Зграда Јакова Челебоновића

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Јакова Челебоновића
Зграда Јакова Челебоновића
Опште информације
Место Београд
ОпштинаСтари град
Држава Србија
Време настанка1929.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Зграда Јакова Челебоновића се налази у Београду, у улици Вука Караџића 18 и представља непокретно културно добро као споменик културе.. Од 1950. године се у њој налази Музеј примењене уметности, који поседује дела од непроцењивог значаја за развој београдске и српске уметности. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Зграда Јакова Челебоновића, улаз

Зграда Јакова Челебоновића је подигнута између 1927. и 1929. године као двоспратна зграда за познатог београдског адвоката Јакова Челебоновића. Као пројектанти ове зграде наводе се инжењер Михаило Белић, архиктета Никола Краснов и холандски архитекта Нерегар који су били аутори диспозиције објекта, фасаде и ентеријера.

Зграда је обликована по свим принципима академске архитектуре. Фасаде су богато декоративно обрађене, решене симетрично, што је наглашено лођама и балконима и декоративно обрађеним забатима. Подеоним и кровним венцем зграда је степенована по висини. Репрезентативности спољашњости одговарала је и изузетна обрада ентеријера. Значај овог споменика културе налази се пре свега у чињеници да су у кући живели Јаков, Марко и Алекса Челебоновић,[2] који су, сваки у свом домену, оставили дубок траг у културној историји Београда, да се у њему налази њихова изузетна уметничка збирка.

Од изузетног значаја је и само здање које својом архитектуром репрезентује на најбољи могући начин ниво средине у годинама између два светска рата. И потписници пројекта, међу којима је најпознатији архитекта Никола Краснов, имена су која су обележила београдску архитектуру треће и четврте деценије двадесетог века.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]