Неке двојне звезде су биле познате још у античка времена, као што су Мизар и Алкор у сазвезђу Великог медведа.

Вишеструке звезде[уреди]

Вишеструке звезде или системи су системи звезда сачињени од више од два члана. Познати су системи од чак шест чланова. Нпр., звезда Кастор у сазвежђу Близанаца је шестострука звезда. Други познати вишеструки системи су: звезда Северњача која је трострука звезда. Алфа Кентаури која је систем састављен од три звезде, од којих је Проксима Кентаури најближа звезда Сунцу.

Извори[уреди]

  1. ^ Astronomers discover a nearby star system just like our own Solar System Архивирано на сајту Wayback Machine (мај 8, 2011) (на језику: енглески) - Joint Astronomy Centre, изјава за штампу, 8 јул, 1998., приступљено страници 2. јануара 2009. године