Звечарке

С Википедије, слободне енциклопедије

Звечарка
Поребарка
Научна класификација
Царство:
Тип:
Подтип:
Класа:
Ред:
Подред:
Породица:
Потпородица:
Родови

Звечарке су група змија отровница из родова Crotalus и Sistrurus,[1] које припадају потфамилији Crotalidae. 36 познатих врста имају између 65 и 70 подврста,[2] све су пореклом из Америка, почевши од јужне Алберте и јужне Британске Колумбије у Канади, па све до централне Аргентине.

То су мале животиње које живе на различитим стаништима, а лове мале животиње попут птица и глодара. Претња пре убризгавања отрова, праћена гласним тресењем репа - звечањем (по чему је и добила име), успешна је одбрана од многих грабљивица. Ипак, звечарке имају природних непријатеља, а то су сова, ласица, краљевска змија. Звечарке су углавном плен док су младе и још ментално незреле. Велики број звечарки бива убијен и од стране људи. Популације звечарки су у многим областима угрожене, углавном због уништавања природних станишта, криволова и кампање истребљења.

Уједи звечарке су водећи узрок повреда уједа змија у Северној Америци. Упркос томе, звечарке уједају веома ретко, и то само када су испровоциране или угрожене; ако се одмах лечи, ујед је ретко фаталан.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]