Зграда "Близанци"

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Зграда "Близанци"
Zgrada Blizanci Subotica.JPG
Зграда "Близанци"
Опште информације
Место Суботица
Општина Суботица
Држава  Србија
Време настанка 1912.
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Међуопштински завод за заштиту споменика културе
Седиште Суботица
Адреса Трг Слободе 1 24000
Званични веб-сајт

Зграда "Близанци" се налази у Суботици, у улици Корзо број 7, подигнута је 1912. године, под заштитом је као споменик културе.

Захваљујући архивским истраживањима добијени су подаци да се 1912. године Суботичко грађевинско деоничарско друштво јавља као власник обједињења два плаца, са којих су уклоњене старе трошне зграде. Ово друштво исте године добија грађевинску дозволу, на основу пројекта Жигмунда Сиклаија, архитекте из Будимпеште, за изградњу хотела-најамне палате на три спрата. До реализације овога пројекта није дошло због финансијских потешкоћа. У мају 1912. године деоничарско друштво моли Сенат да му изда нова дозвола за изградњу скромнијег објекта према пројекту истог архитекте. Дозвола за изградњу је издата, а до реализације је дошло у касну јесен.

На пространом плацу, у склопу данашње улице Корзо бр.7 саграђена је необична зграда, јединствена по урбанистичком решењу, функцији, конструктивном склопу и архитектури. Састоји се од два идентична грађевинска блока названа "Близанци", са централним отвореним пасажом који води у пространо двориште. По стилским обележјима одудара од околних зграда изведених по канонима еклектике и сецесије. Грађевина носи стилске карактеристике модерне, конципиран као склоп мањих пословних просторија у низу. На објекту са леве стране пасажа 1999. године дограђен је један спрат и подкровље.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.